Hรผrriyet yazarฤฑ Ahmet Karabฤฑyฤฑk, yaklaลan yฤฑlbaลฤฑ รถncesi vergi รถdenmesi gereken hediyeleri yazdฤฑ. ฤฐลte Karabฤฑyฤฑk’ฤฑn o yazฤฑsฤฑ:
Bayramlarda olsun; yaklaลan yeni yฤฑl รถncesi olsun, bireyler de, iลletmeler de hediye verebiliyor. Bireyler; sevdiklerine yakฤฑnlarฤฑna, iลletmelerse mรผลterilerine ve รงalฤฑลanlarฤฑna hediye verebiliyor.
Gerek bireylerin gerek ลirketlerin verdiฤi hediyeler vergiye tabi de olabiliyor… Hediye verenlerin yalnฤฑz hediyenin bedelini deฤil, ilaveten vergisi olup olmadฤฑฤฤฑnฤฑ bilmesinde de yarar var. รdenecek verginin tรผrรผne gรถre hediyeyi alan veya hediyeyi verene ilave vergi yรผkรผmlรผlรผฤรผ geliyor. Kimisi iรงin Gelir Vergisi (GV), kimisi iรงin KDV, kimisi iรงin Veraset ve ฤฐntikal Vergisi (VฤฐV). Hediyeyi verene gรถre, hediyenin alฤฑcฤฑsฤฑna gรถre, amacฤฑna gรถre, deฤerine gรถre deฤiลen kriterler var.
รnce โbireylerin verdiฤi hediyelereโ bakalฤฑm. Sevdiklerine, yakฤฑnlarฤฑna hediye vermeyi dรผลรผnenler iรงin vergi sฤฑnฤฑrฤฑnฤฑ sรถyleyelim: Hediyelerin bedeli eฤer 3.918 lirayฤฑ (2016 iรงin) bulmuลsa, hediyeyi alan iรงin Veraset ve ฤฐntikal Vergisi (VฤฐV) var. Vergi oranlarฤฑ yรผzde 10โdan baลlayฤฑp yรผzde 30โa kadar yรผkseliyor. (Ancak ana, baba, eล ve รงocuklardan alฤฑnan baฤฤฑล-hediye iรงin tarife yรผzde 50 indirimli olarak uygulanฤฑyor.)
2016 iรงin VฤฐV tarifesi tabloda yer almakta. Sรถz konusu hediye (intikal) iรงin beyanname verme sรผresi bir ay. Sonrasฤฑnda รถdeme, รผรง yฤฑlda ve altฤฑ taksitte (Mayฤฑs ve kasฤฑm aylarฤฑnda) yapฤฑlabiliyor.
MรลTERฤฐYE VERGฤฐSฤฐZ, รALIลANA VERGฤฐLฤฐ
ฤฐลletmeler yeni yฤฑl รถncesi ve bayramlarda mรผลterilerine โeลantiyonโ olarak adlandฤฑrฤฑlan รงeลitli hediyeler verebiliyor. Bu hediyeler iรงin yapฤฑlan harcamalar gider yazฤฑlabiliyor, KDVโsi indirilebiliyor. Dolayฤฑsฤฑyla mรผลterilere verilen hediyeler iรงin ilave bir vergi yok. Ancak bu ลekilde daฤฤฑtฤฑlan eลantiyonlarฤฑn; iลletmenin faaliyet konusu ve satฤฑล hacmiyle uyumlu, ticari teamรผllere uygun nitelikte ve makul miktarda olmasฤฑ gerekiyor. Ayrฤฑca verilen hediyenin tekrardan satฤฑลa konu olmayacak ลekilde verilmesi gerekiyor.
ฤฐลletmelerin รงalฤฑลanlarฤฑna yeni yฤฑl ve bayram kutlamasฤฑ iรงin, รถzel gรผnlerini kutlamak iรงin veya baลarฤฑya endeksli prim olarak vereceฤi hediyeler ise vergiye tabi… ฤฐลletmeler; รงalฤฑลanlarฤฑna giyim eลyasฤฑ, gฤฑda maddeleri de verebilir. Nakdi olmayan bu teslimlerin KDVโsi de dikkate alฤฑnarak รงalฤฑลanฤฑn รผcret bordrosuna dรขhil edilmesi gerekiyor. Dolasฤฑyla โรผcretโ gibi gรถrรผlรผp รผzerinden GV ve Damga Vergisi hesaplanmasฤฑ gerekiyor.
รalฤฑลanlara verilecek vergiye tabii hediyelerin vergi oranฤฑ ise, รงalฤฑลanฤฑn hediyeyi aldฤฑฤฤฑ aydaki GV oranฤฑnda olacaktฤฑr. รalฤฑลanlarฤฑn รผcretlerinden kesilen verginin oranฤฑ; yรผzde 15โden baลlayฤฑp, yฤฑl iรงinde รผcretin toplam bรผyรผklรผฤรผne gรถre รถnce yรผzde 20 ve yรผzde 27โye ve son olarak yรผzde 35โe kadar รงฤฑkabiliyor.







