Resmi Gazete’nin 7 Ocak 2026 tarihli sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla, yurt dışından posta veya kargo yoluyla yapılan gümrüksüz alışveriş uygulaması sona eriyor.
Kararla birlikte, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu kapsamında 30 Euro’ya kadar olan eşyaların vergiden muaf tutulmasını düzenleyen hüküm yürürlükten kaldırıldı. Düzenleme, yayımlanmasından 30 gün sonra geçerli olacak.

Yeni dönemde, yurt dışından bireysel olarak eşya getirmek isteyenlerin gümrük müşavirliği hizmeti alması zorunlu hale gelecek. Böylece düşük tutarlı alışverişlerde dahi gümrük işlemleri profesyonel takip gerektirecek.
Gümrükte 30 euro sınırı kaldırıldı
Yurt dışı alışverişlerindeki bu son gelişme epeydir gündemdeydi. Avrupa Birliği’nin de 150 Euro’luk muafiyeti 2028 yılına kadar tamamen sona erdirmeyi planlaması, Türkiye’deki uygulamanın geleceğine ilişkin beklentileri artırmıştı. Ticaret Bakanlığı’nın değerlendirmeleri sonrası, 30 Euro’luk limitin sıfırlanacağı yönündeki iddialar bugün resmiyet kazandı.
Hatırlanacağı üzere, 6 Ağustos 2024’te yürürlüğe giren düzenleme ile bireysel yurt dışı alışverişlerinde muafiyet 150 Euro’dan 30 Euro’ya düşürülmüştü. Aralık 2024’te yapılan ek düzenlemeyle ise kargo bedelleri de ürün fiyatına dahil edilmiş, fiili sınır 27 Euro’ya çekilmişti. Her siparişe eklenen 3 Euro’luk kargo bedeliyle birlikte, 30 Euro eşiğinin aşılması halinde müşavirlik şartı devreye girmişti.

Mevcut uygulamada, hızlı kargo veya posta yoluyla Türkiye’ye gelen ve ticari nitelik taşımayan ürünler, Avrupa Birliği ülkelerinden geliyorsa yüzde 30, diğer ülkelerden geliyorsa yüzde 60 vergiye tabi tutuluyordu. Ayrıca bazı ürünlerde ÖTV kapsamında yüzde 20 oranında maktu vergi uygulanıyordu. Yeni kararla birlikte, bu vergilere ek olarak işlemlerin tamamı artık müşavirlik üzerinden yürütülecek.







