Kapatฤฑlan รถn รถdemeli GSM hatlarฤฑnda kalan paralar operatรถrler tarafฤฑndan vatandaลa iade edilecek. ฤฐลletmeci, 15 gรผn iรงinde aboneye kalan parayฤฑ iade etmek iรงin SMS gรถnderecek. Bilgi Teknolojileri ve ฤฐletiลim Kurumu (BTK) รถnemli bir dรผzenlemeyi hayata geรงirdi. Karara gรถre, vatandaลฤฑn kullanmadฤฑฤฤฑ รถn รถdemeli GSM hatlarฤฑnda kalan paralar รถncelikle vatandaลa iade edilecek. Eฤer bu bakiyeler iade edilmezse artฤฑk operatรถrlere kalmayacak. 2 yฤฑlฤฑn sonunda Evrensel Hizmet Geliri olarak devlete aktarฤฑlacak. Uygulamada รถn รถdemeli hattฤฑn fesh olmasฤฑ halinde iลletmecinin 15 gรผn iรงerisinde aboneye kalan parayฤฑ iade etmek iรงin SMS gรถnderecek.
AKTARMA ฤฐMKANI VAR
Aboneye iade edemez ise mektupla bildirecek, yinede 2 yฤฑl iรงinde iade edilmez ise devlete iade edecek. Bu 2 yฤฑl iรงinde abone, mevcut aboneliklerine devam eder ya da yeni abonelik aรงarsa bu aboneliklere aynฤฑ iลletmecideki kapanmฤฑล รถn รถdemeli hatlardaki varsa kalan bakiyelerini aktartabilecek. Mevutta รถn รถdemeli hatlarda 6 ay para yรผklemeyen abonelerin giden aramalarฤฑ kapatฤฑlmakta, 9 ay yรผklemez ise gelen aramalarฤฑna kapatฤฑlmakta, 12. ayฤฑn sonunda ise fesih uygulanmakta. ลimdi ise รงฤฑkarฤฑlan kurul kararฤฑ ile abonelere 10 lira yรผklemeleri halinde 6 ay aktif olma imkanฤฑ tanฤฑndฤฑ.
E-DEVLETโTEN รฤRENฤฐLฤฐYOR
Rekabetรงi Telekomรผnikasyon ฤฐลletmecileri Derneฤi Genel Baลkanฤฑ Adem รcal, tรผketicilerin TC. numaralarฤฑ, kurumlarฤฑn ise vergi numaralarฤฑyla operatรถr bayilerine, รงaฤrฤฑ merkezlerine ya da e-devlet รผzerinden mรผracaatlarฤฑ halinde kendilerine ait tรผm aktif ve pasif abonelik sayฤฑlarฤฑnฤฑ borรง ve alacak bilgilerini รถฤrenebileceklerini belirtti. รcal, fesh olmuล รถn รถdemeli aboneliklerde geriye doฤru รถdemede kaรง yฤฑl gitmesi gerektiฤinin ise muฤlaklฤฑฤฤฑnฤฑ koruduฤunu sรถyledi.
100 MฤฐLYONLARI BULABฤฐLฤฐR
รcal sรถzlerine ลรถyle devam etti: โลayet รถn รถdemeli hatlarda kalan bakiyelerin 2 yฤฑl sonunda Evrensel Hizmet Geliri olarak devlete iadesi, geriye doฤru gerรงek anlamda yapฤฑlabilirse 100 milyonlarca lira iade sรถz konusu olur. Bu esasฤฑnda bankalarda unutulan paralarฤฑn 10 yฤฑl sonra devlete kalmasฤฑna benzer bir uygulama olacak.โ
BTK KAYITLARI ฤฐNCELEMELฤฐ
Daha รถnce tรผketicilerin 3 ay iรงerisinde kalan bakiyelerini alamazlarsa bir daha alamadฤฑฤฤฑnฤฑ, bu kalan paralara iลletmecinin ticari avans olarak ya da ticari gelir olarak mฤฑ kayฤฑtlarฤฑna geรงirdiฤinin รถnemli olduฤunu ifade eden รcal, โEn saฤlฤฑklฤฑ yaklaลฤฑmlardan biri BTK tarafฤฑndan iลletmecilerin muhasebe kayฤฑtlarฤฑnฤฑn incelenerek kalan bakiyelerin muhasebeleลtirilmesinin nasฤฑl yapฤฑldฤฑฤฤฑna bakmalarฤฑyla ortaya รงฤฑkabilirโ dedi. (Akลam)







