Dรผnyanฤฑn รถnde gelen siber gรผvenlik ลirketlerinden Trend Micro tarafฤฑndan gerรงekleลtirilen son araลtฤฑrma, fidye yazฤฑlฤฑmฤฑ kurbanlarฤฑnฤฑn yalnฤฑzca yรผzde 10’unun รถdeme yaptฤฑฤฤฑnฤฑ ancak yapฤฑlan รถdemelerin baลka iลletmelere yรถnelik saldฤฑrฤฑlara zemin oluลturduฤunu gรถsteriyor.
Fidye yazฤฑlฤฑmฤฑ saldฤฑrฤฑlarฤฑnฤฑn gรผnรผmรผzde iลletmeler ve kamu kuruluลlarฤฑ iรงin en รถnemli siber gรผvenlik tehditlerinden biri olmaya devam ettiฤinin altฤฑnฤฑ รงizen Trend Micro Tehdit ฤฐstihbaratฤฑndan Sorumlu Baลkan Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Jon Clay, “Fidye yazฤฑlฤฑmฤฑ saldฤฑrฤฑlarฤฑ sรผrekli geliลiyor, bu nedenle bu tehditle ilgili riskleri modellemek iรงin daha doฤru ve veriye dayalฤฑ yรถntemlere ihtiyaรง duyuyoruz. Son araลtฤฑrmamฤฑz BT karar vericilerinin riskleri daha iyi anlamalarฤฑna yardฤฑmcฤฑ olmayฤฑ ve politikalarฤฑ belirleyen yรถneticilerin daha etkili ve verimli stratejiler oluลturmalarฤฑnฤฑ saฤlayacak bilgileri saฤlamayฤฑ amaรงlฤฑyor” dedi.
Trend Micro Tรผrkiye Teknik Lideri Burรงin Olgaรง ise โFidye yazฤฑlฤฑmฤฑ saldฤฑrฤฑlarฤฑ geliลmeye ve ลekil deฤiลtirmeye devam ediyor, bu nedenle bu yazฤฑlฤฑmlarฤฑn nasฤฑl รงalฤฑลtฤฑฤฤฑnฤฑ ve nereye doฤru gittiฤini anlamak bรผyรผk รถnem taลฤฑyor. Trend Micro olarak fidye yazฤฑlฤฑmฤฑ saldฤฑrฤฑlarฤฑnฤฑ anlamak ve รถnlemek iรงin gรผรงlรผ veri analizi yaklaลฤฑmlarฤฑna ihtiyaรง duyduฤumuzu gรถrdรผk ve sektรถr aรงฤฑsฤฑndan bรผyรผk รถnem taลฤฑyan bรถyle bir รงalฤฑลmaya imza attฤฑk. รalฤฑลma, fidye รถdeyen kuruluลlarฤฑn oranฤฑnฤฑn oldukรงa dรผลรผk olduฤunu ancak hedefine ulaลan bu saldฤฑrฤฑlarฤฑn baลka saldฤฑrฤฑlarฤฑ sรผbvanse ettiฤini gรถsteriyor. Bu รงalฤฑลmanฤฑn karar vericilerin riskleri anlamalarฤฑ aรงฤฑsฤฑndan bรผyรผk รถnem taลฤฑdฤฑฤฤฑna inanฤฑyorum” dedi.
Stratejik, taktiksel, operasyonel ve teknik tehdit istihbaratฤฑ sunan rapor, รงeลitli tehdit unsuru gรถstergelerini listelemek iรงin geliลmiล veri biliminden yararlanฤฑyor. Bu gรถstergeler fidye yazฤฑlฤฑmฤฑ gruplarฤฑnฤฑ karลฤฑlaลtฤฑrmak, riskleri tahmin etmek ve tehdit unsurlarฤฑnฤฑn davranฤฑลlarฤฑnฤฑ modellemek iรงin kullanฤฑlฤฑyor.
Baลlฤฑca bulgular arasฤฑnda ลunlar yer alฤฑyor:
- รdemeyi kabul eden maฤdurlarฤฑn yรผzde 10’u bunu genellikle hฤฑzlฤฑ bir ลekilde yapฤฑyor ve genellikle ihlal baลฤฑna daha fazla รถdeme yapmaya zorlanฤฑyor
- Risk homojen olmayฤฑp bรถlgelere, sektรถrlere ve kuruluล bรผyรผklรผklerine gรถre farklฤฑlฤฑk gรถsteriyor
- Bazฤฑ sektรถrlerdeki ve รผlkelerdeki maฤdurlar diฤerlerine gรถre daha sฤฑk รถdeme yapฤฑyor, bu da emsallerinin hedef alฤฑnma olasฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑn daha yรผksek olduฤu anlamฤฑna geliyor
- Fidye รถdemek genellikle sadece olayฤฑn toplam maliyetini artฤฑrฤฑyor ve รงok az fayda saฤlฤฑyor
- Fidye yazฤฑlฤฑmlarฤฑndan para kazanma faaliyetleri Ocak ve Temmuz-Aฤustos aylarฤฑnda en dรผลรผk dรผzeyde seyrediyor, bu da iลletmelerin altyapฤฑlarฤฑnฤฑ yeniden oluลturmalarฤฑ ve gelecekteki tehditlere hazฤฑrlanmalarฤฑ iรงin bu dรถnemleri potansiyel olarak en uygun zamanlar haline getiriyor
Rapor, sektรถr paydaลlarฤฑnฤฑn fidye yazฤฑlฤฑmฤฑ saldฤฑrฤฑlarฤฑnฤฑ รถnlemeye yรถnelik รงalฤฑลmalara รถncelik vererek, fidye yazฤฑlฤฑm ekosistemlerinin derinlemesine analizini sรผrdรผrerek ve kรผresel รงabalarฤฑnฤฑ รถdeme yapan kurbanlarฤฑn oranฤฑnฤฑ azaltmaya odaklayarak fidye yazฤฑlฤฑmlarฤฑn kรขrlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ azaltmaya yardฤฑmcฤฑ olabileceklerini ortaya koyuyor.
Bu raporda ortaya konan bilgiler, karar vericilerin fidye yazฤฑlฤฑmlarฤฑndan kaynaklanan olasฤฑ finansal riskleri daha iyi deฤerlendirmelerini de saฤlฤฑyor. Bu, BT liderlerinin fidye yazฤฑlฤฑmlarฤฑna karลฤฑ savunma iรงin daha bรผyรผk bรผtรงeleri gerekรงelendirmelerine, kamu kuruluลlarฤฑnฤฑn yeniden yapฤฑlanma ve kanuni yaptฤฑrฤฑm iรงin daha doฤru bรผtรงe ayฤฑrmalarฤฑna, sigorta ลirketlerinin poliรงeleri daha doฤru fiyatlandฤฑrmalarฤฑna ve uluslararasฤฑ kuruluลlarฤฑn fidye yazฤฑlฤฑmlarฤฑnฤฑ diฤer kรผresel risklerle daha doฤru bir ลekilde karลฤฑlaลtฤฑrmasฤฑna yardฤฑmcฤฑ olacaktฤฑr.







