Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Hazine yeni vergiler peลŸinde: Hedef moto kuryeler

E-ticaret siteleri รผzerinden yemek sipariลŸlerinde ve kayฤฑt dฤฑลŸฤฑ POS ile satฤฑลŸlarda belge dรผzenlenmediฤŸini tespit eden Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ, ayrฤฑca iลŸletmelerin KDV tahsilatฤฑ ile beyanฤฑ arasฤฑnda fark olduฤŸu belirledi.
Hazine yeni vergiler peลŸinde: Hedef moto kuryeler Borsatek

Depremin yarattฤฑฤŸฤฑ 100 milyar dolarฤฑn รผzerindeki maliyetin karลŸฤฑlanmasฤฑ yanฤฑ sฤฑra, OVP ile ลŸekillenen yeni dรถnemin yol haritasฤฑnฤฑ gรผรงlendirmek adฤฑna Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ gelir artฤฑrฤฑcฤฑ รถnlemleri peลŸ peลŸe uygulamaya alฤฑyor. Bunun iรงin de รถncelikle vergi kaybฤฑna neden olan uygulamalar tespit edilirken, kayฤฑt dฤฑลŸฤฑ iลŸlemlerin kayฤฑt altฤฑna alฤฑnmasฤฑ saฤŸlanmaya รงalฤฑลŸฤฑlฤฑyor. Vergi daireleri AฤŸustos ayฤฑnฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑndan itibaren borรงlu mรผkellefleri tek tek davet ederek borรงlarฤฑnฤฑn en az yarฤฑsฤฑnฤฑ peลŸin รถdemeleri, kalanฤฑ da yฤฑlsonuna kadar tamamlamalarฤฑnฤฑ istemeye baลŸladฤฑ.

Ardฤฑndan Hazine ve Maliye Bakanฤฑ Mehmet ลžimลŸek, NTVโ€™de katฤฑldฤฑฤŸฤฑ bir programda tahsilatฤฑn hฤฑzlandฤฑrฤฑlmasฤฑ iรงin vergi dairelerine, defterdarlฤฑklara performans kriteri getireceklerini, bu konuyla ilgili yakฤฑn zamanda defterdarlarla bir araya geleceฤŸini sรถyledi.

1 trilyonu aลŸan alacak iรงin dรผฤŸmeye basฤฑldฤฑ

Ekonomim.com’un haberine gรถre Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ, kamuya olan birikmiลŸ borรงlarฤฑn tahsilatฤฑ amacฤฑyla art arda iki tane yapฤฑlandฤฑrma dรผzenlemesi รงฤฑkardฤฑ. Son รงฤฑkan 7440 sayฤฑlฤฑ yapฤฑlandฤฑrma kanununa 5,5 milyon mรผkellef baลŸvururken, 370 milyar liralฤฑk borรง yapฤฑlandฤฑrฤฑldฤฑ. PeลŸin รถdemeyi tercih edenler ise 56,8 milyar lira oldu. Bundan รถnce 6 yฤฑlda รงฤฑkarฤฑlan 5 yapฤฑlandฤฑrma dรผzenlemesinde ise toplam tahsilat tutarฤฑ 185 milyar lirayฤฑ aลŸtฤฑ. Bu kadar sฤฑk รงฤฑkarฤฑlan yapฤฑlandฤฑrmalar cari dรถnemde tahakkuk eden vergilerin de รถdenmemesine yol aรงtฤฑ. Kaynaklara gรถre yapฤฑlandฤฑrma dฤฑลŸฤฑnda kalan vergi alacaklarฤฑnฤฑn tutarฤฑ 1 trilyon liranฤฑn รผzerinde. Bu alacaklarฤฑn tahsilatฤฑ iรงin Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ tรผm imkanlarฤฑnฤฑ seferber etmeye baลŸladฤฑ. BakanlฤฑฤŸฤฑn รถzellikle kayฤฑt dฤฑลŸฤฑ satฤฑลŸlarฤฑ mercek altฤฑna aldฤฑฤŸฤฑ kaydediliyor. Edinilen bilgilere gรถre e-ticaret siteleri รผzerinden yemek satฤฑลŸฤฑnda, รถzellikle kรผรงรผk iลŸletmelerin fatura dรผzenlemediฤŸini tespit eden Maliye, ayrฤฑca POS cihazlarฤฑ รผzerinden yapฤฑlan iลŸlemlerde de fatura dรผzenlenmediฤŸini tespit etti. BakanlฤฑฤŸฤฑn, Tรผrkiye Bankalar BirliฤŸiโ€™nin POS cihazฤฑ listesi ile mรผkelleflerin elindeki POS cihazlarฤฑnฤฑn listelerini karลŸฤฑlaลŸtฤฑrmaya baลŸladฤฑฤŸฤฑ kaydediliyor.

3 milyar liralฤฑk yemek sipariลŸine fiลŸ kesilmemiลŸ

EKONOMฤฐโ€™nin edindiฤŸi bilgilere gรถre Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑ, รถzellikle KOVฤฐD salgฤฑnฤฑ ile hฤฑzlฤฑ yรผkseliลŸe geรงen รงevrimiรงi yemek sipariลŸleri baลŸta olmak รผzere, e-ticaret siteleri รผzerinden yapฤฑlan satฤฑลŸlarฤฑ incelemeye aldฤฑ. Ticaret BakanlฤฑฤŸฤฑ verilerine gรถre sadece geรงen yฤฑlki cirosu 20 milyar liraya yaklaลŸan รงevrimiรงi yemek sektรถrรผnde, bu hacim katlanarak artฤฑyor. Bakanlฤฑk, e-ticaret sitelerinin komisyon faturalarฤฑnฤฑ kesmesine raฤŸmen, bu รผrรผnleri satan birรงok ลŸirketin belge dรผzenlemeyerek vergi kaybฤฑna yol aรงtฤฑฤŸฤฑnฤฑ tespit etti. Bu yolla bulunan matrah farkฤฑnฤฑn 3 milyar lirayฤฑ bulduฤŸu kaydediliyor. Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑโ€™nฤฑn matrah farkฤฑ tespit ettiฤŸi mรผkellefleri tespit ettikรงe vergi yรผkรผmlรผlรผklerini yerine getirmelerini saฤŸladฤฑฤŸฤฑ vurgulanฤฑyor. Sadece yemek satฤฑลŸlarฤฑ deฤŸil online platformlarda yapฤฑlan diฤŸer satฤฑลŸlarฤฑn da incelendiฤŸi ifade ediliyor.

Bankalar BirliฤŸiโ€™nden POSย cihazฤฑ listesi istendi

ร–te yandan Hazine ve Maliye BakanlฤฑฤŸฤฑโ€™nฤฑn denetimlerinde รงok sayฤฑda kayฤฑt dฤฑลŸฤฑ POS cihazฤฑ tespit ettiฤŸi kaydediliyor. Bazฤฑ iลŸletmelerin birden fazla POS cihazฤฑ kullanmasฤฑna raฤŸmen, bunlardan sadece birini yazarkasaya baฤŸlayarak kalan cihazlardan yaptฤฑklarฤฑ satฤฑลŸlara fatura dรผzenlemediฤŸi belirlendi. Bu tespitten hareket eden BakanlฤฑฤŸฤฑn, Bankalar BirliฤŸiโ€™nden POS cihazlarฤฑnฤฑn listesini istediฤŸi, bu listeleri de mรผkellef listesiyle karลŸฤฑlaลŸtฤฑrdฤฑฤŸฤฑ bildiriliyor. Kaynaklar, รงok sayฤฑda cihazฤฑn Maliyeโ€™de kaydฤฑ olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑn tespit edildiฤŸini bildiriyor.

Beyan edilen KDV ile tahsilat arasฤฑnda tutarsฤฑzlฤฑk

ร–zellikle Katma DeฤŸer vergisi (KDV) genel oranlarฤฑnda yapฤฑlan deฤŸiลŸimlerin ardฤฑndan, bazฤฑ iลŸletmelerin de tahsil ettikleri KDV ile beyan ettikleri KDV arasฤฑnda tutarsฤฑzlฤฑk olduฤŸunun da ortaya รงฤฑktฤฑฤŸฤฑ belirtiliyor. Bu iลŸletmelerin yรผzde 10 olarak tahsil ettikleri KDVโ€™yi yรผzde 1 olarak beyan ettikleri, aradaki fark ile haksฤฑz kazanรง saฤŸladฤฑklarฤฑ ifade ediliyor.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.449646.4747-0.01%
EURO 52.893552.9261-0.44%
JAPON YENฤฐ 3.4693.48-0.03%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.350157.393-0.16%
STERLฤฐN 61.322261.3958-0.41%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83536.8402-0.26%
RUS RUBLESฤฐ 0.62160.62390.55%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4121.67-1.67%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6156.91-1.68%
GRAM ALTIN SERBEST P.6244.90-1.34%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)92.18-5.23%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)133800.00-1.4%
HAS ALTIN GRAM (TL)6126.12-1.68%
SPOT ALTIN KG (TL)131826.00-1.69%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41841.00-1.79%
GรœMรœลž/ONS ($)61.77-5.13%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62326.02 -3.1274%
Ethereum 1658.69 -4.2566%
Tether USDt 1.00 -0.0109%
BNB 574.64 -2.7936%
Solana 68.87 -5.1976%
USDC 1.00 -0.0005%
XRP 1.10 -2.8175%
Dogecoin 0.08 -5.1403%
Toncoin 1.56 -8.7015%
Cardano 0.15 -5.4259%
Shiba Inu 0.00 -2.9425%
Avalanche 6.34 1.3537%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam