Kรผresel ekonomideki daralma, uluslararasฤฑ lojistikte taลฤฑma modlarฤฑ arasฤฑndaki dengeleri deฤiลtirdi. Pandemi dรถneminde deniz ve karayolu taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑnda yaลanan sorunlar nedeniyle yรผksek maliyetlere raฤmen cazip bir taลฤฑma modu haline gelen havayolu taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑnda, iลler terse dรถndรผ. Bir yandan tรผketici elektroniฤi baลta olmak รผzere gรถnderi talebinde keskin dรผลรผลler yaลanฤฑrken, diฤer yandan yolcu uรงaklarฤฑnฤฑn sayฤฑsฤฑnฤฑn artmasฤฑyla hava kargoda kapasite fazlalฤฑฤฤฑ oluลtu. รte yandan, konteyner navlunundaki daha sert dรผลรผลlerin yaลanmasฤฑ da bazฤฑ yรผkler iรงin gemi taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ yeniden cazip hale getirdi. Talepteki azalma nedeniyle bazฤฑ havayolu ลirketleri charter seferlerini iptal ediyor.
ekonomim.com’un haberine gรถre; hava kargo, aฤฤฑrlฤฑklฤฑ olarak bilgisayar, otomotiv parรงalarฤฑ, cep telefonu gibi yรผksek deฤerli kargolar, kรผรงรผk miktarlฤฑ kargolar ve acil teslimatฤฑ olan yรผkler iรงin tercih ediliyor. Pandemi dรถneminde yรผksek karlฤฑlฤฑklara ulaลan hava kargo taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑ, kรผresel ekonomideki daralma ile hฤฑzlฤฑ dรผลรผลe geรงti. Hava kargoda genel sevkiyat hacimleri, Aralฤฑk 2022’de bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre, yรผzde 8 dรผลtรผ. รรผnkรผ geรงen yฤฑl tedarik zincirinde yaลanan kฤฑrฤฑlmalar nedeniyle talep alฤฑลฤฑlmadฤฑk bir ลekilde gรผรงlรผydรผ. Navlun analiz ลirketi Xeneta’ya gรถre dรผลรผล pandemi รถncesi dรถneme gรถre yรผzde 13’ler seviyesinde. Kรผresel hava kargo hacimleri art arda 10 aydฤฑr dรผลรผล yaลฤฑyor. Satฤฑn Alma Yรถneticileri Endeksi’ne gรถre, kรผresel ihracat sipariลleri yavaลlamaya devam ediyor. Bu da kargodaki dรผลรผลรผn devem edeceฤine iลaret ediyor.
Xeneta’nฤฑn verilerine gรถre, Aralฤฑk 2022’de uรงaklarฤฑn doluluฤu รถnceki yฤฑla gรถre yedi puan dรผลerek yรผzde 57’ye seviyesine geldi. Uluslararasฤฑ Hava Taลฤฑmacฤฑlฤฑฤฤฑ Birliฤi’nin (IATA) verileri de hava kargo iรงin negatif trend รงizgisini doฤruluyor. Sadece รผyelerden aldฤฑฤฤฑ rakamlarฤฑ deฤerlendirdiฤi ve farklฤฑ bir metod kullandฤฑฤฤฑ iรงin son olarak Kasฤฑm 2022 verilerini aรงฤฑkladฤฑ. Geรงtiฤimiz gรผnlerde yapฤฑlan aรงฤฑklamaya gรถre, hava kargo trafiฤinin kasฤฑm ayฤฑndayฤฑllฤฑk bazda yรผzde 13,7 dรผลtรผ.
Navlun yรผzde 35 dรผลtรผ Azalan talep paralelinde hava kargo navlunu hฤฑzlฤฑ dรผลรผลe geรงti. Uzmanlar spot piyasada navlunun pandemideki zirvesinden yaklaลฤฑk yรผzde 35 daha dรผลรผk olduฤunu belirtiyor.
Tรผketici elektroniฤi gรถnderilerindeki dรผลรผล de hava kargoya aฤฤฑr darbe vurdu. Teknoloji endรผstrisini takip eden International Data Corp.’un รถn sonuรงlarฤฑna gรถre, geleneksel bilgisayarlar iรงin kรผresel sevkiyatlar, geรงen yฤฑlฤฑn dรถrdรผncรผ รงeyreฤinde beklentilerin altฤฑna gerileme gรถsterdi, รถnceki yฤฑla gรถre yรผzde 28,1 dรผลerek 67,2 milyon adede geriledi. Ayrฤฑca, akฤฑllฤฑ ev cihazlarฤฑ ve giyilebilir teknolojiye olan talebin de daralmasฤฑyla akฤฑllฤฑ telefon sevkiyatlarฤฑnฤฑn 2022’de yรผzde 11,5 azaldฤฑฤฤฑ tahmin ediliyor. Yรผksek deฤerleri ve tรผketici beklentileri nedeniyle sฤฑklฤฑkla hava yoluyla sevk edilen bilgisayar ve diฤer teknoloji รผrรผnlerine talep pandemi sฤฑrasฤฑnda insanlarฤฑn sosyal mesafeye uymasฤฑyla artmฤฑลtฤฑ. 2023 iรงin PC gรถrรผnรผmรผ olumsuza dรถndรผ รงรผnkรผ รงoฤu kullanฤฑcฤฑ nispeten yeni PC’lere sahip. 2023 yฤฑlฤฑnda da bilgisayar talebinin dรผลรผk olacaฤฤฑ รถngรถrรผlรผyor. Analistler, bilgisayar talebinin ancak 2024’te yeniden artabileceฤini sรถylรผyor.







