GES için talep toplama başladı

GES için talep toplama başladı

Gelire endeksli senetlerde (GES) talep toplama süreci başladı.

A+A-

Ekonomi yönetiminin son önlemler kapsamında sunduğu yeni ürün gelire endeksli senetlerde (GES) talep toplama süreci başladı. GES'ler için başvurular kamu bankaları aracılığıyla yapılabilecek. Talep toplama işlemi bir hafta sürecek.

Başvurular kamu bankaları aracılığıyla gerçekleşecek.

24 Haziran'da yatırımcıların hesaplarına aktarılacak senetler, dönemsel bazda yatırımcısına yüzde 5,32 oranında getiri sağlayacak. GES'lerin yıllık bileşik getiri oranı ise yüzde 23,04 olacak.

Yatırımcıya 6 ay vadeyle sunulan senetlerde üç ayda bir kupon ödemesi yapılacak. Senetlerin ilk kupon ödeme tarihi ise 23 Eylül olacak.

3 ayda bir kupon ödemesi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, yatırım araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yatırımcıların Türk lirası cinsi varlıklara yönelimlerinin teşvik edilmesi amacıyla Gelire Endeksli Devlet İç Borçlanma Senetleri (GES) ihraç edileceğini açıkladı.

GES getirileri, gelir performansı güçlü olan ve bütçeye hasılat aktarımı yapan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT) gelirlerine endeksli olacak.

Yeni uygulamada, 3 ayda bir ödenecek kuponlar için uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde, vatandaşların gelir paylarındaki değişimlerden olumsuz etkilenmesi önlenecek.

Bununla birlikte, GES'lere konu KİT'lerden bütçeye aktarılan hasılat performansı beklenenin üzerinde geldiğinde yatırımcılara ilave getiri sunulacak.

Üründen faydalanmak isteyenler nasıl bir yol izlemeli?

Bu konuda aracı bankalar vatandaşları detaylı bir şekilde (ilgili hesapların açılması, menkul kıymet transferi, saklanması gibi hususlar hakkında) bilgilendirecek.

Diğer taraftan, geçmişte uygulanan halka arzlarda olduğu şekliyle vatandaşlar aracı bankalara başvuru yaparak bu ürünü kolaylıkla alabilecek.

Söz konusu ihraçlara tüm bireysel yatırımcılar dahil olabilecek.

Gelire endeksli olduğu ifade edilen senetler hangi kurumun gelirine endeksli olacak?

Kamu İktisadi Teşebbüsleri içerisinde yer alan Devlet Hava Meydanları İşletmeleri (DHMİ) ve Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nden (KEGM) bütçeye aktarılan hasılat paylarına endeksli olacak.

Gelire Endeksli Senet (GES) nedir? Nasıl, nereden alınır?

Gelire Endeksli Senet (GES) nedir? Nasıl, nereden alınır?

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın gelire endeksli senet açıklamasının ardından GES ne demek, anlamı ne ve gelire endeksli senet nedir gibi soruların cevapları gündem oldu. Peki, gelire endeksli senet nedir, ne anlama gelir? GES ne demek ve getiri oranı kaç?

İlgili Haberler