Her anketçinin gönlünde bir aslan yatıyor

Her anketçinin gönlünde bir aslan yatıyor

Genel seçime dönük anket çalışmaları yapan firmaların birbirinden oldukça farklı sonuçlar açıklaması kamuoyunda şaşkınlık yaratıyor

A+A-

Genel seçime dönük anket çalışmaları yapan firmaların birbirinden oldukça farklı sonuçlar açıklaması kamuoyunda şaşkınlık yaratıyor. Mart ayında yapıldığı söylenen ve kamuoyu ile paylaşılan anketlerde özellikle iktidar partisinin oylarında büyük sapmalar dikkat çekiyor.

AKP'ye yakın olduğu bilinen araştırma şirketlerinin kamuoyu araştırmalarında iktidar partisinin oyu yüzde 50'nin üstüne çıkabilirken, diğerlerinde yüzde 40'ın altına kadar geriliyor ve tek başına iktidar dahi olamıyor.

İşte araştırma şirketlerinin mart ayında yaptıkarı anketler ve sonuçları:

ORC: Ak Parti rekor kırıyor

Mart ayının ilk kamuoyu araştırması ORC Araştırma'dan geldi. ORC Araştırma açıkladığı anket çalışmasında Ak Parti'yi %50 olarak gösterirken, CHP'yi %23,2, MHP'yi %13,5, HDP'yi ise %8,4 olarak açıkladı.

Bu sonuçlarla birlikte Ak Parti ORC'nin açıkladığı 2015 Seçim Anketleri çalışmalarında en yüksek orana ulaşmış oldu. ORC'nin anketinde CHP ve MHP ise son yerel seçimlerdeki oy oranlarının oldukça gerisinde olduğu gözlenirken, anketten HDP'ye de kötü haber geldi. Seçim barajını aşma uğraşı veren HDP'nin oy oranı ORC'ye göre %8,4 oranında

 

Sonar: Ak Parti iktidarı kaybediyor

Mart ayında çok konuşulan bir diğer anket sonucu ise başkanlığını Hakan Bayrakçı'nın yürüttüğü SONAR Araştırma'dan geldi. Sonar Araştırma'nın Mart 2015 için açıkladığı seçim anketine göre Ak Parti aldığı oy oranı ve mecliste kazandığı milletvekili sayısına göre tek başına iktidar olamıyor.

Ak Parti'nin %40 olarak açıklandığı ankette CHP %27,1, MHP %18, HDP ise %10,1 olarak açıklandı. Anketin sonuçlarına göre yapılan simülasyonda ise ise Ak Parti'nin vekil sayısı Sonar'a göre 243 sayısında kalıyor. Bu da Ak Parti'nin tek başına iktidar olması için gereken 276 sayısına ulaşamaması ve bir koalisyon hükümetinin kurulabileceği anlamına geliyor.

 

 

MAK Danışmanlık: Ak Parti yüzde 47.7

Ak Parti'yi Mart 2015 için favori gösteren bir diğer araştırma kuruluşu ise MAK Araştırma oldu. MAK Araştırma'ya göre Mart ayı baz alındığında Ak Parti'nin oy oranı %47,7'yi buluyor.

Ankete göre CHP'nin oyu ise %25,3 oranında. MHP'nin %14,2 olarak gösterildiği ankette HDP ise %9,1 olarak açıklandı. Son dönemde MHP ile ittifak iddiaları ile gündeme gelen Saadet Partisi ve BBP'nin oy oranları ise %1,1 olarak açıklandı.

 

 

Gezici: Ak Parti yüzde 40'ın altında

Gezici Araştırma'nın Mart ayı için gerçekleştirdiği ankette ise oldukça ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Gezici2ye göre Ak Parti %39,9 oranında oy ve 229 vekil sayısı ile tek başına iktidar olamıyor.

Ankette CHP ise son yılların en yüksek oy oranına yaklaştığı belirtilirken, MHP ise %17,7 oranında gösterildi. Anketin bir diğer çarpıcı sonuçları ise HDP ile ilgili. Gezici'nin Seçim Anketi çalışmasına göre HDP seçim barajını rahatlıkla aşarak %11,4 oranına ulaşmış vaziyette.

İlgili Haberler

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.