ฤฐstanbul Havalimanฤฑ Mรผlki ฤฐdare Amiriliฤi tarafฤฑndan havalimanฤฑnda dรผzenlenen Covid 19 paneline 75 รผlkenin bรผyรผkelรงi ve konsoloslarฤฑ katฤฑldฤฑ.
Panelde ฤฐstanbul Havalimanฤฑ Mรผlki ฤฐdare Amiri ฤฐsmail ลanlฤฑ, ฤฐstanbul Havalimanฤฑ iลletmecisi ฤฐGA ฤฐcra Kurulu Baลkanฤฑ Kadri Samsunlu, Tรผrkiye Hudut ve Sahiller Genel Mรผdรผrlรผฤรผ ฤฐstanbul Havalimanฤฑ Saฤlฤฑk Denetleme Merkezi Baลtabibi Dr. Aykut Yener Kavak, ฤฐGA ve Tรผrk Hava Yollarฤฑ (THY) yetkilileri alฤฑnan tedbirleri anlattฤฑ.
ฤฐstanbul Havalimanฤฑโnda Bรผyรผkelรงilere alฤฑnan รถnlemleri anlatan ลanlฤฑ, โPandemi sรผrecinin bizlere รถฤretmiล olduฤu bir รงok sรผreรง vardฤฑr. Bunlarฤฑn baลฤฑnda dรผnyanฤฑn ortak yaลam alanฤฑ olduฤudur ve sandฤฑฤฤฑmฤฑzdan รงok daha kรผรงรผk dรผnyada birlikte yaลadฤฑฤฤฑmฤฑzฤฑ pandemi sรผreciyle รถฤrenmiล oldu. Bir baลka gerรงek pandemi ile nasฤฑl mรผcadele edeceฤimizi รถฤrendik. Bugรผn rahatlฤฑkla ifade edebilirim ki baลta รผlkem olmak รผzere tรผm dรผnya รผlkeleri bu sรผreรงten รถฤrenerek รงฤฑkmฤฑล bulunmakta. Gelecekte olasฤฑ salgฤฑnlara karลฤฑ ne yapacaฤฤฑnฤฑ bilen bir dรผnyadan bahsediyoruz. Geliลtirilen sigorta paketi kapsamฤฑnda รผlkemizde turistik amaรงlฤฑ gelen tรผm yolcularฤฑn COVฤฐD-19 kaynaklฤฑ tedavi ve mecburi konaklama durumlarฤฑ sigorta kapsamฤฑnda alฤฑnmฤฑล ve kamu gรผvencesi getirilmiล. Bunun yanฤฑnda havalimanฤฑmฤฑzda gรผnlรผk 40 bini aลkฤฑn kapasiteli bir test laboratuvarฤฑ ile gelen ve giden tรผm yolculara test edilme imkanฤฑ sunan bir merkez kurulmuลtur” diye konuลtu.
Tรผrkiye Hudut ve Sahiller Genel Mรผdรผrlรผฤรผ ฤฐstanbul Havalimanฤฑ Saฤlฤฑk Denetleme Merkezi Baลtabibi Dr. Aykut Yener Kavak ise, Covid 19 sรผrecinde yaptฤฑklarฤฑn รงalฤฑลmalarฤฑ anlatarak, “13 Ocak’ta biz ilk havalimanฤฑmฤฑzda risk analizi yaptฤฑk hangi havayollarฤฑnฤฑn รถzellikle bu bรถlgeden uรงtuklarฤฑnฤฑ belirledik. Sefer sayฤฑlarฤฑnฤฑ ve frekanslarฤฑnฤฑ tespit ettik. Yolcularฤฑmฤฑz iรงin COVฤฐD enfeksiyonu ile ilgili rehber hazฤฑrlandฤฑ. 20 Ocak’ta o bรถlgeden uรงuลlarฤฑ olan Tรผrk Hava Yollarฤฑ ve รin Havayollarฤฑ yetkilileri ile gรถrรผลerek ortak bir yol haritasฤฑ belirledik. Eฤer bu uรงuลlarda ลikayeti olan bir yolcu olursa bizim birimimize haber verilmesi bizim saฤlฤฑk ekibi muayene ve kontrol etmeden herhangi bir yolcu iniลine izin verilmesini istedik. 22 Ocak’ta Ankara’da yapฤฑlan Bilim Kurulu toplantฤฑsฤฑndan sonra รถzellikle รin bรถlgesinden gelen uรงaklara termal kamera ile taramalara baลladฤฑk” ลeklinde konuลtu.
Korona virรผs salgฤฑnฤฑ nedeniyle alฤฑnan tedbirler kapsamฤฑnda terminalde iki adet karantina odasฤฑ bulunduฤunu hatฤฑrlatan Kavak konuลmasฤฑnฤฑ ลรถyle sรผrdรผrdรผ:
“Birincisi apron bรถlgesinde bulunan, havalandฤฑrmasฤฑ รถzel olan bir ameliyathane ortamฤฑ saฤladฤฑฤฤฑmฤฑz ultraviyole sistemleriyle dezenfekte edilen iki yataktan oluลan karantina alanฤฑ. Diฤer alanฤฑmฤฑz ise terminal iรงindeki vak’alarฤฑ izole etmek iรงin 8 yataklฤฑ bir karantina odamฤฑz da mevcut. 5 ลubat’ta tรผm uluslar arasฤฑ uรงuลlarda termal kamera uygulamasฤฑ baลlatฤฑldฤฑ ve termal kamera sayฤฑmฤฑzฤฑ 10’a รงฤฑkardฤฑk. Pasaport รถncesinde semptomu olan veya giriล yasaฤฤฑ olan รผlkelerden aktarmalฤฑ gelen yolcularฤฑmฤฑz iรงin de sฤฑnฤฑr muayene noktasฤฑ oluลturduk iki alanda. Hekimlerimiz tarafฤฑndan bu hastalarฤฑmฤฑz deฤerlendirildi ondan sonra รผlkelere giriลi veya olasฤฑ vak’a olarak dรผลรผndรผฤรผmรผz yolcularฤฑn hastaneye sevkleri saฤlandฤฑ.”







