Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Gรถzler faiz kararฤฑnda: TCMB bu hafta ne karar verecek?

Tรผrkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasฤฑ bu hafta faiz kararฤฑnฤฑ aรงฤฑklayacak. Kรผresel piyasalarda ise Trump'ฤฑn tarifelerle yarattฤฑฤŸฤฑ bรผyรผk bir baskฤฑ var.
TCMB, faiz, Merkez Bankasฤฑ

GeรงtiฤŸimiz hafta kรผresel piyasalarda, รถzellikle ABD’nin uygulamaya koyduฤŸu korumacฤฑ ticaret adฤฑmlarฤฑnฤฑn etkisiyle dalgalฤฑ bir seyir izlendi. ร–nรผmรผzdeki haftaya ise Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑโ€™nฤฑn (TCMB) faiz kararฤฑ damga vurmasฤฑ bekleniyor.

ABD BaลŸkanฤฑ Donald Trump’ฤฑn artan tarife kararlarฤฑ, kรผresel ekonomideki belirsizlikleri derinleลŸtirirken, ticaret politikalarฤฑna yรถnelik geliลŸmeler yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn radarฤฑnda kalmaya devam etti. Hafta boyunca birรงok รผlke, ABD ile ticaret gรถrรผลŸmeleri yapmak รผzere heyet gรถndereceklerini aรงฤฑklayarak gerginliฤŸin bir nebze yumuลŸamasฤฑnฤฑ saฤŸladฤฑ.

Truth Social hesabฤฑ รผzerinden aรงฤฑklama yapan Trump, ticaret ve para politikalarฤฑna dair dรผnya genelinden 75’ten fazla รผlkenin kendileriyle irtibata geรงtiฤŸini belirtti. Ek tarifelerin 90 gรผn sรผreyle durdurulmasฤฑna ve bu sรผreรงte yรผzde 10โ€™luk bir baz tarifenin geรงerli olmasฤฑna onay verdiฤŸini duyurdu.

faiz

Buna raฤŸmen Trump, ร‡inโ€™e uygulanan tarifeleri sert ลŸekilde artฤฑrdฤฑ. ร‡in รผrรผnlerine yรถnelik uygulanan tarifeler toplamda yรผzde 145โ€™e ulaลŸฤฑrken, bu artฤฑลŸฤฑn gerekรงesi olarak fentanil krizine iลŸaret edildi.

ABD ile ร‡in arasฤฑnda bรผyรผyen ticaret gerilimi sรผrerken, Trumpโ€™ฤฑn diฤŸer bazฤฑ ticaret ortaklarฤฑna yรถnelik tarifeleri geรงici olarak askฤฑya almasฤฑ, ร‡inโ€™e karลŸฤฑ olan tutumunun ne denli farklฤฑ olduฤŸunu ortaya koydu. ร‡in’in uzun yฤฑllar boyunca ABD’yi tarifeler รผzerinden avantajlฤฑ konuma soktuฤŸunu savunan Trump, ร‡in ile bir anlaลŸma yapฤฑlmasฤฑnฤฑ arzu ettiฤŸini dile getirse de, Devlet BaลŸkanฤฑ ลži Cinping ile gรถrรผลŸme konusunda net bir ifade kullanmadฤฑ.

Ekonomik verilere bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda, ABD’de enflasyonist baskฤฑlarฤฑn tarifelerle birlikte yeniden canlanacaฤŸฤฑna dair endiลŸeler sรผrse de mart ayฤฑ verileri enflasyonda yavaลŸlamaya iลŸaret etti. TรœFE, martta aylฤฑk yรผzde 0,1 dรผลŸerken, yฤฑllฤฑk bazda ise yรผzde 2,4 ile beklentilerin altฤฑnda kaldฤฑ. ร‡ekirdek enflasyon da beklentilerin gerisinde artฤฑลŸ gรถsterdi.

รœretici fiyatlarฤฑnda da benzer bir tablo gรถrรผldรผ. รœFE, martta aylฤฑk yรผzde 0,4 gerilerken, yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 2,7โ€™lik artฤฑลŸ beklentilerin altฤฑnda gerรงekleลŸti. ร–te yandan federal hรผkรผmetin bรผtรงe aรงฤฑฤŸฤฑ mart ayฤฑnda yรผzde 32 azalarak 161 milyar dolara geriledi.

Fedโ€™in son toplantฤฑsฤฑna dair yayฤฑmlanan tutanaklarda ise, yetkililerin ekonomik bรผyรผme ve istihdam aรงฤฑsฤฑndan aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ risklere, enflasyon tarafฤฑnda ise yukarฤฑ yรถnlรผ baskฤฑlara dikkat รงektiฤŸi gรถrรผldรผ. Tutanaklarda, ekonomik gรถrรผnรผme dair belirsizliklerin yรผksek olmasฤฑ nedeniyle temkinli bir para politikasฤฑ izlenmesi gerektiฤŸi vurgulandฤฑ.

S&P 500, Nasdaq ve Dow Jones YรผkseliลŸle Haftayฤฑ Kapattฤฑ

GeรงtiฤŸimiz hafta New York borsasฤฑnda volatilite รถn plandaydฤฑ. S&P 500 yรผzde 5,70, Nasdaq yรผzde 7,29 ve Dow Jones yรผzde 4,95 oranฤฑnda deฤŸer kazandฤฑ. Tahvil piyasalarฤฑnda ise satฤฑลŸlar etkili olurken, 10 yฤฑllฤฑk ABD tahvil faizi 47 baz puan yรผkselerek yรผzde 4,47 seviyesine ulaลŸtฤฑ.

ร‡in ve Hong Kongโ€™un elinde bulunan bรผyรผk miktardaki ABD tahvillerinin satฤฑldฤฑฤŸฤฑna yรถnelik spekรผlasyonlar, tahvil piyasalarฤฑnda dikkatle takip edildi.

faiz

Altฤฑn fiyatlarฤฑ gรผvenli liman talebiyle rekor kฤฑrarken, ons altฤฑn haftayฤฑ yรผzde 6,7โ€™lik yรผkseliลŸle 3.240 dolardan kapattฤฑ. Dolar endeksi ise yรผzde 2,8โ€™lik dรผลŸรผลŸle 100,1 seviyesine geriledi.

Kรผresel bรผyรผme รผzerindeki olumsuz etkiler nedeniyle petrol fiyatlarฤฑ baskฤฑ altฤฑnda kalฤฑrken, Brent petrol haftayฤฑ yรผzde 2,2 kayฤฑpla 64,3 dolardan tamamladฤฑ.

Yeni haftada ABD tarafฤฑnda New York Fed sanayi endeksi (salฤฑ), sanayi รผretimi, kapasite kullanฤฑm oranฤฑ ve Fed BaลŸkanฤฑ Jerome Powellโ€™ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑ (รงarลŸamba), konut verileri ve iลŸsizlik baลŸvurularฤฑ (perลŸembe) izlenecek. Cuma gรผnรผ ise Kutsal Cuma tatili nedeniyle piyasalar kapalฤฑ olacak.

Avrupaโ€™da Dikkatler ECB’nin Faiz Kararฤฑna Yรถneldi

Avrupa borsalarฤฑ ise ABD ile AB arasฤฑnda tarife gerginliฤŸi gรถlgesinde haftayฤฑ dรผลŸรผลŸle tamamladฤฑ. Her ne kadar karลŸฤฑlฤฑklฤฑ olarak tarifelerin askฤฑya alฤฑnmasฤฑ yรถnรผnde adฤฑmlar atฤฑlmฤฑลŸ olsa da, haftalฤฑk bazda satฤฑลŸ baskฤฑsฤฑ aฤŸฤฑr bastฤฑ. Bu kapsamda ECBโ€™nin yaklaลŸan faiz kararฤฑ รถn plana รงฤฑkฤฑyor.

AB Komisyonu BaลŸkanฤฑ Ursula von der Leyen, Trumpโ€™ฤฑn ร‡in dฤฑลŸฤฑndaki รผlkelere yรถnelik tarifeleri 90 gรผn sรผreyle askฤฑya almasฤฑnฤฑ memnuniyetle karลŸฤฑladฤฑklarฤฑnฤฑ ve bu sรผrede karลŸฤฑ รถnlemleri ertelediklerini duyurdu. Ancak mรผzakereler baลŸarฤฑsฤฑz olursa tรผm seรงeneklerin masada olduฤŸunu vurguladฤฑ.

ร–te yandan AB ile BAE arasฤฑnda serbest ticaret gรถrรผลŸmelerinin baลŸlatฤฑlmasฤฑ da Avrupa piyasalarฤฑnda olumlu yankฤฑ buldu.

ECB BaลŸkanฤฑ Christine Lagarde, ticaret politikalarฤฑnฤฑ yakฤฑndan izlediklerini ve gerekirse tรผm araรงlarฤฑ devreye sokmaya hazฤฑr olduklarฤฑnฤฑ ifade etti. Para politikasฤฑna dair yorum yapmaktan kaรงฤฑnan Lagarde, tarifelerin olasฤฑ etkilerinin mutlaka gรถz รถnรผnde bulundurulacaฤŸฤฑnฤฑ belirtti.

Piyasalarda, ECBโ€™nin bu hafta 25 baz puanlฤฑk faiz indirimi yapacaฤŸฤฑ yรถnรผnde beklentiler รถne รงฤฑkฤฑyor. Haftayฤฑ Fransa CAC 40 yรผzde 2,34, Almanya DAX 40 yรผzde 1,30, ฤฐngiltere FTSE 100 yรผzde 1,13 ve ฤฐtalya MIB 30 yรผzde 1,79 kayฤฑpla tamamladฤฑ.

Yeni haftada Avrupa’da ZEW ekonomik gรผven endeksleri (salฤฑ), enflasyon verileri (รงarลŸamba), ECB faiz kararฤฑ ve Lagardeโ€™ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑ (perลŸembe) takip edilecek. Cuma gรผnรผ ise Kutsal Cuma nedeniyle borsalar kapalฤฑ olacak.

Asya Borsalarฤฑnda Ticaret Gerilimi Hakim

Asya piyasalarฤฑ ise haftayฤฑ ร‡in ve ABD arasฤฑnda artan tarifelerle iliลŸkili gerginliklerin gรถlgesinde dรผลŸรผลŸle kapattฤฑ. ABD’nin ร‡inโ€™e yรถnelik tarifeleri ciddi ลŸekilde artฤฑrmasฤฑ, iki รผlke arasฤฑndaki ticaret savaลŸฤฑnฤฑn derinleลŸebileceฤŸi endiลŸelerini beraberinde getirdi.

ร‡in hรผkรผmetinden beklenen teลŸvik adฤฑmlarฤฑna dair sinyaller ise piyasalardaki dรผลŸรผลŸรผn sฤฑnฤฑrlฤฑ kalmasฤฑna katkฤฑ saฤŸladฤฑ. Analistler, zorunlu karลŸฤฑlฤฑk oranlarฤฑnda ve politika faizlerinde indirime gidilebileceฤŸini deฤŸerlendiriyor.

ร‡in Ticaret Bakanฤฑ Vang Vฤฑntaoโ€™nun AB ve ASEAN temsilcileriyle yaptฤฑฤŸฤฑ gรถrรผลŸmelerde, elektrikli araรง fiyatlandฤฑrmalarฤฑ ve yatฤฑrฤฑm iliลŸkileri masaya yatฤฑrฤฑldฤฑ. ร‡in tarafฤฑ, Avrupaโ€™ya ihracatฤฑ artฤฑrmak iรงin pazara eriลŸim konusunda aรงฤฑk olduklarฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.

Ayrฤฑca Japonya, ABDโ€™nin bazฤฑ รผlkelere yรถnelik tarifeleri geรงici olarak durdurmasฤฑnฤฑ olumlu karลŸฤฑladฤฑฤŸฤฑnฤฑ bildirdi. ร‡inโ€™de aรงฤฑklanan TรœFE ve รœFE verileri, fiyatlar genel dรผzeyinde dรผลŸรผลŸรผn sรผrdรผฤŸรผnรผ ortaya koyarak deflasyon sinyallerini gรผรงlendirdi.

Bu geliลŸmeler ฤฑลŸฤฑฤŸฤฑnda, haftayฤฑ ร‡in ลžanghay BileลŸik yรผzde 3,11, Hong Kong Hang Seng yรผzde 8,47, Gรผney Kore Kospi yรผzde 1,34 ve Japonya Nikkei 225 yรผzde 0,58 dรผลŸรผลŸle kapattฤฑ.

Yeni haftada Asyaโ€™da Japonya sanayi รผretimi (pazartesi), ร‡in bรผyรผme ve sanayi รผretimi (รงarลŸamba), Japonya dฤฑลŸ ticaret dengesi (perลŸembe) ve Japonya enflasyonu (cuma) izlenecek. Hong Kong piyasasฤฑ ise cuma gรผnรผ tatil nedeniyle kapalฤฑ olacak.

Yurt ฤฐรงinde TCMBโ€™nin Faiz Kararฤฑ ร–ne ร‡ฤฑkฤฑyor

Yurt iรงi piyasalar geรงen haftayฤฑ yatay tamamladฤฑ. BIST 100 endeksi haftayฤฑ yรผzde 0,01 yรผkseliลŸle 9.380,95 puanda tamamladฤฑ. Gรถzler, รถnรผmรผzdeki hafta aรงฤฑklanacak TCMB faiz kararฤฑnda olacak.

Cari dengeye iliลŸkin beklentiler de รถne รงฤฑktฤฑ. ลžubat ayฤฑnda 4 milyar 325 milyon dolar aรงฤฑk verilmesi รถngรถrรผlรผrken, 2025 yฤฑl sonu iรงin cari aรงฤฑk beklentisi yaklaลŸฤฑk 21,97 milyar dolar olarak tahmin ediliyor.

Dolar/TL kuru haftalฤฑk bazda yรผzde 0,3 dรผลŸรผลŸle 37,8690 seviyesine geriledi.

Yeni haftada Tรผrkiye’de pazartesi รถdemeler dengesi, salฤฑ bรผtรงe verileri, รงarลŸamba konut satฤฑลŸlarฤฑ, perลŸembe faiz kararฤฑ ve konut fiyat endeksi, cuma ise kฤฑsa vadeli dฤฑลŸ borรง verileri yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gรผndeminde olacak.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.462546.47650.01%
EURO 52.927352.9377-0.39%
JAPON YENฤฐ 3.473.479-0.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.361257.3927-0.15%
STERLฤฐN 61.325461.3578-0.44%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83536.8382-0.28%
RUS RUBLESฤฐ 0.62160.62390.55%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4140.51-1.22%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6187.98-1.19%
GRAM ALTIN SERBEST P.6244.90-1.34%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)92.94-4.45%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)133800.00-1.4%
HAS ALTIN GRAM (TL)6157.04-1.19%
SPOT ALTIN KG (TL)132507.00-1.19%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41841.00-1.79%
GรœMรœลž/ONS ($)62.14-4.56%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62220.83 -2.9343%
Ethereum 1649.78 -5.5987%
Tether USDt 1.00 -0.0148%
BNB 571.38 -3.4294%
Solana 68.82 -6.5616%
USDC 1.00 0.0009%
XRP 1.10 -2.9717%
Dogecoin 0.08 -5.5154%
Toncoin 1.54 -6.6862%
Cardano 0.15 -4.9084%
Shiba Inu 0.00 -3.4955%
Avalanche 6.18 -1.1324%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam