Cumhurbaลkanฤฑ Tayyip Erdoฤan, Tรผrk Silahlฤฑ Kuvvetleri (TSK) iรงindeki cunta yapฤฑlanmasฤฑ tarafฤฑndan dรผzenlenen darbe giriลiminin “bastฤฑrฤฑlmasฤฑnda” rol oynayan sivillere yargฤฑ muafiyeti getiren ve gelecek iรงin de yargฤฑ baฤฤฑลฤฑklฤฑฤฤฑ taลฤฑdฤฑฤฤฑ eleลtirilerine hedef olan dรผzenleme iรงin 11. Cumhurbaลkanฤฑ Abdullah Gรผl’den gelen eleลtirilere tepki gรถsterdi. Erdoฤan isim vermeden ‘dava arkadaลlarฤฑm’ diye seslenerek, “Nasฤฑl olur da Bay Kemal’in kayฤฑฤฤฑna binersiniz, yazฤฑklar olsun” ifadelerini kullandฤฑ.
‘Dava arkadaลlarฤฑndan’ gelen eleลtirilere รผzรผldรผฤรผnรผ kaydeden Erdoฤan, “Yapmamalarฤฑ gerekirdi ama bunlarฤฑn ne yazฤฑk ki 16 Nisan’da da aynฤฑ kampanyaya katฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ gรถrรผyoruz. O gรผn bu kampanyaya katฤฑlanlar ‘evet’ demediler, ‘hayฤฑr’ dediler, niye, onlar bu iลleri รงok iyi biliyorlar” dedi. Cumhurbaลkanฤฑ, ลรถyle devam etti:
“Ya biz bir yolda beraber aynฤฑ dava arkadaลฤฑ deฤil miyiz, gรถnรผldaล deฤil miyiz, nasฤฑl oluyor da bir anda affedersiniz Bay Kemal’in kayฤฑฤฤฑna biniyorsunuz, nasฤฑl olur. รzellikle CHP’nin bazฤฑ milletvekilleri haysiyet รงizgisinin dฤฑลฤฑna taลan sรถzlerle gรผya hรผkรผmete, ama asฤฑl halkฤฑmฤฑza terbiyesizlik yapmaya baลladฤฑ. Milletimizi hedef alan saldฤฑrฤฑlara tahammรผl etmemiz mรผmkรผn olamaz. Darbe teลebbรผsรผ tarihimizin en ahlaksฤฑz giriลimiydi, bastฤฑrma tarzฤฑ ise en ilkeli en gururlu en onur verici hadisesidir. Biz bรถyle bir milletin evladฤฑ olmaktan ลeref duyuyoruz. Yapฤฑlacak iล gayet basittir, ilgili yerlere bu gรถrรผลler iletilir, tartฤฑลฤฑlฤฑr ve gereฤi yapฤฑlฤฑr. Bunun yerine CHP ve birtakฤฑm terรถr รถrgรผtlerinin hakaret iรงin aรงtฤฑklarฤฑ yoldan gitmenin adฤฑ olsa olsa fฤฑrsatรงฤฑlฤฑktฤฑr. Birilerinin zil takฤฑp oynamasฤฑna vesile olduklarฤฑ iรงin yazฤฑklar olsun. Onlar oynuyorsa herhalde iyi yolda deฤilsiniz.”
Gรผl: Kaygฤฑ verici, gรถzden geรงirileceฤini รผmit ediyorum
11. Cumhurbaลkanฤฑ Gรผl, pazar sabahฤฑ yayฤฑnlanan KHK’larฤฑn ardฤฑndan sosyal medya hesabฤฑnda yaptฤฑฤฤฑ paylaลฤฑmlarda ลunlarฤฑ kaydetmiลti:
“15 Temmuz hain darbe teลebbรผsรผne karลฤฑ arkasฤฑna bakmadan sokaฤa รงฤฑkฤฑp direnen kahraman vatandaลlarฤฑmฤฑzฤฑ koruma amacฤฑyla รงฤฑkartฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ dรผลรผndรผฤรผm 696 sayฤฑlฤฑ KHKโnฤฑn yazฤฑmฤฑndaki hukuk diliyle baฤdaลmayan muฤlaklฤฑk, hukuk devleti anlayฤฑลฤฑ aรงฤฑsฤฑndan kaygฤฑ vericidir. ฤฐleride hepimizi รผzecek olaylara ve geliลmelere fฤฑrsat vermemek iรงin gรถzden geรงirileceฤini รผmit ediyorum.”
Bรผlent Arฤฑnรง’tan ‘retweet desteฤi’
Gรผl’รผn bu paylaลฤฑmฤฑnฤฑ kendi takipรงilerine aktaran bini aลkฤฑn sosyal medya kullanฤฑcฤฑsฤฑ arasฤฑnda, AKP kurucularฤฑndan Bรผlent Arฤฑnรง da vardฤฑ. Bu nedenle Erdoฤan’ฤฑn Gรผl iรงin kullandฤฑฤฤฑ “Kendileri tarafฤฑndan yapฤฑlan o aรงฤฑklama, aldฤฑฤฤฑ retweetโlerle sรผreci รงok farklฤฑ bir yere doฤru iลletmiลtir” ifadesinin odaฤฤฑnda, Arฤฑnรง’ฤฑn da olduฤu yorumlarฤฑ yapฤฑldฤฑ.
Afrika gezisinden dรถnรผลte uรงakta gazetecilere konuลan Cumhurbaลkanฤฑ Erdoฤan, โSon KHKโdaki sivillere yรถnelik dรผzenleme tartฤฑลma yarattฤฑ. Gรผl de hukuken muฤlak bulduฤunu sรถyledi. Deฤiลiklik olacak mฤฑ?โ diye sorulmasฤฑ รผzerine ลun cevabฤฑ vermiลti: “Bundan รถnce de bu ifadenin yer aldฤฑฤฤฑ dรถrt ayrฤฑ KHK dรผzenlemesi yapฤฑldฤฑ. Onlarฤฑn hiรงbirine dair bugรผne kadar kimse ses รงฤฑkarmadฤฑ. ลimdi bu son KHKโyฤฑ birileri kรถpรผrtmeye baลladฤฑ. Oysa dediฤim gibi, bu sadece 15 Temmuzโu kapsayan bir olaydฤฑr. Bunun dฤฑลฤฑnda hiรงbir ลey sรถz konusu deฤil. Geรงmiล cumhurbaลkanฤฑmฤฑzฤฑn da bir muฤlaklฤฑktan bahsetmiล olmasฤฑ รผzรผcรผdรผr. Neye dayanarak siz bรถyle bir muฤlaklฤฑktan bahsediyorsunuz? Hangi madde sizi bu muฤlaklฤฑฤa itebiliyor? Bu รผzรผcรผ olmuลtur. Kendileri tarafฤฑndan yapฤฑlan o aรงฤฑklama, aldฤฑฤฤฑ retweetโlerle sรผreci รงok farklฤฑ bir yere doฤru iลletmiลtir.โ
AKP Grup Baลkanvekili: Rahatsฤฑz olmasฤฑ รผzรผcรผ
Gรผl’รผn paylaลฤฑmlarฤฑna AKP kanadฤฑnda ilk tepki gรถsteren isim, Grup Baลkanvekili Bรผlent Turan oldu. Turan, “Daha eski dรผzenlemede resmi gรถrevliler iรงin bu hak verilirken rahatsฤฑz olmayanlarฤฑn bugรผn rahatsฤฑz oluyor olmasฤฑnฤฑ รงok รผzรผlerek karลฤฑlฤฑyorum, kim olursa olsun” dedi.
AKP Sรถzcรผsรผ’nden Gรผl yorumu: AK Partili olduฤunu dรผลรผndรผฤรผmรผz…
Cuma gรผnรผ gerรงekleลtirilen MKYK toplantฤฑsฤฑndan sonra basฤฑna aรงฤฑklamalarda bulunan AKP Sรถzcรผsรผ Mahir รnal da “Eski Cumhurbaลkanฤฑmฤฑz sayฤฑn Abdullah Gรผl, Ak Partiโde milletvekilliฤi, baลbakanlฤฑk, cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ yapmฤฑล ve AK Partiโli olduฤunu dรผลรผndรผฤรผmรผz bir kiลidir, dolayฤฑsฤฑyla bizim bir ilkemiz vardฤฑr. Dostlarฤฑmฤฑzฤฑn bizimle medya รผzerinden konuลmasฤฑnฤฑ doฤru bulmayฤฑz ve bu bizi รผzer. Eฤer gรถrdรผkleri bir eksiklik varsa, biz iลlerimizi istiลareyle yaparฤฑz, dolayฤฑsฤฑyla istiลare ederiz. Cumhurbaลkanฤฑmฤฑzฤฑn “รผzรผldรผm” ifadesinin nedeni budur. Eksik gรถrdรผฤรผ bir ลey varsa, cumhurbaลkanฤฑ ve baลbakanฤฑmฤฑzla istiลare edebilecekken medya รผzerinden konuลuyor olmasฤฑ รผzรผcรผdรผr. Bir ahlak olarak AK Partili olmak birbiriyle medya รผzerinden konuลmamaktฤฑr. ฤฐstiลare ile yรผrรผtmektir. Cumhurbaลkanฤฑmฤฑzฤฑn da Abdullah Gรผlโle bir temasฤฑ olmamฤฑลtฤฑr” ifadelerini kullanmฤฑลtฤฑ.
ลamil Tayyar: Gรผl, 2019’un provasฤฑnฤฑ yapฤฑyor!
AKP Gaziantep Milletvekili ลamil Tayyar, Gรผl’รผn bu paylaลฤฑmlarฤฑna tepki gรถsterdi; 2019’da yapฤฑlacak cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ seรงimleri iรงin “prova” yaptฤฑฤฤฑnฤฑ iddia etmiลti. Tayyar, sรถzlerine “Muhaliflerle arasฤฑnda paydaลlฤฑk oluลturmaya, AK Parti ile arasฤฑndaki mesafeyi aรงmaya รงalฤฑลฤฑyor. Ne yapsa nafile” diye devam etti.







