Gül yolsuzluklar için DDK'yı görevlendirdi

Gül yolsuzluklar için DDK'yı görevlendirdi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) aralarında "yolsuzlukla mücadele kapasitesi" ve "iletişimin dinlenmesi" konularının da yer aldığı beş konu hakkında inceleme, araştırma ve denetleme yapılması yönünde talimat verdi.

A+A-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Denetleme Kurulu'na (DDK) aralarında "yolsuzlukla mücadele kapasitesi" ve "iletişimin dinlenmesi" konularının da yer aldığı beş konu hakkında inceleme, araştırma ve denetleme yapılması yönünde talimat verdi.

Cumhurbaşkanlığına bağlı olan DDK, yönetimin hukuka uygunluğunun, verimli ve düzenli bir şekilde yürütülmesinin ve geliştirilmesinin sağlanmasını amaçlıyor.

Hükümet, 17 Aralık'ta yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla başlatılan operasyonun Fethullah Gülen'in liderliğindeki Hizmet Hareketi tarafından hükümeti yıpratmak amacıyla organize edildiğini savunuyor. Gülen ise bu iddiaları reddediyor. Yolsuzluk soruşturmasının ardından hükümet cemaatin etkisi altında hareket ettiği gerekçesiyle polis ve yargıda binlerce kişinin görev yerini değiştirirken, internete sınırlama getiren ve HYSK ile MİT'in görevlerinde değişiklikler yapan yasal düzenlemelere gitti.

Öte yandan, geçen hafta başından beri sosyal medya üzerinden aralarında Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bazılarında oğlu ile bazılarında bakan ve işadamları ile görüşmelerine ait olduğu iddia edilen çok sayıda ses kaydı internet üzerinden yayınlandı.

Erdoğan, söz konusu ses kayıtlarının üretilmiş ya da montaj olduğunu söylüyor.

Çankaya Köşkü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, DDK'ya verilen talimatla yapılacak çalışma kapsamında iletişimin dinlenmesine yönelik kurumsal ve mevzuat kapasitesi değerlendirilirken, bu süreçlerin hukuka uygunluğunun sağlanması da amaçlandı. Çalışma ile kriptolu cihazların denetimi ve konu ile ilgili iyi uluslararası uygulamalar da DDK tarafından incelenecek.

Açıklamaya göre Gül, DDK'ya yolsuzlukla mücadeleye dair mevcut mevzuat ve kurumsal yapıların etkinliğinin gözden geçirilmesi talimatını verdi. Bu çerçevede yolsuzluk denetimine ilişkin yapı ve süreçlerin zafiyetlerinin irdelenmesi yönünde de talimatı oldu.

DDK'nın yapacağı çalışma ile imar ve kentleşmenin yarattığı değerlerin adil paylaşımının sağlanmasının ve imar düzeninin yozlaşmaktan korunmasının amaçlandığı belirtildi.

Bu çerçevede rantı yaratan uygulamaların, imar uygulamaları değişiklikleri ile oluşturulan rantların kavranması yaklaşımlarının ve kent/imar rantlarının yeniden dağıtımına ilişkin yeni yaklaşımların inceleneceği belirtildi.

DDK'nın bu başlık altında hakim, savcı, kaymakam, müfettiş, denetçi ve uzman gibi kariyer mesleklere giriş ve adaylık süreçlerini, mesleğe giriş koşullarını, sınav sistemlerini ve fırsat eşitliğini bozan ve ayrımcılığa neden olan düzenlememeleri inceleyeceği kaydedildi.

Yine DDK, Cumhurbaşkanı Gül'ün talimatıyla devlet sırları alanındaki mevcut uygulamaları, devlet sırrının tanımı ve kapsamına ilişkin yeni yaklaşımları, devlet sırrının korunmasına ilişkin yöntemleri ve bu kapsamdaki kurumsal yapı ve mevzuat ihtiyaçlarını incelerken, bu çerçevede uluslararası iyi uygulamaları da araştırmaya dahil edecek.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.