HDP mitingine red, borsayı geriletti

HDP mitingine red, borsayı geriletti

HDP'nin seçim öncesi İstanbul mitinginin ertelenmesinin siyasi gerilimi artıracağı endişesi borsada satışlara neden oldu.

A+A-

Hisse senetleri dolardaki küresel değer artışı ve seçimin ardından tek parti iktidarının sürmeyebileceği endişesine paralel baskı altında kalırken, HDP'nin seçim öncesi İstanbul mitinginin ertelenmesi de siyasi gerilimi artıracağı endişesiyle satışlara neden oldu.

Gün içinde 84,100-84,700 aralığında dalgalanan BIST-100 endeksi yüzde 1.09 kayıpla 83,649.42 puandan kapandı. Bankacılık endeksi yüzde 0.5 düşüşle günü bitirdi.

Satışların seansın sonuna doğru, HDP'nin mitingine izin verilmemesinin belli olmasından sonra arttığını belirten uzmanlar, seçimlere az bir zaman kala bu tarz gelişmelerin endeks üzerinde belirleyici olduğunu söylüyor.

HDP'nin 30 Mayıs'ta İstanbul Kazlıçeşme'de yapmak istediği seçim mitingine aynı yerde düzenlenecek ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın da katılacağı Fetih Günü etkinlikleri nedeniyle izin verilmedi.

TL cinsi varlık fiyatları buna ek olarak AKP'nin tek başına iktidarını sürdüremeyebileceğine işaret eden seçim anketlerinden de etkileniyor.

Tek parti iktidarının sürmesiyle birlikte pozitif ayrışmasına son veren Konda ve Sonar anketlerinin ardından bugün Konsensus ve ANDY-AR anketleri izlendi.

Kamuoyu araştırma şirketi Konsensus son seçim anketinde AKP'nin yüzde 43.9, CHP'nin yüzde 26.7, MHP'nin yüzde 15.6 ve HDP'nin yüzde 9.7 oranında oy alacağı tahmininde bulunarak, HDP'nin barajı geçmesi durumunda alacağı 60 milletvekili ile AKP'nin sandalye sayısını 277'e düşüreceği tespitini yaptı.

Bir başka araştırma şirketi ANDY-AR'ın son seçim anketi sonuçlarına göre AKP yüzde 41.9 oy alırken, HDP yüzde 10.7 ile seçim barajını geçiyor.

Güne 2.62 civarında başlayan Dolar/TL, doların küresel çapta değer kazanmasına paralel olarak borsa kapanışına doğru 2.64'ün üzerini gördü.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.