Halkbank hakkında kara para aklama soruşturması açıldı

Halkbank hakkında kara para aklama soruşturması açıldı

ABD’de Halkbank hakkında ‘dolandırıcılık’, ‘İran’a yönelik yaptırımların delinmesi’ ve ‘kara para aklama’ suçlamalarıyla iddianame hazırlandı.

A+A-

New York Savcılığı, Halkbank hakkında “İran yaptırımlarını delme”, “dolandırıcılık” ve “kara para aklama” suçlamalarıyla dava açtı.

ABD’de Manhattan’daki federal savcılar İran’a yönelik yaptırımların delinmesi, kara para aklama ve dolandırıcılık suçlarından Halkbank hakkında iddianame hazırladı.

“Türk hükümeti yetkilileri tarafından desteklendi”

Savcılık, milyarlarca dolarlık paranın aklandığı şemada sadece Halkbank’ın olmadığı Türkiye hükümetinin en üst düzey yöneticilerinin de bulunduğunu belirtti. İddianamede, “Halkbank’ın üst yönetimi yüksek düzeyli Türk hükümeti yetkilileri tarafından desteklendi ve korundu” denildi.

İddianamede yer alan suçlamalar şöyle:

“ABD’yi dolandırmak için komplo kurmak, Uluslararası Acil Ekonomik Güçler Yasasını ihlal etmek için komplo kurmak, banka dolandırıcılığı, banka dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak, kara para aklama, kara para aklama taahhüdünde bulunmak”

ABD Adalet Bakanlığı'ndan açıklama

ABD Adalet Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Halkbank’ın davasına ABD Bölge Mahkemesi Hakimi Richard M. Berman bakacağı belirtildi.

ABD savcısı Geoffrey S. Berman “Etkin, adil ve kamuya açık görülen Halkbank Genel Müdürü’nün davasında jüri, Ocak 2018’de mahkumiyet kararı verdi, Halkbank’ın üst seviyeli yönetiminin ulusun İran rejimine karşı yaptırımlarını delen utanmaz tertibe dahil olduğunu gösterdi. Bugünkü iddianamede öne sürüldüğü üzere Halkbank’ın milyarlarca dolar değerindeki İran petrol gelirinin yasadışı hareketine sistemik katılımı kıdemli banka yetkilileri tarafından tasarlandı ve uygulandı. Bankanın küstah yönetimi, bu tertibi geliştirmek ve korumak için milyonlarca dolar rüşvet alan üst düzey Türk devlet yetkilileri tarafından desteklendi ve korundu. Halkbank artık bir Amerikan mahkemesine cevap vermek zorunda kalacak" dedi.

hhh.jpeg

Ayrıntılar geliyor...

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.