Dรผnyadan gรผndem maddeleri ve Kamuyu Aydฤฑnlatma Platformu’nda yayฤฑnlanan haberlerden derlenen gรผnรผn รถnemli haberleri ลรถyle oldu;
DรNYADAN MANลET HABERLER
TรSMOD (Satฤฑnalma ve Tedarik Zinciri Yรถnetimi) รretim ve Hizmet Satฤฑnalma Enflasyonu Temmuz 2024 sonuรงlarฤฑ aรงฤฑklandฤฑ.Buna gรถre TรSMOD รretim ve Hizmet Satฤฑnalma Enflasyonu, Temmuz ayฤฑnda bir รถnceki aya gรถre %1.58 artฤฑล, bir รถnceki yฤฑlฤฑn Aralฤฑk ayฤฑna gรถre %19.68 artฤฑล ve bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre %36.63 artฤฑล gรถsterdi. Kategori bazฤฑnda, Temmuz ayฤฑnda en yรผksek satฤฑnalma enflasyonu %6.08 ile Navlun fiyatlarฤฑnda gรถrรผlรผrken, en dรผลรผk satฤฑnalma enflasyonu ise %2.17
azalฤฑล ile Gฤฑda fiyatlarฤฑnda gรถrรผldรผ.
Atlanta Fed Baลkanฤฑ Raphael Bostic, faiz oranlarฤฑnฤฑn dรผลรผrรผlmesini desteklemeye hazฤฑr olmadan รถnce “biraz daha veri” gรถrmek istediฤini sรถyledi. Bostic, enflasyon ve istihdam piyasasฤฑ arasฤฑndaki risk dengesinin dรผzeye daha yakฤฑn olduฤunu, ancak Fed’in faizleri รงok erken dรผลรผrmekten kaรงฤฑndฤฑฤฤฑndan emin olmak istediฤini, ancak daha sonra enflasyon yeniden hฤฑzlanฤฑrsa faizleri yรผkseltmek zorunda kalacaฤฤฑnฤฑ belirtti.
ABD’li savunma sanayi ลirketlerinden Lockheed Martin ve General Dynamics, katฤฑ yakฤฑtlฤฑ roket motorlarฤฑnฤฑn รผretimi iรงin stratejik ortaklฤฑk anlaลmasฤฑ imzaladฤฑklarฤฑnฤฑ duyurdu. Lockheed Martin tarafฤฑndan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, anlaลmayla hayati รถnem taลฤฑyan yerli tedarik zincirine gรผvenlik ve dayanฤฑklฤฑlฤฑk kazandฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn hedeflendiฤi belirtildi.
ABD Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ, ABD Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Antony Blinken’ฤฑn iรงerisinde savaล uรงaklarฤฑnฤฑn yer aldฤฑฤฤฑ 20 milyar dolarlฤฑk silah satฤฑลฤฑna onay verdiฤini duyurdu. ฤฐsrailโin Gazze ลeridiโne yรถnelik saldฤฑrฤฑlarฤฑ devam ederken, ABD Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑ, ฤฐsrailโe milyar dolarlฤฑk silah satฤฑลฤฑna onay verdi. ABD Savunma Bakanlฤฑฤฤฑ, ABD Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Antony Blinken’ฤฑn iรงerisinde savaล uรงaklarฤฑnฤฑn yer aldฤฑฤฤฑ 20 milyar dolarlฤฑk silah satฤฑลฤฑna onay verdiฤini duyurdu.
รin’den gelen cansฤฑz talebin kurumsal duyarlฤฑlฤฑฤฤฑ zayฤฑflatmasฤฑyla Japon imalatรงฤฑlarฤฑn iล koลullarฤฑna gรผvenleri Aฤustos ayฤฑnda azaldฤฑ. Hizmet sektรถrรผnรผn ruh hali de zayฤฑfladฤฑ. Reuters tarafฤฑndan aylฤฑk olarak gerรงekleลtirilen ankete gรถre, imalatรงฤฑlar iรงin duyarlฤฑlฤฑk endeksi Aฤustos ayฤฑnda Temmuz ayฤฑna gรถre bir puan dรผลerek +10’a geriledi. Ankete gรถre, imalatรงฤฑlar endeksin
รถnรผmรผzdeki รผรง ay iรงinde daha da dรผลerek +5’e gerilemesini bekliyor. Ankete katฤฑlan bir otomobil ve nakliye makineleri firmasฤฑ yรถneticisi, “Otomobil satฤฑลlarฤฑ รถzellikle รin’de durgun” dedi.
Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk รผreticisi, รin’in รงelik endรผstrisinin 2008 ve 2015’teki gerilemelerden daha ciddi bir krizle karลฤฑ karลฤฑya olduฤu uyarฤฑsฤฑnda bulunarak nakit koruma ihtiyacฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizdi ve koลullarฤฑ “ลiddetli bir kฤฑลa” benzetti.
China Baowu Steel Group Corp. (รin merkezli bir demir-รงelik รผreticisi) Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Hu Wangming, krizin muhtemelen beklediklerinden daha uzun, daha soฤuk ve dayanฤฑlmasฤฑ daha zor olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Japonya Baลbakanฤฑ Fumio Kishida, hรผkรผmetin deflasyona eฤilimli ekonomiden tam anlamฤฑyla รงฤฑkabilmesi iรงin รผcretlerde ve yatฤฑrฤฑmlarda bรผyรผmeyi teลvik etmeye devam etmesi gerektiฤini sรถyledi. Kishida bu aรงฤฑklamayฤฑ, iktidar partisi liderliฤinden istifa edeceฤini ve Eylรผl ayฤฑnda yapฤฑlmasฤฑ beklenen parti liderliฤi yarฤฑลฤฑnda aday olmayacaฤฤฑnฤฑ sรถylediฤi bir basฤฑn toplantฤฑsฤฑnda
yaptฤฑ.
Fitch Ukrayna’nฤฑn kredi notunu, 2026 Eurobond รถdemeleri iรงin tanฤฑnan sรผrenin sona ermesini gerekรงe gรถstererek “C “den “Sฤฑnฤฑrlฤฑ Temerrรผt “e dรผลรผrdรผ. Ukrayna, dฤฑล borรง รถdemelerinin 1 Ekim’e kadar askฤฑya alฤฑnmasฤฑnฤฑ saฤlayan bir yasanฤฑn yรผrรผrlรผฤe girmesinin ardฤฑndan tahvillerinde temerrรผde dรผลmรผลtรผ.
ลฤฐRKET HABERLERฤฐ
AGESAโฆ ลirketin 01.01.2024 – 31.07.2024 dรถnemine ait prim รผretimi; hayat dalฤฑ 7.584.783.406 TL, hayat dฤฑลฤฑ 143.230.631 TL olmak รผzere toplam 7.728.014.037 TL olarak gerรงekleลmiล olup, geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre prim รผretimi %101 oranฤฑnda artฤฑล gรถstermiลtir.
FONETโฆ ลirket merkezine baฤlฤฑ olarak pazar araลtฤฑrmasฤฑ yapmak ve iล olanaklarฤฑnฤฑ takip ederek pazar payฤฑnฤฑ artฤฑrmak amacฤฑyla Fonet Bilgi Teknolojileri Anonim ลirketi Azerbaycan ลubesi olarak ลube aรงฤฑlmasฤฑna karar vermiลtir.
GLYHOโฆ ลirketin dahil olduฤu Ortak Giriลim Grubunun katฤฑldฤฑฤฤฑ 2008 yฤฑlฤฑndaki Baลkent Doฤalgaz รถzelleลtirme ihalesi nedeniyle ลirket tarafฤฑndan verilen teminat mektubunun nakde รงevrilmesinin รถnlenmesi amacฤฑyla Ankara Bรผyรผkลehir Belediyesi’ne karลฤฑ 2009 yฤฑlฤฑnda aรงฤฑlan (teminat mektubunun 2013 yฤฑlฤฑnda nakde รงevrilmesinden sonra da รถdemiล olduฤu 50.000.000,-ABD Dolarฤฑ tutarฤฑnฤฑn ลirkete iadesi ลeklinde ฤฑslah ettiฤi) Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde gรถrรผlen davada; ilk derece mahkemesinin, ihtilafฤฑn adli yargฤฑ deฤil idari yargฤฑ gรถrev alanฤฑna giren bir dava olduฤu gerekรงesiyle ve dava ลartฤฑ yokluฤu nedeniyle 2020 yฤฑlฤฑnda davanฤฑn usulden reddine karar verdiฤini
ve bu kararฤฑn ลirket tarafฤฑndan Yargฤฑtay nezdinde temyiz edildiฤini, ilk derece mahkemesinin verdiฤi davanฤฑn reddi kararฤฑnฤฑn, temyiz mercii Yargฤฑtay 11. Hukuk Dairesi tarafฤฑndan davanฤฑn adli yargฤฑda gรถrรผlmesi gerektiฤi gerekรงesiyle 2023 yฤฑlฤฑnda ลirket lehine bozulduฤunu”, sonuรง olarak konuya iliลkin 2009 yฤฑlฤฑnda baลlatฤฑlan hukuki sรผrecin halen devam ettiฤini, 2013 yฤฑlฤฑnda รถdenmiล olunan 50.000.000 ABD Dolarฤฑ tutarฤฑn ilgili dรถnem finansal tablolarda zaten giderleลtirilmiล olduฤunu, bu itibarla hukuki sรผreรงteki bu son geliลmelerin finansal tablolar ve faaliyetler รผzerinde bir etkisi bulunmamaktadฤฑr.
KOZALโฆ ลirket Kayseri-Nevลehir illerindeki Kaลkรถy aรงฤฑk ocak cevher รผretimi ve Kayseri ilindeki Himmetdede iลletmesine รผnite eklenmesi projesi รED sรผreci resmi olarak 13.08.2024 tarihinde baลlamฤฑล bulunmaktadฤฑr. Proje kapsamฤฑnda, Kaลkรถy aรงฤฑk ocak cevher รผretim faaliyetleri ile yaklaลฤฑk olarak 2,6 milyon ton altฤฑn cevheri รงฤฑkartฤฑlarak, Himmetdede iลletmeye รผnite eklenmesi ile zenginleลtirme iลlemine tabi tutulmasฤฑ ve yaklaลฤฑk olarak 11 ton altฤฑn รผretimi gerรงekleลtirilmesi hedeflenmektedir.
KRVGDโฆ ลirketin elektrik รผretimi yatฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑn tamamlayฤฑcฤฑsฤฑ olarak “Elektrik Piyasasฤฑnda Depolama Faaliyetleri Yรถnetmeliฤi” kapsamฤฑnda elektrik depolama faaliyetlerinde bulunmak รผzere sermayesinin tamamฤฑna sahip olduฤu CRY Cereyan Elektrik Depolama A.ล. isimli ลirket kurulumu gerรงekleลtirilmiลtir.
TSPORโฆ Profesyonel futbolcu Arsenii Batahov ile opsiyon hakkฤฑ Kulรผpte olmak รผzere 4+1 yฤฑllฤฑk anlaลma saฤlanmฤฑลtฤฑr. Yapฤฑlan anlaลmaya gรถre futbolcuya; 2024/2025 futbol sezonunda 648.500.-EUR garanti รผcret, 2025/2026 futbol sezonunda 680.500.-EUR garanti รผcret, 2026/2027 futbol sezonunda 726.250.-EUR garanti รผcret, 2027/2028 futbol sezonunda 779.000.-EUR garanti รผcret รถdenecektir. Opsiyon hakkฤฑnฤฑn Kulรผp tarafฤฑndan kullanฤฑlmasฤฑ halinde; 2028/2029 futbol sezonunda 882.000.-EUR garanti รผcret รถdenecektir. Menajerlik hizmet bedeli olarak, futbolcuya รถdenecek brรผt รผcret tutarฤฑnฤฑn %4,8’i oranฤฑnda รถdeme yapฤฑlacaktฤฑr.
PAY ALIM SATIM HABERLERฤฐ
DCTTRโฆ Bank of America Corporation, 12/08/2024 tarihinde, ortaklฤฑฤฤฑn %100 oranฤฑnda kontrolรผne sahip olduฤu iลtiraki Merrill Lynch International tarafฤฑndan, DCT TRADฤฐNG DIล TฤฐCARET A.ล. paylarฤฑ ile ilgili olarak 25,55 – 26,08 TL fiyat aralฤฑฤฤฑndan 2.522.727 toplam nominal tutarlฤฑ alฤฑล iลlemi ve 7.005.274 toplam nominal tutarlฤฑ satฤฑล iลlemi neticesinde net 4.482.547 adet pay satฤฑlmฤฑลtฤฑr. Bu iลlemle birlikte DCT TRADฤฐNG DIล TฤฐCARET A.ล. sermayesinde, iลtiraki Merrill Lynch International vasฤฑtasฤฑyla dolaylฤฑ yoldan sahip olduฤumuz paylarฤฑn oranฤฑ 12/08/2024 tarihi itibariyle %2,814 seviyesine ulaลmฤฑลtฤฑr.
METURโฆ ERDAL BULUT, 12/08/2024 tarihinde METEMTUR YATIRIM A.ล. paylarฤฑ ile ilgili olarak 13,87 – 14,07 TL fiyat aralฤฑฤฤฑndan 40,000 LOT alฤฑล iลlemi gerรงekleลtirilmiลtir. Bu iลlemle birlikte ลirket sermayesindeki paylarฤฑ 12/08/2024 tarihi itibariyle 12,000,000 LOT ile %11,111 sฤฑnฤฑrฤฑna ulaลmฤฑลtฤฑr.
SERMAYE ARTIRIM HABERLERฤฐ
SKYLPโฆ ลirketin 500.000.000 TL kayฤฑtlฤฑ sermaye tavanฤฑ iรงerisinde 9.500.000 TL olan รงฤฑkarฤฑlmฤฑล sermayesinin; V.U.K hรผkรผmlerine gรถre hazฤฑrlanan yasal kayฤฑtlara gรถre 30.414.905,37 TL’si Sermaye hesabฤฑ enflasyon dรผzeltmesi olumlu farklarฤฑndan, 64.585.094,63 TL’sฤฑ รzel Fonlar-ฤฐลtirak Satฤฑล Kazancฤฑ’dan karลฤฑlanmak รผzere, toplam 95.000.000 TL, %1000 oranฤฑnda bedelsiz artฤฑrฤฑlarak 104.500.000TL’ye รงฤฑkarฤฑlmasฤฑna karar verilmiลtir.
TUKASโฆ ลirketin 4.000.000.000 TL olan kayฤฑtlฤฑ sermaye tavanฤฑnฤฑ aลmak suretiyle, 1.472.310.000 TL รงฤฑkarฤฑlmฤฑล sermayesinin, tamamฤฑ iรง kaynaklardan karลฤฑlanmak รผzere %205,64215 oranฤฑnda bedelsiz, 3.027.690.000 TL artฤฑrฤฑlarak 4.500.000.000 TL’ye รงฤฑkarฤฑlmasฤฑna karar verilmiลtir.
YESILโฆ ลirketin 2.250.000.000 TL kayฤฑtlฤฑ sermaye tavanฤฑ iรงerisinde, her biri 1 TL nominal deฤerde 215.000.000 TL olan ลirketin รงฤฑkarฤฑlmฤฑล sermayesinin tamamฤฑ nakden karลฤฑlanmak suretiyle 430.000.000 TL nakit olarak %200 oranฤฑnda bedelli artฤฑrฤฑlarak 645.000.000 TLโye รงฤฑkarฤฑlmasฤฑna karar verilmiลtir.
GENEL KURUL HABERLERฤฐ
11:00 Doฤu Aras Enerji Yatฤฑrฤฑmlarฤฑ A.ล.โnin Olaฤan Genel Kurul Toplantฤฑsฤฑ gerรงekleลtirilecek.
11:00 Hub Giriลim Sermayesi Yatฤฑrฤฑm Ortaklฤฑฤฤฑ A.ล.โnin Olaฤan Genel Kurul Toplantฤฑsฤฑ gerรงekleลtirilecek.
VBTS KAPSAMINDA ฤฐลLEM GรREN PAYLAR
DENGE, FLAP, MEGAP
Sermaye Piyasasฤฑ Kurulu kararฤฑ uyarฤฑnca devreye alฤฑnan Volatilite Bazlฤฑ Tedbir Sistemi (VBTS) kapsamฤฑnda DENGE.E, FLAP.E ve MEGAP.E paylarฤฑ 14/08/2024 tarihli iลlemlerden (seans baลฤฑndan) 13/09/2024 tarihli iลlemlere (seans sonuna) kadar kredili iลlemlere konu edilemeyecektir.
Not: VBTS kapsamฤฑnda getirilen tedbirler, payฤฑn iลlem gรถrdรผฤรผ pazarฤฑn/platformun iลlem kurallarฤฑ, pazar deฤiลimi veya diฤer nedenlerle uygulanan iลlem esaslarฤฑndan ayrฤฑ olarak deฤerlendirilir. Buna gรถre VBTS tedbirleri diฤer dรผzenlemeler veya kararlarla uygulamaya alฤฑnan iลlem esaslarฤฑnฤฑn geรงerlilik sรผresinden ayrฤฑ olarak tedbir sรผresinin sonuna kadar uygulanmaya devam eder.







