Güneş enerjisi panellerine büyük ilgi: Üç ayda rekor kırdı

Güneş enerjisi panellerine büyük ilgi: Üç ayda rekor kırdı

ABD'de güneş enerjisi kurulumlarında sert yükseliş yaşanıyor. Sadece üç aylık süreçte güneş enerjisi panelleri rekor kırarak yeni eklenen enerjinin %75'ini oluşturdu.

A+A-

Wood Mackenzie ve Güneş Enerjisi Endüstrileri Birliği tarafından Perşembe günü yayınlanan bir rapora göre, panel kurulumlarının üç aylık bir rekora yükselmesiyle bu yılın başlarında ABD elektrik şebekesine eklenen elektrik üretim kapasitesinin %75'ini güneş enerjisi oluşturdu.

Raporda, ülkenin güneş enerjisi endüstrisinin 2024 yılının ilk üç ayında 11,8 gigawatt yeni kapasiteye ulaştığı ve elektrik şirketlerinin yenilenebilir enerji kaynaklarını hızla kullanmaya devam ettiği belirtildi.

ABD güneş enerjisi, panellerin artan bulunabilirliğinden ve iklim odaklı emisyon hedeflerini karşılamak için elektrik şebekesindeki temiz enerji miktarını artırmayı amaçlayan federal ve eyalet politikalarından yararlandı.

Rapora göre, sadece küresel güneş enerjisi tedarik zinciri genişlemekle kalmadı, aynı zamanda ABD'ye yapılan modül ithalatı da geçen yıl önemli ölçüde arttı.

Biden'ın Çin'de zorla çalıştırılarak üretildiğine inanılan ithal panellere iki yıllık bir moratoryum koymasının ardından tedarik zincirindeki darboğazlar hafifledi ve güneş panellerinin maliyeti düştü.

Haziran 2023'ten Mart 2024'e kadar ABD 49 GW güneş modülü ithal etti. Yerli güneş paneli üretim kapasitesi ise bir önceki çeyrekte 15,6 gigawatt iken yılın ilk üç ayında 26,6 gigawatt'a yükseldi.

Florida ve onu takip eden Teksas, Kaliforniya ve Nevada en fazla panelin kurulduğu bölgeler olurken, şebeke ölçekli güneş enerjisi ilavelerin çoğunluğunu oluşturdu.

Ev tipi güneş enerjisi ilaveleri bir önceki yıla göre %25 düştü.

Çeyrekten çeyreğe %18'lik düşüş, büyük ölçüde artan faiz oranları ve Kaliforniya'daki çatı üstü güneş enerjisindeki yavaşlamadan kaynaklandı. Ticari güneş enerjisi sektörü bir önceki çeyreğe göre sabit kaldı.

Rapora göre, Amerika Birleşik Devletleri'nin bu yıl, yaklaşık 40 Gigawatt'lık bir rekor olan 2023 ile hemen hemen aynı miktarda güneş enerjisi kapasitesi kurması bekleniyor.

İlgili Haberler