Haziran'da ihracat yüzde 6.6 arttı

Haziran'da ihracat yüzde 6.6 arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi Haziran ayında ihracatın yüzde 6.6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar olduğunu açıkladı

A+A-

Haziran ayı ihracatı %6.6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Haziran ayı ihracat rakamlarını Kırıkkale'de açıkladı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Haziran ayı ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu. Yılın ilk 6 aylık toplam ihracatı, yüzde 7,3 artışla 79 milyar 935 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birlik kaydından muaf ihraç kalemleri hariç net mal ihracatının ilk 6 aydaki kümüle artış performansı ise yüzde 6,7 oldu.

Irak, 3'üncülüğe geriledi

Irak'ta yaşanan son gelişmelere değinen Büyükekşi şöyle konuştu: "Irak'ta yaşanan son gelişmeler bizleri endişeye sevk ediyor. IŞİD'in 80 vatandaşımızı kaçırması bizleri hayli üzdü. Diğer taraftan IŞİD'in Musul'u ele geçirmesi yüzünden Irak'a ihracatımızda sıkıntılar yaşanmaya başladı. Sadece alternatif Kerkük yolu üzerinden çok sınırlı miktarda ticaret yapılabiliyor.

Irak, yıllık 12 milyar dolar ihracat ile Almanya'nın ardından ikinci büyük ihraç pazarımız. 2014'ün ilk 5 ayında Irak'a ihracatımız yüzde 11 artışla 5 milyar 40 milyon dolara yükseldi. Ancak Haziran ayında aylık ihracat yüzde 21 geriledi. Suriye'de de benzer şekilde krizle beraber ilk dönemde ihracatımız ciddi şekilde düştü, ancak doğal olarak gerçekleşen talep ve ihtiyaçları karşılamak üzere ihracatımız tekrar artarak rekorlar kırıyor. Irak'ta oluşan kaybımızı yeni hedef pazarlardaki performansımızla telafi edeceğiz,

Nasıl ki 2009'da Avrupa pazarındaki krizi Orta Doğu pazarıyla aştıysak, Şu anda Orta Doğu'da yaşanan duraklamayı da canlanan AB pazarı ile telafi edeceğiz.”
İhracat Rakamları

Haziran ayı ihracat verileri özetle şöyle

  • Haziran ayında ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,6 artışla 12 milyar 544 milyon dolar oldu. Irak'a olan ihracatın olağan seyrinde devam etmemesinin ihracat artışına 2,5 puan negatif etkisi oldu.
  • İlk 6 ayda ihracat yüzde 7,3 artışla 79 milyar 935 milyon dolar oldu. Son 12 aylık ihracat ise yüzde 2,6 artışla 156 milyar 594 milyon dolara yükseldi.
  • Haziran ayında en fazla ihracatı, 2 milyar 31 milyon dolarla otomotiv sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 1 milyar 601 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar dolar 524 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı.
  • Haziran ayında en fazla ihracat artışını yüzde 31 ile fındık ve mamulleri sektörü yakaladı. Bu sektörü yüzde 21 ile tütün ve yüzde 15 ile kimyevi maddeler sektörleri izledi.
  • Haziran ayında en fazla ihracat yapılan 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, Fransa ve İtalya oldu. Almanya'ya ihracat yüzde 10, İngiltere'ye ihracat yüzde 22, Fransa'ya ihracat yüzde 12 İtalya'ya ihracat yüzde 18 arttı. Irak'a ihracat ise yüzde 21 geriledi. En fazla ihracat yapılan 10 ülke arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 40 ile İran'a gerçekleştirdik.
  • Haziran ayında ihracat artışında öne çıkan ülkeler şöyle oldu. Haziran'da Umman'a ihracat yüzde 181, Katar'a yüzde 154, Hırvatistan'a yüzde 108, Suriye'ye yüzde 94, Güney Kore'ye yüzde 64 arttı. Haziran ayında AB'ye ihracat yüzde 15 artarken, Kuzey Amerika'ya yüzde 12 ve Ortadoğu'ya yüzde 2 ihracat artışı yakalandı.
  • En fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında ihracatını en fazla artıran il yüzde 13 artışla İzmir oldu. İzmir'i yüzde 12 artışla Denizli ve Kayseri, yüzde 8 ile İstanbul, Manisa ve Sakarya, yüzde 6 ile Kocaeli, yüzde 5 ile Bursa, yüzde 1 ile Gaziantep takip etti. Ankara'nın ihracatı ise yüzde 3 geriledi. Kırıkkale'nin Haziran ayı ihracatı yüzde 80 artarak 917 bin dolara, ilk 6 aylık ihracatı ise yüzde 82 artarak 4 milyon dolara yükseldi."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.