75 yaลฤฑndaki Hinton Googleโdaki gรถrevinden yakฤฑn bir zaman รถnce istifa etti.
BBCโye verdiฤi rรถportajda โArtฤฑk tehlikelerin neler olabileceฤi konusunda konuลabilirimโ diyen Hinton, bu tehlikelerin bazฤฑlarฤฑnฤฑn โรงok korkutucuโ olduฤunu sรถyledi.
ฤฐngiliz ve Kanada vatandaลlฤฑฤฤฑ olan bilim adamฤฑ, chatbot olarak bilinen sohbet robotlarฤฑnฤฑn yakฤฑnda insan beyninin bilgi kapasitesini aลabileceฤini sรถylรผyor.
Hinton derin รถฤrenme ve yapay sinir aฤlarฤฑ รผzerine yaptฤฑฤฤฑ araลtฤฑrmalarla yapay zekanฤฑn bugรผnkรผ noktasฤฑna ulaลmasฤฑnda rol oynadฤฑ.
ChatGPT gibi geliลmiล sistemler, saฤladฤฑklarฤฑ imkanlar kadar, gelecekle ilgili uyarฤฑlarฤฑn da merkezindeler.
Hinton da bu noktaya dikkat รงekiyor:
โลu anda, GPT-4, sahip olduฤu genel bilgi miktarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan bir insanฤฑ, hem de uzak ara gรถlgede bฤฑrakabiliyor. Muhakeme aรงฤฑsฤฑndan ise aynฤฑ oranda iyi deฤiller, ama basit muhakeme yapabiliyorlar.
“ฤฐlerleme hฤฑzฤฑ gรถz รถnรผne alฤฑndฤฑฤฤฑnda da bu sistemlerin รงok hฤฑzlฤฑ bir ลekilde daha etkili bir hale geleceฤini biliyoruz. Ve bu bizi endiลelendirmeli. ลu anda benim bildiฤim kadarฤฑyla bizden daha zeki deฤiller. Ama yakฤฑnda daha zeki olabilirler.โ
Hinton, New York Times gazetesi iรงin kaleme aldฤฑฤฤฑ makalede de โkรถtรผ kiลilerinโ yapay zeka ile โkรถtรผ ลeylerโ yapabileceฤine vurgu yapฤฑyor.
Bu nokta ile ilgili BBCโnin sorusunu yanฤฑtlayan Hinton, โBu kabus senaryolarฤฑndan biriโ cevabฤฑnฤฑ veriyor:
โKรถtรผ kiลilerden biri olan Putinโin, robotlara kendi alt amaรงlarฤฑnฤฑ yaratma imkanฤฑ tanฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ varsayalฤฑm. Bu sonunda โdaha fazla gรผรง elde etmem gerekโ gibi alt amaรงlar doฤurabilirโ
Hinton devam ediyor:
โYarattฤฑฤฤฑmฤฑz zeka tรผrรผnรผn bizim sahip olduฤumuzdan รงok farklฤฑ olduฤu sonucuna vardฤฑm.
โBiz biyolojik bir sistemiz ama bunlar dijital sistemler. Dijital sistemlerdeki en bรผyรผk fark, aynฤฑ ebatlardan รงokรงa kopya yapabilirsiniz.
โTรผm bu kopyalar farklฤฑ ลeyler รถฤrenebilir ama birbirleri ile bilgilerini anฤฑnda paylaลabilir. Yani sanki 10 bin kiลiniz var ve bunlardan biri bir ลey รถฤreniyor, diฤerleri de aynฤฑ anda bu bilgiye sahip oluyor. ฤฐลte bu sohbet robotlarฤฑ bu sayede herhangi bir insandan daha fazla bilgiye sahip.
Geoffrey Hinton Googleโdan ayrฤฑlmasฤฑ ile ilgili olarak da โOnlar hakkฤฑnda iyi ลeyler sรถylemek istiyordum. Eฤer orada รงalฤฑลฤฑrken bunlarฤฑ sรถyleseydim yeterince etkili olmazlardฤฑโ dedi.







