Dรผnyadan gรผndem maddeleri ve Kamuyu Aydฤฑnlatma Platformu’nda yayฤฑnlanan haberlerden derlenen gรผnรผn รถnemli haberleri ลรถyle oldu;
DรNYADAN MANลET HABERLER
Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ (TCMB) ve Kore Merkez Bankasฤฑ, Tรผrk lirasฤฑ-Kore wonu ikili para takasฤฑ (swap) anlaลmasฤฑnฤฑ yeniledi. TCMB tarafฤฑndan yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre, anlaลma, TCMB Baลkanฤฑ Dr. Fatih Karahan ile Kore Merkez Bankasฤฑ Baลkanฤฑ Chang Yong Rhee tarafฤฑndan imzalandฤฑ. Swap anlaลmasฤฑ, iki merkez bankasฤฑ arasฤฑnda gรผncel dรถviz kurlarฤฑnฤฑ yansฤฑtacak ลekilde azami 56 milyar Tรผrk lirasฤฑ veya 2,3 trilyon Kore wonu deฤerinde yerel para birimi takasฤฑna imkรขn saฤlayacaktฤฑr. Anlaลma geรงerlilik sรผresi bugรผnden itibaren 3 yฤฑl olup, taraflarฤฑn karลฤฑlฤฑklฤฑ uzlaลฤฑsฤฑ รผzerine uzatฤฑlabilecektir.
E-Ticaret รผzerinden yapฤฑlan alฤฑลveriลlerdeki iade masraflarฤฑnฤฑn tรผketiciye yansฤฑtฤฑlmasฤฑ 1 yฤฑl ertelendi. Aรงฤฑklamada, e-ticaretin รงok sayฤฑda รผrรผn รงeลidini zaman ve mekan sฤฑnฤฑrฤฑndan baฤฤฑmsฤฑz olarak hฤฑzlฤฑ, kolay ve daha dรผลรผk maliyetle tรผketicilere sunabilmesi, satฤฑcฤฑlar bakฤฑmฤฑndan ise iล yeri kira maliyetinin olmamasฤฑ, stok ve finansman maliyetlerinin daha dรผลรผk olmasฤฑ gibi faktรถrlere baฤlฤฑ olarak e-ticaretin toplam perakende ticaretten aldฤฑฤฤฑ payฤฑn her geรงen yฤฑl geleneksel ticarete nazaran arttฤฑฤฤฑ ifade edildi.
Fed Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Michelle Bowman, enflasyonun merkez bankasฤฑnฤฑn %2’lik hedefinin “rahatsฤฑz edici bir ลekilde รผzerinde” kaldฤฑฤฤฑnฤฑ ve yukarฤฑ yรถnlรผ risklere maruz olduฤunu sรถylese de son birkaรง ayda enflasyonda “memnuniyet verici” bir ilerleme kaydedildiฤini belirtti. Ancak sabฤฑrlฤฑ olmalฤฑ ve herhangi bir veri noktasฤฑna aลฤฑrฤฑ tepki vererek enflasyonu dรผลรผrme konusunda devam eden ilerlemeyi baltalamaktan kaรงฤฑnmalฤฑyฤฑz” dedi.
ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed), 2025 ve 2026 yฤฑllarฤฑna iliลkin toplantฤฑ takvimini duyurdu. https://www.bloomberght.com/fed-2025-ve-2026-yillari-icintoplanti-takvimini-acikladi-2358191 ABD baลkan adayฤฑ Donald Trump, Kasฤฑm ayฤฑnda yapฤฑlan seรงimlere yรถnelik, โBu seรงimler, ekonomimizi kurtarma, enflasyona son verme, sฤฑnฤฑrlarฤฑmฤฑzda gรผvenliฤi tesis etme, artฤฑk saygฤฑ duyulmayan ulusumuzu yeniden saygฤฑn bir hale getirme, 3. Dรผnya Savaลฤฑโnฤฑ engelleme ve 1929 benzeri bir ekonomik krizin รถnรผne geรงmek ile ilgili, รงรผnkรผ aksi takdirde olacak olan buโ dedi.
Cumhuriyetรงi baลkan adayฤฑ Trump ABD baลkanlarฤฑnฤฑn Amerikan Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) faiz kararlarฤฑ รผzerinde sรถz sahibi olmasฤฑ gerektiฤini รถne sรผrmรผลtรผ. Harris, “Fed baฤฤฑmsฤฑz bir kuruluลtur ve baลkan olarak, Fed’in aldฤฑฤฤฑ kararlara asla mรผdahale etmem” dedi. รnรผmรผzdeki gรผnlerde resmi bir ekonomik politika planฤฑ aรงฤฑklamaya hazฤฑrlandฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyleyen Harris, planฤฑn, ekonomiye, maliyetleri dรผลรผrmek ve aynฤฑ zamanda ekonomiyi gรผรงlendirmek iรงin yapฤฑlmasฤฑ gerekenlere odaklanacaฤฤฑnฤฑ belirtti. Harris ayrฤฑca, Fed’in faiz oranlarฤฑ konusunda atacaฤฤฑ adฤฑmlarฤฑ izlediฤini de sรถzlerine ekledi.
Trump, bu yฤฑlki baลkanlฤฑk seรงimlerini kazanmasฤฑ durumunda, รin’den ithal edilen mallara uygulanan vergileri yรผzde 60 veya daha fazlasฤฑna รงฤฑkaracaฤฤฑnฤฑ belirtti. UBS’nin tahminlerine gรถre ABD’nin yรผzde 60’lฤฑk vergisi, uygulamanฤฑn ardฤฑndan 12 ay iรงinde รin’in GSYฤฐH bรผyรผmesini yaklaลฤฑk yรผzde 2,5 azaltacak. The Wall Street Journal’ฤฑn haberine gรถre eฤer kasฤฑm ayฤฑnda seรงimleri kazanฤฑrsa รin ve ABD arasฤฑnda ticari aรงฤฑdan ikinci savaล baลlayacak.
Bank of America Brian Moynihan (Bank of America’nฤฑn baลkanฤฑ ve CEO’su), Fed’in nispeten yakฤฑn bir zamanda faiz oranlarฤฑnฤฑ dรผลรผrmeye baลlamamasฤฑ halinde, ABD’li tรผketicilerin umutsuzluฤa kapฤฑlabileceฤini sรถyledi.
BoE Para Politikasฤฑ Komitesi รผyesi Catherine Mann, Financial Times’a yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada, mal ve hizmet fiyatlarฤฑnฤฑn yeniden yรผkselmeye hazฤฑrlandฤฑฤฤฑnฤฑ ve ekonomideki รผcret baskฤฑlarฤฑnฤฑn daฤฤฑlmasฤฑnฤฑn yฤฑllar alabileceฤini sรถyledi. Mann, ana faiz oranฤฑnฤฑn Haziran ayฤฑnda bankanฤฑn %2’lik hedefinde kalmasฤฑna raฤmen, enflasyona yรถnelik yukarฤฑ yรถnlรผ riskler konusunda hala endiลeli olduฤunu ifade etti.
Moody’s Analytics, Japonya’nฤฑn GSYH’sฤฑnฤฑn Haziran รงeyreฤinde Mart รงeyreฤine kฤฑyasla %0,5 artarak yฤฑllฤฑk bazda %2,2’lik bir bรผyรผme oranฤฑna ulaลmasฤฑnฤฑn beklendiฤini belirtti. Haziran รงeyreฤindeki bรผyรผme gรผรงlรผ bir artฤฑล gibi gรถrรผnse de, bir yฤฑlฤฑn bรผyรผk bir bรถlรผmรผnde dรผลen รผretimi yakalayan bir dizi cansฤฑz GSYH baskฤฑsฤฑnฤฑ takip ediyor. Moody’s Analytics, Haziran รงeyreฤindeki durgun sanayi รผretiminin GSYH bรผyรผmesi รผzerinde bir engel olacaฤฤฑnฤฑ da vurguladฤฑ.
Avustralya Merkez Bankasฤฑ (RBA), ekonomik tahminlerin bรผyรผk belirsizliklere tabi olduฤunu, politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn daha fazla veri beklerken faiz oranlarฤฑnฤฑ sabit tutmalarฤฑnฤฑn bir nedeninin de bu olduฤunu sรถyledi. RBA Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Andrew Hauser, enflasyonun kฤฑsmen ekonomide daha รถnce dรผลรผnรผlenden daha az yedek kapasite olmasฤฑ nedeniyle yapฤฑลkan olduฤunu, ancak yine de tahminlerin hataya tabi olduฤunu vurguladฤฑ.
Rusya’nฤฑn ilhak ettiฤi Zaporijya’nฤฑn sรถzde Bรถlge Valisi Yevgeniy Balitskiy, yaptฤฑฤฤฑ yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, Zaporijya NGS’deki duruma iliลkin bilgi verdi. Ukrayna’nฤฑn saldฤฑrฤฑsฤฑ nedeniyle Zaporijya Nรผkleer Gรผรง Santrali’nin (NGS) soฤutma sisteminde yangฤฑn รงฤฑktฤฑฤฤฑ, santralin faaliyetine iliลkin herhangi bir tehlikenin ise bulunmadฤฑฤฤฑ bildirildi.
Commonwealth Bank of Australia analisti Vivek Dhar’a gรถre, piyasa koลullarฤฑ OPEC+’yฤฑ yฤฑlsonuna kadar gรถnรผllรผ รผretim kesintilerini sรผrdรผrmeye zorlayabilir. Dhar’a gรถre, ABD petrol rafinerilerinin zayฤฑf talep beklentisiyle kapasite kullanฤฑmฤฑnฤฑ azaltmak istemesi ve รin’in cansฤฑz ekonomik toparlanmasฤฑ nedeniyle talepte aลaฤฤฑ yรถnlรผ risk artฤฑyor.
ลฤฐRKET HABERLERฤฐ
ATSYHโฆ ลirketin ” Deeptech Universe Savunma ve Biliลim Teknolojileri A.ล.”ile yapmฤฑล olduฤu hisse alฤฑm Sรถzleลmesi’nin aynen devam etmekte olduฤunu, devir iลlemlerine iliลkin iลlemler 15.08.2024 tarihine kadar tamamlanacaktฤฑr.
BIMASโฆ Yรถnetim Kurulu 08.08.2024 tarihinde %100 baฤlฤฑ ortaklฤฑฤฤฑ Emek Yatฤฑrฤฑm Proje Geliลtirme Anonim ลirketi’nin kayฤฑtlฤฑ deฤeri รผzerinden devralฤฑnmasฤฑ suretiyle ลirket bรผnyesinde birleลmesi kararฤฑnฤฑ almฤฑลtฤฑr.
BIOENโฆ ลirketin %100 baฤlฤฑ ortaklฤฑฤฤฑ Biotrend Ayvacฤฑk Yenilenebilir Enerji Elektrik รretim Sanayi ve Ticaret A.ล.’nin(“Baฤlฤฑ Ortaklฤฑk”), รถn lisansฤฑ mevcut olan “Ayvacฤฑk รรถp Gaz Elektrik รretim Tesisi” (“Proje”) iรงin Enerji Piyasasฤฑ
Dรผzenleme Kurumu’nun (“EPDK”), 01.08.2024 tarih ve 12781-1 sayฤฑlฤฑ kararฤฑ ile Baฤlฤฑ Ortaklฤฑฤa รผretim lisansฤฑ verildiฤi belirtilmiลtir.ฤฐlgili karar, 07.08.2024 tarihinde Baฤlฤฑ Ortaklฤฑฤa tebliฤ edilmiล olup ilgili karar ile 29.04.2040
tarihine kadar geรงerli olmak รผzere Baฤlฤฑ Ortaklฤฑฤa รผretim lisansฤฑ verilmiลtir. Proje; รanakkale ili Ayvacฤฑk ilรงesinde, yenilenebilir enerji kaynaฤฤฑna dayalฤฑ รผretim faaliyetlerinde bulunmak รผzere kurulacak bir tesise iliลkindir. Her biri 1,455 MWm / 1,414 MWe gรผcรผnde 3 adet รผniteden oluลacak tesisin toplam kurulu gรผcรผ 4,365 MWm/ 4,242 MWe olacaktฤฑr.
GEDIKโฆ Marbaล Menkulโรผn 14.12.2023 tarihinde Sermaye Piyasasฤฑ Kurulu’na yapmฤฑล olduฤu halka arz baลvurusunun, 2024 yฤฑlฤฑ iรงin belirlenen asgari รถdenmiล sermaye artฤฑลฤฑnฤฑ gerรงekleลtirmek, Marbaล Menkul’รผn รถnรผmรผzdeki dรถnemde
yayฤฑmlanacak olan finansal tablolarฤฑ ile yatฤฑrฤฑmcฤฑlara gรผncel bilgiler sunmak ve mevcut piyasa koลullarฤฑndan dolayฤฑ baลvurusunun daha sonra tekrarlanmak รผzere geri รงekilmesine karar verilmiลtir. Baฤlฤฑ ortaklฤฑฤฤฑ Marbaล Menkul halka
arzฤฑ, yukarฤฑda belirtilen adฤฑmlar tamamlandฤฑktan ve mevcut piyasa koลullarฤฑ daha uygun bir hale geldiฤinde yeniden deฤerlendirilecektir.
JANTSโฆ ลirket Umurlu Fabrikasฤฑnda yฤฑllฤฑk planlฤฑ bakฤฑm ve envanter kontrolleri nedeni ile 22.08.2024 – 02.09.2024 tarihleri arasฤฑnda รผretime geรงici olarak ara verilecektir.
TAVHLโฆ TAV Havalimanlarฤฑ’nฤฑn hizmet verdiฤi yolcu sayฤฑsฤฑ, 2024 yฤฑlฤฑnฤฑn Ocak-Temmuz dรถneminde 2023’รผn aynฤฑ dรถneminin %14 รผstรผnde gerรงekleลti. TAV Havalimanlarฤฑ Temmuz 2024 Yatฤฑrฤฑmcฤฑ Bรผlteni’nde yer alan bilgilere gรถre,
aynฤฑ dรถnemde hizmet verilen dฤฑล hat yolcu sayฤฑsฤฑ %16 arttฤฑ.
TATENโฆ Tatlฤฑpฤฑnar Enerji, Aฤaoฤlu Yenilenebilir Enerji Yatฤฑrฤฑm Holding Aล’nin %11 payฤฑnฤฑ daha alarak, sermayesinin %51’ini temsil eden paylara sahip oldu.
TCELLโฆ Ultia Teknoloji Yazฤฑlฤฑm ve Uygulama Geliลtirme Ticaret A.ล. (“Ultia”)’nin, iรงinde bulunduฤu sektรถrรผn bรผyรผme potansiyelinin son dรถnemde sฤฑnฤฑrlฤฑ kalmasฤฑ sebebiyle tasfiye edilmesi iรงin gerekli iลlemlerin baลlatฤฑlmasฤฑna, Ultia’ya ait fikri mรผlkiyet haklarฤฑ dahil her tรผrlรผ malvarlฤฑฤฤฑnฤฑn, Sermaye Piyasasฤฑ Kurulu lisanslฤฑ bir deฤerleme ลirketine yaptฤฑrฤฑlacak deฤerleme รผzerinden Turkcell Teknoloji Araลtฤฑrma ve Geliลtirme A.ล.’ye devredilmesine, karar vermiลtir.
TKFENโฆ Baฤlฤฑ ortaklฤฑklardan Tekfen ฤฐnลaat ve Tesisat A.ล.,Saudi Arabian Mining Company (Maaden) idaresinden Suudi Arabistan’da “Phosphate 3 Phase 1” projesine ait genel yapฤฑm iลlerini รผstlenmek รผzere ihaleyi kazandฤฑฤฤฑ bildirimini
almฤฑลtฤฑr. Proje bedelinin yaklaลฤฑk 235 Milyon ABD Dolarฤฑ mertebesinde olduฤu รถngรถrรผlmektedir. Projenin 24 ay sรผrede tamamlanmasฤฑ hedeflenmektedir.
PAY ALIM SATIM HABERLERฤฐ
ATSYHโฆ ฤฐSMAฤฐL ATEล, 02/08/2024 – 09/08/2024 tarihinde ATLANTฤฐS YATIRIM HOLDฤฐNG A.ล. paylarฤฑ ile ilgili olarak 83.450 – 102.300 TL fiyat aralฤฑฤฤฑndan 402.400 TL toplam nominal tutarlฤฑ alฤฑล iลlemi gerรงekleลtirilmiลtir. Bu iลlemle
birlikte ATLANTฤฐS YATIRIM HOLDฤฐNG A.ล. sermayesindeki paylarฤฑ 09/08/2024 tarihi itibariyle %5,03 sฤฑnฤฑrฤฑna ulaลmฤฑลtฤฑr.
BAYRKโฆ Allbatross Portfรถy Yรถnetimi A.ล’nin kurucusu olduฤu yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑnฤฑn portfรถylerindeki Bayrak EBT Taban Sanayi ve Ticaret A.ล. hisselerinde 06/08/2024 tarihinde 400.000 nominal hisse satฤฑmฤฑ gerรงekleลmiล, bu iลlem
sonucunda Allbatross Portfรถy Yรถnetimi A.ล.โnin kurucusu olduฤu yatฤฑrฤฑm fonlarฤฑnฤฑn portfรถylerindeki Bayrak EBT Taban hisseleri %5.67 sฤฑnฤฑrฤฑndan %4.82’ye ulaลmฤฑลtฤฑr.
DCTTRโฆ Bank of America Corporation, 08/08/2024 tarihinde, ortaklฤฑฤฤฑn %100 oranฤฑnda kontrolรผne sahip olduฤu iลtiraki Merrill Lynch International tarafฤฑndan, DCT TRADING FOREIGN TRADE INC paylarฤฑ ile ilgili olarak 22,89 – 24,31
TL fiyat aralฤฑฤฤฑndan 305,930 toplam nominal tutarlฤฑ alฤฑล iลlemi ve 3,338,957 toplam nominal tutarlฤฑ satฤฑล iลlemi neticesinde net 3,033,027 adet pay satฤฑlmฤฑลtฤฑr. Bu iลlemle birlikte DCT TRADING FOREIGN TRADE INC sermayesinde, iลtiraki Merrill Lynch International vasฤฑtasฤฑyla dolaylฤฑ yoldan sahip olduฤu paylarฤฑn oranฤฑ 08/08/2024 tarihi itibariyle %3,308 seviyesine ulaลmฤฑลtฤฑr.
METURโฆ VURAL BULUT, 9 Aฤustos 2024 tarihinde Metemtur Yatฤฑrฤฑm Enerji Turizm ve ฤฐnลaat A.ล. paylarฤฑ ile ilgili olarak 13.79-14.00 TL fiyat aralฤฑฤฤฑndan 150.000 TL toplam nominal tutarlฤฑ alฤฑล iลlemi gerรงekleลtirilmiลtir. Bu iลlemle
birlikte Metemtur Yatฤฑrฤฑm Enerji Turizm ve ฤฐnลaat A.ล. sermayesindeki paylarฤฑ 9/8/2024 tarihi itibariyle %2.45 sฤฑnฤฑrฤฑna ulaลmฤฑลtฤฑr.
VRGYOโฆ Rota Portfรถy Yรถnetimi A.ล.’nin kurucusu ve yรถneticisi olduฤu Rota Portfรถy Onbirinci Hisse Senedi Serbest รzel Fon (Hisse Senedi Yoฤun Fon)’da Vera Konsept Gayrimenkul Yatฤฑrฤฑm Ortaklฤฑฤฤฑ A.ล.’ye ait pay senetlerinin toplamฤฑ, 08/08/2024 gรผn sonu itibariyla 37.660.894 adede ve toplam oy haklarฤฑ %4,59’a dรผลmรผลtรผr.
SERMAYE ARTIRIM HABERLERฤฐ
MTRKSโฆ ลirket รงฤฑkarฤฑlmฤฑล sermayesinin, 143.000.000 TL kayฤฑtlฤฑ sermaye tavanฤฑ iรงerisinde kalacak ลekilde tamamฤฑ iรง kaynaklardan (Sermaye Dรผzeltmesi Olumlu Farklarฤฑ) karลฤฑlanmak รผzere 60.300.000 TL artฤฑrฤฑlarak, 40.200.000 TL’den
100.500.000 TL’ye รงฤฑkarฤฑlmasฤฑna, bedelsiz paylarฤฑn artฤฑrฤฑm tarihindeki pay sahiplerine paylarฤฑ oranฤฑnda %150 bedelsiz pay olarak daฤฤฑtฤฑlmasฤฑna, karar verilmiลtir.
TATGDโฆ ลirketin 250.000.000 TL kayฤฑtlฤฑ sermaye tavanฤฑ iรงinde 136.000.000 TL olan รงฤฑkarฤฑlmฤฑล sermayesinin, tamamฤฑ nakden karลฤฑlanmak suretiyle %80 bedelli oranฤฑnda 108.800.000 TL artฤฑrฤฑlarak 244.800.000 TL’ye รงฤฑkarฤฑlmasฤฑna karar verilmiลtir.
GENEL KURUL HABERLERฤฐ
11:00 Doฤu Aras Enerji Yatฤฑrฤฑmlarฤฑ A.ล.โnin Olaฤan Genel Kurul Toplantฤฑsฤฑ gerรงekleลtirilecek.
11:00 Hub Giriลim Sermayesi Yatฤฑrฤฑm Ortaklฤฑฤฤฑ A.ล.โnin Olaฤan Genel Kurul Toplantฤฑsฤฑ gerรงekleลtirilecek.







