Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ’nca yatฤฑrฤฑm araรงlarฤฑnฤฑn รงeลitlendirilmesi, yatฤฑrฤฑmcฤฑ tabanฤฑnฤฑn geniลletilmesi ve yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn Tรผrk lirasฤฑ cinsi varlฤฑklara yรถnelimlerinin teลvik edilmesi amacฤฑyla GES ihraรง edileceฤi aรงฤฑklanmฤฑลtฤฑ.
Bu รงerรงevede, Tรผrkiye genelinde 15-22 Haziran dรถneminde, GES ihracฤฑna iliลkin talep toplama iลlemleri gerรงekleลtirildi. Talep toplama, ilk etapta Ziraat, Halk ve Vakฤฑflar bankalarฤฑ aracฤฑlฤฑฤฤฑyla yapฤฑldฤฑ.
Vatandaลlarฤฑn yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ Tรผrk lirasฤฑ cinsi varlฤฑklara yรถnlendirebilmesi iรงin alternatif bir araรง olarak duyurulan GES getirileri, gelir performansฤฑ gรผรงlรผ olan ve bรผtรงeye hasฤฑlat aktarฤฑmฤฑ yapan kamu iktisadi teลebbรผslerinin (KฤฐT) gelirlerine endeksli olacak.
GES’lerin getirileri, KฤฐT’ler iรงinde yer alan Devlet Hava Meydanlarฤฑ ฤฐลletmeleri (DHMฤฐ) ve Kฤฑyฤฑ Emniyeti Genel Mรผdรผrlรผฤรผnden (KEGM) bรผtรงeye aktarฤฑlan hasฤฑlat paylarฤฑna endeksli olacak.
Yeni uygulamada, 3 ayda bir รถdenecek kuponlar iรงin uygulanacak asgari getiri garantisi sayesinde vatandaลlarฤฑn gelir paylarฤฑndaki deฤiลimlerden olumsuz etkilenmesi รถnlenecek. Bununla birlikte GES’lere konu KฤฐT’lerden bรผtรงeye aktarฤฑlan hasฤฑlat performansฤฑ, beklenenin รผzerinde geldiฤinde yatฤฑrฤฑmcฤฑlara ilave getiri saฤlanacak.
Senetler 24 Haziran’da hesaplara aktarฤฑlacak
Asgari talep tutarฤฑ 1000 lira olarak belirlenen senetler, 1 liranฤฑn katlarฤฑ ลeklinde ihraรง edilecek. Senetler, 24 Haziran Cuma gรผnรผ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn hesaplarฤฑna aktarฤฑlacak.
GES’lerin kupon รถdemelerinde esas alฤฑnacak beklenen hasฤฑlat payฤฑ tutarฤฑ olarak 2022 Yฤฑlฤฑ Bรผtรงe Kanunu’nda aรงฤฑklanan 2022 yฤฑlฤฑ iรงin toplam 874 milyon 144 bin liralฤฑk (ilgili KฤฐT’lerden saฤlanan gelir tahmini) gelir tahmini tutarฤฑ baz alฤฑnacak.
รte yandan 22 Aralฤฑk 2021-31 Aralฤฑk 2022 dรถneminde iktisap edilen, DฤฐBS’lerden elde edilen gelir ve kazanรงlara yรผzde sฤฑfฤฑr stopaj uygulanacak. Bu sebeple 23 Eylรผl ve 23 Aralฤฑk’ta yapฤฑlacak kupon รถdemelerinde stopaj oranฤฑ yรผzde sฤฑfฤฑr olacak.
Bu ay yapฤฑlacak ihraรงta Hazine tarafฤฑndan belirlenen dรถnemsel getiri yรผzde 5,32 ve yฤฑllฤฑk bileลiฤi yรผzde 23,04 olacak. Bu kapsamda gelir gerรงekleลmelerine gรถre azami yฤฑllฤฑk bileลik getiri oranฤฑ yรผzde 25,54’รผ bulabilecek.
ลu an aracฤฑ olan kamu bankalarฤฑ, vatandaลlarฤฑ detaylฤฑ ลekilde (ilgili hesaplarฤฑn aรงฤฑlmasฤฑ, menkul kฤฑymet transferi, saklanmasฤฑ gibi hususlar hakkฤฑnda) bilgilendirecek. Vatandaลlar, aracฤฑ bankalara baลvuru yaparak bu รผrรผnรผ kolaylฤฑkla alabilecekler.
Senedin vadesi 6 ay olacak. Sรถz konusu senetler sadece gerรงek kiลilere ihraรง edilecek.







