Hakan Fidan'ın atamasında kural hatası

Hakan Fidan'ın atamasında kural hatası

MHP ve CHP'li milletvekilleri MİT Müsteşarlığı'na yeniden atanan Hakan Fidan'ın atama kararının MİT Yasası'nı aykırı olduğu gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu

A+A-


Mit Müsteşarlığına yeniden atanan Hakan Fidan ile ilgili yeni bir iddia daha gündeme düştü. Fidan'ın MİT Teşkilat Yasası'na göre bu göreve atanamayacağı ileri sürüldü. İlgili yasa 5 yılını dolddurmadan MİT'ten ayrılanların 5 yıl geçmeden kuruma geçemeyeceğini düzenliyor. İddiayı gündee getirenler Fidan'ın MİT'teki göreve başlama tarihi ile ilgili dijital ortamda çok sayıda tahrifat yapıldığını da ileri sürüyor

Hakan Fidan, Ak Parti'de milletvekili aday adaylığını açıklamış ve bu nedenle görevinden istifa etmişti. Ancak özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, bu istifayı onaylamadığını ifade eden açıklamalarının ardından Fidan aday adaylığını geri çekmiş, hükümet de Fidan'ı yeniden MİT Müsteşarlığına atamıştı.

Zaman gazetesinde yer alan habere göre MHP milletvekilleri, Fidan'ın MİT Yasası'nın 14. maddesi gereğince yeniden bu göreve getirelemeyeceğini belirterek konuyu Meclis gündemine getirdi. 14. Madde “MİT fiili kadrosuna atanan personelden; bu teşkilattaki göreve başladıkları tarihten itibaren beş yıl geçmeden istifa edenler veya istifa etmiş sayılanlar, görevle ilişkilerinin kesildiği tarihten itibaren beş yıl geçmedikçe devlet memurluğuna alınamazlar.” şeklinde ve Fidan'ın yeniden göreve atanmasının bu düzenlemeye göre mümkün olmadığı sonucunu ortaya çıkarıyor. Hakan Fidan 17 Nisan 2010'da Mit Müsteşar Yardımcısı olarak kuruma atanmıştı. Bu durumda Fidan'ın milletvekilliği adaylığı için istifa ettiği tarihte 5 yıllık süre dolmamış oluyor. Dolayısıyla yeniden atanması mümkün değil ve yeniden atanması için 5 yıl geçmesi gerekiyor

MHP'li vekillerin TBMM Genel Kurulu'nda sahtekarlık olduğunu belirttikleri konu ise, Fidan'ın MİT'e atanma tarihi ile ilgili olarak son dönemde özellikle internet ortamındaki kaynaklarda yoğun biçimde tahrifatların yapılmış olması. Örneğin, internetteki en kapsamlı ansiklopedi olan Wikipedia.org başta olmak üzere birçok biyografi sitesinde Fidan’ın MİT'te göreve başlama tarihi 17 Nisan 2010 yerine ‘17 Nisan 2009’ olarak değiştirilmiş olarak gözüküyor.

CHP ve MHP, atamanın ilgili kanuna aykırı olduğunu belirterek suç duyuruşundu bulunmuş durumda. Başvurularda, Fidan’ın Başbakanlık Müsteşar Yardımcılığı görevini sürdürürken, 17 Nisan 2010 tarihinde MİT’e ‘Müsteşar Yardımcısı’ olarak atandığı, dolayısıyla 2015 yılının Şubat ayında görevinden ayrılan Fidan’ın gerekli 5 yılı doldurmadığı için, 5 yıl süre geçmeden kuruma dönemeyeceği belirtiliyor. Başvurularda ayrıca atamanın, MİT Kanunu’nun 13. Maddesinde düzenlenen “Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı, Milli Güvenlik Kurulunda görüşüldükten sonra Başbakanın inhası ve Cumhurbaşkanının onayı ile atanır.” hükmüne de aykırı olduğu, Fidan’ın yeniden atanmasında MGK kararı olmadığı belirtiliyor.

İnternet ortamında tahrifat

MHP Milletvekilleri dün konuyu TBMM’de gündeme getirerek internette yapılan kapsamlı tahrifata tepki gösterdi. Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu, elindeki 17 Nisan 2010 tarihli gazete kupürlerini göstererek “Hakan Fidan 17 Nisan 2010 tarihinde MİT Müsteşar Yardımcılığına atanıyor. Bu Milliyet gazetesinin 17 Nisan 2010 tarihli nüshası, bu da Sabah gazetesinin 17 Nisan 2010 tarihli nüshası. MİT Müsteşar Yardımcılığına Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Hakan Fidan'ın atandığını gösteriyor. Ama dün Wikipedia'daki Hakan Fidan'a ait sayfada onlarca değişiklik yapılmış yani sahte belge üretilmiş ve Başbakan bu sahte belge üzerinden topluma doğruları söylemiyor.” dedi.

Evrakta sahtecilik, dolandırıcılık

MHP Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz da Fidan’ın dönmesinin MİT Kanunu'nun 13'üncü ve 14'üncü maddelerine aykırı olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: “2010 yılının Nisan ayında MİT Müsteşarlığı görevine atanan Hakan Fidan'ın (burada sizin çok güvendiğiniz bir havuz medyası da dâhil olmak üzere) MİT'e atanma tarihi olarak neyi gösteriyor? 17 Nisan 2010 tarihini gösteriyor. Arkadaşlarımız tespit etti, Wikipedia'ya bakın; 2010 olan başlangıç tarihi kaça çevriliyor biliyor musunuz? 2009'a çevriliyor. Bunu birinin açıklaması lazım. Bu, evrakta sahtekârlığa girer, bu dolandırıcılığa girer. Bir MİT Müsteşarı bunu yapıyorsa bunun MİT Müsteşarlığı sorgulanır. Bunu bu Meclisin açığa çıkarması lazım. Böyle bir MİT Müsteşarının olduğu yerde 7 Haziran seçimleri güven altında yapılmaz, 7 Haziran seçimlerine şaibe karışır. Bu MİT Müsteşarı görevde olduğu müddetçe yüce Meclisten ilan ediyorum: 7 Haziran seçimlerinde şaibe olacaktır.” 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.