Teknoloji devi Google ile ABD Adalet Bakanlฤฑฤฤฑ arasฤฑnda aylardฤฑr sรผren hukuki mรผcadelede รถnemli bir perde kapandฤฑ.
Washington’daki federal mahkeme, teknoloji dรผnyasฤฑnฤฑn nefesini tutarak beklediฤi kararฤฑnฤฑ aรงฤฑkladฤฑ ve ลirketin, internet tarayฤฑcฤฑsฤฑ pazarฤฑnฤฑn hakimi olan Chrome’u satmak zorunda olmadฤฑฤฤฑna hรผkmetti. Karar, ลirketin pazar gรผcรผnรผ kฤฑrmaya yรถnelik atฤฑlan en sert adฤฑmlardan birini boลa รงฤฑkarmฤฑล oldu.
Peki, bu sonuรง ลirket iรงin tam bir zafer mi, yoksa fฤฑrtฤฑna henรผz dinmedi mi?
Adalet Bakanlฤฑฤฤฑ, Google’ฤฑn dijital reklam pazarฤฑndaki tekelci uygulamalarฤฑnฤฑ sonlandฤฑrmak amacฤฑyla ลirketin en deฤerli varlฤฑklarฤฑndan biri olan Chrome’un elden รงฤฑkarฤฑlmasฤฑ gerektiฤini savunuyordu. Ancak mahkeme, bu talebi “aลฤฑrฤฑya kaรงan” bir yaptฤฑrฤฑm olarak deฤerlendirdi.
Karara gรถre ลirket, Chrome’u veya Android iลletim sisteminin herhangi bir parรงasฤฑnฤฑ zorunlu olarak satmayacak. Mahkeme, ลirketin bu varlฤฑklarฤฑ yasa dฤฑลฤฑ rekabeti kฤฑsฤฑtlamak iรงin kullanmadฤฑฤฤฑna kanaat getirdi.
Adalet Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn talebi reddedildi: Google Chrome gรผvende

Mahkeme, Google’ฤฑ tamamen aklamฤฑล deฤil. Karar, ลirkete rekabeti canlandฤฑrmak adฤฑna รถnemli bir sorumluluk yรผklรผyor. Buna gรถre ลirket, belirli arama endeksi ve kullanฤฑcฤฑ etkileลimi verilerini nitelikli rakipleriyle paylaลmak zorunda kalacak.
Bu adฤฑmฤฑn, pazardaki diฤer oyunculara nefes aldฤฑrarak daha adil bir rekabet ortamฤฑ yaratmasฤฑ hedefleniyor. Ayrฤฑca, ลirketin cihaz รผreticilerine uygulamalarฤฑnฤฑ รถnceden yรผklemeleri iรงin yaptฤฑฤฤฑ รถdemelere devam edebileceฤi de karara baฤlandฤฑ.
Rekabet iรงin veri paylaลฤฑmฤฑ zorunluluฤu

Bu hukuki sรผreรง, ABD Adalet Bakanlฤฑฤฤฑ’nฤฑn 2023 yฤฑlฤฑnฤฑn Ocak ayฤฑnda sekiz eyaletle birlikte ลirkete karลฤฑ aรงtฤฑฤฤฑ kapsamlฤฑ antitrรถst davasฤฑyla baลlamฤฑลtฤฑ. Bakanlฤฑk, Google’ฤฑ son 15 yฤฑldฤฑr rakiplerini sistematik olarak saf dฤฑลฤฑ bฤฑrakmak ve dijital reklam teknolojileri รผzerinde ezici bir hakimiyet kurmakla suรงluyordu.
Mahkemenin Chrome satฤฑลฤฑnฤฑ reddetmesi Google iรงin bรผyรผk bir rahatlama olsa da, veri paylaลฤฑmฤฑ zorunluluฤu ลirketin gelecekteki stratejilerini yeniden ลekillendirmesini gerektirebilir.








