Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

‘Hedefimiz 1 Eylรผlโ€™de okullarฤฑ beลŸ gรผn aรงmak’

Milli EฤŸitim Bakanฤฑ Ziya Selรงuk, โ€œลžartlar gรผzel giderse planฤฑmฤฑz 1 Eylรผlโ€™de okullarฤฑ beลŸ gรผn aรงmakโ€ dedi.
'Hedefimiz 1 Eylรผlโ€™de okullarฤฑ beลŸ gรผn aรงmak' Borsatek

Milli EฤŸitim Bakanฤฑ Ziya Selรงuk, CNN Tรผrk’te Ahmet Hakan’ฤฑn moderatรถrlรผฤŸรผnรผ yaptฤฑฤŸฤฑ Tarafsฤฑz Bรถlge programฤฑnda sorularฤฑ yanฤฑtladฤฑ. Bakan Selรงuk’un aรงฤฑklamalarฤฑ ลŸu ลŸekilde:

-EฤŸitim รงalฤฑลŸanlarฤฑnฤฑn tamamฤฑ 7 Haziranโ€™dan itibaren hepsinin aลŸฤฑlanma randevusu aรงฤฑlacak. ลžu ana kadar 813 bin meslektaลŸฤฑmฤฑz bu iลŸlemi baลŸlatmฤฑลŸtฤฑ.

-Bu bir hayat sahnesi ve รงocuklar hafta sonlarฤฑ veya sokaฤŸa รงฤฑkma saatlerinde okulunu binasฤฑna bakฤฑyorlar. Bunun binlerce รถrneฤŸini gรถrdรผm. Biz bฤฑrakฤฑn ders yapmayฤฑ sรผrekli teneffรผs yapsa bile faydasฤฑ var.

Yรผz yรผze eฤŸitim neden 2 gรผn?
-ร‡ocuklar o kadar รงok hikaye anlatฤฑyorlar ki, bu mutluluk onlar iรงin hayatฤฑn provasฤฑnฤฑ yapmak gibi bir ลŸey. Toplamda her รถฤŸrencimiz 2 gรผn gidiyor. ร–nรผmรผzde 4 hafta var. Bazฤฑ okullarฤฑmฤฑzda รถฤŸretmenlerimiz ihtiyaรงlarฤฑn farkฤฑnda ve gerekirse belli gruplarฤฑ onlarฤฑ davet edip bu 2 gรผnรผn dฤฑลŸฤฑnda da รงalฤฑลŸma yapabilirler. Biz genel bir รงerรงeve รงiziyoruz ve ihtiyaรงlara gรถre ortam oluลŸturuyoruz. 2 gรผn deฤŸiลŸken oluyor. Her sฤฑnฤฑftฤฑ ikiye bรถlmek gibi genel bir eฤŸilim var. Bazฤฑ okullar kendi koลŸullarฤฑna gรถre bunu deฤŸiลŸtirebiliyorlar. Yฤฑlฤฑk temizlik bรผtรงemizin 10 katฤฑnฤฑ verdik ve รงok ลŸanslฤฑyฤฑz ki meslek liselerimiz รผretiyor bunlarฤฑ. TSEโ€™in bir takฤฑm koลŸullarฤฑ var ve onlara uymak koลŸuluyla โ€˜temiz okulโ€™ belgesi oluลŸturuldu.

โ€œร‡ocuklarฤฑn en az yรผzde 80โ€™i okula geliyorโ€

-ร‡ocuklara deseniz ki akลŸam aรงฤฑklandฤฑ 1 saat sonra gider misiniz derseniz giderler. Okullar ile ilgili sฤฑnฤฑflarฤฑn durumu, yerleลŸtirilmesi binalardaki temizlik ihtiyacฤฑ okul yรถnetimimin dรผzenle ilgili pozisyonunda bir sฤฑkฤฑntฤฑmฤฑz yok. ฤฐl mรผdรผrlerimiz ile devamlฤฑ irtibattayฤฑz. Neler olabileceฤŸin kesintisiz konuลŸuyoruz. ร–ncesinde eฤŸer ลŸรถyle olursa ลŸu tedbirleri almak gerekir diye รถnlem alฤฑyoruz.

-Bizim okullarฤฑmฤฑzda devamlฤฑlฤฑk รงok yรผksek รถฤŸrencilerin yรผzde 90โ€™ฤฑ geliyor. ฤฐsteyen รงocuk gelebilir isteyen gelmeyebilir, bizim รถnerimiz gelmeyene de gelene de ortam hazฤฑrlamak. En az yรผzde 80โ€™i geliyor รงocuklarฤฑn bรถyle bir durumda sฤฑnฤฑf รงok kalabalฤฑk oluyor ve mesafeyi ayarlamakta zorlanฤฑyoruz. O yรผzden 2 gรผn.

-Lisede ลŸรถyle bir sฤฑkฤฑntฤฑmฤฑz oldu; 9-10-11โ€™leri hiรง davet edemedik. Sฤฑnav gurubun alabildik sadece.

-EฤŸer kimse okula gelemsin denilirse okulda รถzel ders veriyoruz. DYK dediฤŸimiz kursu yรผz yรผze veriyoruz. Her รงocuฤŸumuza ayrฤฑca YKS kampฤฑ yapฤฑyoruz telefonla soru รงรถzme hakkฤฑ veriyoruz. Kendi รถฤŸretmeninden canlฤฑ ders aldฤฑrฤฑyoruz. Ayrฤฑca yapay zeka temelli bir uygulamamฤฑz var. 6 ayrฤฑ รถฤŸretmenden ders alabilirler. Bu eลŸitliฤŸi benim saฤŸlamam lazฤฑm.

-Salgฤฑn olmasa Eylรผlโ€™รผn ikinci haftasฤฑ aรงฤฑlฤฑyor okul. ร–nรผmรผzdeki sรผrece baktฤฑฤŸฤฑmฤฑz zaman bizi yazฤฑn okul aรงmamฤฑz Tรผrkiyeโ€™nin iklim koลŸullarฤฑnda kolay deฤŸil. ร–ฤŸretmenlerimizin dinlenmesi lazฤฑm. O kadar yoruldular kiโ€ฆ Bir PC karลŸฤฑsฤฑnda 6-7 saat oturun ve sรผrekli ekrana bakฤฑn sรผrekli รงocuklarฤฑ yรถnetmeye รงalฤฑลŸฤฑn bu kadar saat sonra hiรง enerjileri kalmฤฑyor.  Bizim muhakkak รถฤŸretmenlerimize dinlenme fฤฑrsatฤฑ vermemiz lazฤฑm. O yรผzden okullar kapandฤฑktan sonra 2 hafta seminer dรถnemi olurdu ama biz yapmayacaฤŸฤฑz รงรผnkรผ o dรถnemde vereceฤŸimiz eฤŸitimin kat kat yฤฑl iรงinde aldฤฑlar. Seminer dรถnemimiz olmayacak. Okullarฤฑn uygun gรผnleri varsa 2 Temmuzโ€™dan รถnce ya da sonra isteฤŸe baฤŸlฤฑ bir takฤฑm etkinliklerle ilgili รงok sayฤฑda eฤŸitim aรงฤฑktฤฑ. 

-Kรถy okullarฤฑnda ortamlarฤฑmฤฑz daha mรผsait. Kรถy okullarฤฑndaki รถฤŸrencilerimizin akademik eksiklikleri daha fazla ve bunu tamamlamamฤฑz lazฤฑm. Bu รงocuklarฤฑn fiziksel ihtiyaรงlarฤฑ daha az.  Uzaktan eฤŸitimde altyapฤฑnฤฑn olup olmamasฤฑ gibi konular da var. Dolayasฤฑyla bu รงocuklarฤฑ yormayalฤฑm รถฤŸretmenlerimiz canla baลŸla รงalฤฑลŸฤฑyorlar 5 gรผn bunlarฤฑn eksiฤŸin giderelim ki dezavantaj yaลŸamasฤฑnlar dedik. Anne-babalar okular 5 gรผn aรงฤฑlsฤฑn istiyorlar. Anne-babalar memnun olmasa yรผzde 80โ€™den fazlasฤฑ okula gelmez. ฤฐnanฤฑlmaz bir heyecan hazฤฑrlฤฑk var.

-3 gรผn yapmak iรงin cumartesi de okula gelinmesi gerekirdi. Okul yรถneticilerimize istirham ediyoruz, sizin okulunuzda imkan var ise bu 3 gรผn de olabilir ama okul yรถnetimi der ki bizim ลŸu grup รถฤŸrencimizin รงok ihtiyacฤฑ var biz 3 gรผn รงalฤฑลŸma istiyoruz derse olur, esneklik var.

Yeni eฤŸitim yฤฑlฤฑ ne zaman baลŸlayacak?

-Farazi olarak ลŸunu dรผลŸรผnรผyoruz Eylรผl 1โ€™e alalฤฑm biraz daha erken baลŸlayalฤฑm, bรถyle baลŸlarsak kazanฤฑmlarฤฑ nasฤฑl saฤŸlarฤฑz burada uyum programฤฑ sรถz konusu. Bu รงalฤฑลŸma bรผtรผn sฤฑnฤฑflar iรงin kritik konu ve kazanฤฑmlarฤฑ belirliyor. Bu ลŸu demek; รถnรผmรผzdeki yฤฑl hangi hafta ne ลŸekilde ilerleyeceฤŸini belirtiyor her ders iรงi. Biz bunu okullarda paylaลŸacaฤŸฤฑz ve okullarda ona gรถre ลŸekillendirecek.

-Biz hesabฤฑmฤฑzฤฑ yaza gรถre de kฤฑลŸa gรถre de yapฤฑyoruz. ลžartlar gรผzel giderse aลŸฤฑnฤฑn da olumlu etkisini gรถrรผrsek planฤฑmฤฑz 1 Eylรผlโ€™de okullarฤฑ 5 gรผn aรงmak. KoลŸullar zorlayฤฑcฤฑ ลŸekilde gelirse baลŸka bir รงalฤฑลŸma gelebilir onun da hazฤฑrlฤฑฤŸฤฑ var.

-Biz geรงen dรถnemde de karneyi gรผnler รถncesinden verdik. Karne dijital verildiฤŸi iรงin tรผm รถฤŸrenciler sฤฑra olup velilerde orada hep beraber karne daฤŸฤฑtฤฑmฤฑ gibi tรถren olmadฤฑฤŸฤฑ iรงinโ€ฆ Milyonlarca รถฤŸrencimiz var, hepsi birden aynฤฑ anda dijital sisteme girmeye รงalฤฑลŸฤฑyorlar ve sฤฑkฤฑลŸma oluyor. Gรผnler รถncesinden aรงtฤฑk.

-ร–lรงme deฤŸerlendirme ile ilgili danฤฑลŸma kurlumuz var. Bizim en รงok danฤฑลŸtฤฑฤŸฤฑmฤฑz kiลŸiler il mรผdรผrleri รถฤŸretmenler ve okul mรผdรผrleri. Bir karar alฤฑrken Bitlisโ€™te farklฤฑ ฤฐstanbul’da farklฤฑ etkiye yol aรงฤฑyor. Sahaya danฤฑลŸmak lazฤฑm.  Bรถyle baktฤฑฤŸฤฑmฤฑzda da sรผreรง iรงerisinde alฤฑnan kararlar bรถlgesel olarak farklฤฑlaลŸa biliyor ve ihtiyaรง temelli hareket ediyoruz. Notlar ile ilgili 1. dรถnemde alฤฑnan notlar var. EฤŸer isterseniz birinci dรถnem notunuz geรงerli olabilir bir รถฤŸrenci diyebilir ben รงok hazฤฑrlandฤฑm ve notlumu yรผkseltmek istiyorum diyebilir. ฤฐsteyen sฤฑnava da girebilir isterse รถฤŸrenci sorumluluk sฤฑnavlarฤฑmฤฑz var ayฤฑn sonunda oradaki sฤฑnavlara girerek de dersi kalmฤฑลŸsa ve dersi dรผลŸรผkse sorumluluk sฤฑnavฤฑna girip yรผkseltebilir. Hiรง girmez ise birinci dรถnemdeki notunu geรงireceฤŸiz.

LGS

-Hangi รถฤŸrenci sฤฑnava girerken neyi getirmeli kiminle gelmeli gibi birรงok teknik ayrฤฑntฤฑ var ve biz bunlarฤฑ paylaลŸtฤฑk. Sฤฑnavda hiรงbir deฤŸiลŸiklik yok. 9โ€™da รถฤŸrencinin olmasฤฑ gerekiyor 9.30’da da sฤฑnav baลŸlayacak. Sฤฑnav yerleri รถฤŸrenciye bildirilmiลŸ oluyor. ร–ฤŸrencilerin evine en yakฤฑn okula gitmesini saฤŸlamak ve sฤฑnฤฑflarฤฑ seyreltmek temel amaรง bunlar. ร–ฤŸrencinin velisi okulun dฤฑลŸฤฑnda bekliyor ve biz bahรงedeki o karmaลŸayฤฑ sakฤฑncalฤฑ buluyoruz, velilerimiz de buna saygฤฑlฤฑ davranฤฑyorlar. Sฤฑnava giriลŸ belgesi รถฤŸrencinin sฤฑrasฤฑnda hazฤฑr olacak. Eskiden vardฤฑ ama biz รงocuklarฤฑ bunlarฤฑ yormak istemiyoruz. LGS katฤฑlฤฑm zorunlu deฤŸil, girmeyen iรงin herhangi bir ลŸey sรถz konusu deฤŸil. ร–ฤŸrenci yanฤฑnda geรงerli kimlik belgesinden bahsediyoruz 15 yaลŸฤฑndan itibaren fotoฤŸraf ekleniyor biliyorsunuz. Fazladan kalemler hazฤฑr maskeler dezenfektanlar hazฤฑr.

-Korona olan รถฤŸrenciler iรงin รถzel bir durum var. Bu temaslฤฑ ve pozitif olmak ลŸeklinde ayrฤฑlฤฑyor. DoฤŸrudan korna almฤฑลŸsa รงocuฤŸumuz biz onun iรงin oda ayarladฤฑk. Temaslฤฑysa ayrฤฑ bir grup halinde sฤฑnava girecek. 30 Haziranโ€™da LGS sฤฑnav sonuรงlarฤฑ aรงฤฑklanacak. Bu sene daha rahat olacak, okullardaki ลŸartlarฤฑ oturttuk. ฤฐlk baลŸta sฤฑkฤฑntฤฑlar vardฤฑ okulun temiz belgesi her okulda yoktu ama ลŸimdi 18 bine yakฤฑn okulda var. ร‡alฤฑลŸan รถฤŸretmen sayฤฑsฤฑ 2 kat arttฤฑ. Sฤฑnavda maske zorunluฤŸu var. 

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.333246.570.02%
EURO 53.159853.4186-0.03%
JAPON YENฤฐ 3.4623.477-0.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.350257.679-0.07%
STERLฤฐN 61.425661.59680.32%
ร‡ฤฐN YUANI 6.82676.86420%
RUS RUBLESฤฐ 0.63410.63560.22%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63819.92 -0.244%
Ethereum 1719.24 -0.8675%
Tether USDt 1.00 -0.0082%
BNB 587.55 0.3302%
Solana 73.17 1.2266%
USDC 1.00 0.004%
XRP 1.14 -1.0393%
Dogecoin 0.08 -0.7477%
Toncoin 1.65 1.7632%
Cardano 0.16 -1.5104%
Shiba Inu 0.00 -1.1152%
Avalanche 6.18 0.1621%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam