Hazine 2.5 milyar dolarlık tahvil ihraç etti

Hazine 2.5 milyar dolarlık tahvil ihraç etti

Hazine, 10 yıl vadeli dolar cinsinden 2.5 milyar dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirdi. İhraç edilen tahvilin yatırımcıya getirisi yüzde 5.85 oldu

A+A-

 Hazine, 2014 yılı dış borçlanma programı çerçevesinde 10 yıl vadeli dolar cinsi ihracın 2.5 milyar dolar borçlanma ile tamamlandığını ve yatırımcıya getirinin yüzde 5.85 olduğunu teyit etti.

Hazine'den yapılan yazılı açıklamada, "22 Mart 2024 vadeli tahvilin kupon oranı yüzde 5.75, yatırımcıya getirisi ise yüzde 5.85 olmuştur. İhraç, Hazine Müsteşarlığı tarafından bugüne kadar uluslararası sermaye piyasalarında tek seferde yapılan en yüksek miktarlı tahvil ihracı olmuştur" denildi.

Açıklamaya göre ihraca 35 farklı ülkeden toplam 300'ün üzerinde yatırımcıdan, ihraç tutarının yaklaşık 4 katı talep geldi. Tahvilin yüzde 66'sı ABD'deki, yüzde 10'u İngiltere'deki, yüzde 12'si diğer Avrupa ülkelerindeki, yüzde 10'u Türkiye'deki ve yüzde 2'si diğer ülkelerdeki yatırımcılara satıldı.

Bu ihraç ile birlikte 2014 yılı dış borçlanma programı kapsamında uluslararası sermaye piyasalarında gerçekleştirilen ihraç miktarı yaklaşık 3.14 milyar dolara ulaştı. Böylece Hazine 2014 borçlanma programının yaklaşık yüzde 50'sini tamamlanmış oldu.

Hazine dün tahvil ihracı için Citigroup, HSBC ve Morgan Stanley'e yetki verilmişti. Hazine açıklamasında ayrıca, "Tahvile gelen talebin miktarı, yatırımcıların sayısı ve coğrafi dağılımının çeşitliliği, uzun vadeli yatırım yapan nitelikli yatırımcı sayısının yüksekliği ve toplam ihraç içinde yabancı payının yüzde 90 düzeyinde gerçekleşmesi, uluslararası yatırımcıların Türkiye ekonomisine olan güveninin güçlü bir göstergesidir" görüşüne de yer verildi.

İhracın getirisi benzer vadedeki ABD tahvillerinden 299 baz puan üzerinde şekillenirken borçlanma tutarının 29 Ocak'ta Hazine hesaplarına gireceği öngörülüyor. 

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.