New York ฤฐkinci Bรถlge Mahkemesi’nde 12 Nisan’da yapฤฑlacak duruลmada Halk Bankasฤฑ avukatlarฤฑ, temyiz hakimleri ve New York Gรผney Bรถlgesi savcฤฑlarฤฑ argรผmanlarฤฑnฤฑ ortaya koyacak.
Bankanฤฑn avukatlarฤฑ, “Yabancฤฑ Devlet Dokunulmazlฤฑฤฤฑ Yasasฤฑ” kapsamฤฑnda รผst mahkemeye yaptฤฑklarฤฑ itiraz kapsamฤฑnda Halk Bankasฤฑ’nฤฑn ABD’de yargฤฑlanamayacaฤฤฑnฤฑ savunuyor. Savcฤฑlฤฑk ise bankanฤฑn ABD’de yargฤฑlanabileceฤi gรถrรผลรผnรผ รถne sรผrรผyor.
12 Nisan’daki temyiz duruลmasฤฑndan sonraki bir tarihte mahkeme yargฤฑรงlarฤฑ bu itirazฤฑ ve savcฤฑlarฤฑn argรผmanlarฤฑnฤฑ deฤerlendirip bankanฤฑn ABD’de yargฤฑlanฤฑp yargฤฑlanamayacaฤฤฑna karar verecek.
New York ฤฐkinci Bรถlge Mahkemesi’nin Halk Bankasฤฑ’nฤฑ haklฤฑ bulmasฤฑ durumunda bir alt mahkeme olan New York Gรผney Bรถlgesi Federal Mahkemesi’ndeki dava sรผreci duracak. Temyiz mahkemesinin banka aleyhinde karar vermesi durumunda ise federal mahkemedeki dava sรผreci kaldฤฑฤฤฑ yerden devam edecek.
Halkbank, “Yabancฤฑ Devlet Dokunulmazlฤฑk Yasasฤฑ” kapsamฤฑnda “ABD’de yargฤฑlanamayacaฤฤฑ'” gerekรงesiyle temyiz mahkemesine yaptฤฑฤฤฑ baลvuru sonuรงlanana kadar, federal mahkemedeki yargฤฑ sรผrecinin askฤฑya alฤฑnmasฤฑnฤฑ istemiลti.
Federal mahkeme bu talebi kabul etmeyince, Halk Bankasฤฑ temyiz mahkemesine baลvurmuลtu.
Temyiz mahkemesi bankanฤฑn sรถz konusu yasa kapsamฤฑnda ABD’de yargฤฑlanamayacaฤฤฑ gerekรงesiyle yaptฤฑฤฤฑ baลvuruyu inceleyip karar verene kadar, federal mahkemedeki yargฤฑ sรผrecinin bekletilmesine hรผkmetmiลti.
Halkbank’a savcฤฑlar tarafฤฑndan “ABD’nin ฤฐran’a yรถnelik yaptฤฑrฤฑmlarฤฑnฤฑ ihlal ettiฤi” suรงlamasฤฑ yรถneltiliyor.







