KPMG, Covid-19 nedeniyle tรผketicilerin seyahat ve turizm tercihlerinin nasฤฑl deฤiลtiฤini araลtฤฑrdฤฑ. 12 รผlkede 70 bin kiลiyle yapฤฑlan araลtฤฑrmadan รงฤฑkan sonuรงlara gรถre dรผnyada turizm sektรถrรผne gรผven dipte. Tรผketiciler turizme dรถnmeye hazฤฑr deฤil.
KPMGโnin yaptฤฑฤฤฑ โTรผketici ve Yeni Gerรงeklik Araลtฤฑrmasฤฑโ, tรผketicin turizm sektรถrรผne bakฤฑลฤฑnฤฑ ortaya koyuyor. Pandemiden en fazla etkilenen sektรถrlerin baลฤฑnda gelen turizm endรผstrisine duyulan gรผven 2020 yaz sonu itibarฤฑ ile yรผzde 15 azaldฤฑ. Ankete yanฤฑt veren her beล katฤฑlฤฑmcฤฑdan รผรงรผ turistik seyahatlere รงฤฑkmak iรงin kendisini hazฤฑr hissetmiyor.
Araลtฤฑrmadan รงฤฑkan bazฤฑ baลlฤฑklar ลรถyle:
Kanada, ABD, Brezilya, Fransa, Almanya, ฤฐtalya, ฤฐspanya, ฤฐngiltere, รin, Hong Kong, Japonya ve Avustralyaโda 70 binden fazla katฤฑlฤฑmcฤฑyla yapฤฑlan ankete gรถre turizm sektรถrรผne dรถnmeye en fazla hazฤฑr hisseden รผรง รผlke yรผzde 54 ile Brezilya, yรผzde 53 ile ฤฐtalya, yรผzde 51 ile Fransa. Turizmi hayatlarฤฑndan neredeyse รงฤฑkaran รผlkeler ise รin ve Japonya.
Tรผketiciler yurt dฤฑลฤฑ seyahatler konusunda kararsฤฑz. Katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn รผรงte biri Covid-19โun hayatlarฤฑna etkisinin bir yฤฑldan fazla sรผreceฤini dรผลรผnรผyor.
Katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 63โรผ Covid-19 รถncesi tatillerini planlayฤฑp rezervasyonlarฤฑ yaptฤฑrdฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi. Rezervasyonlarฤฑn yรผzde 40โฤฑnฤฑ yurt dฤฑลฤฑ yรผzde 31โini ise yurt iรงi tatiller oluลturuyordu. Katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 82โsi bu tatilleri iptal etti ya da ileri bir tarihe erteledi.
โStaycationsโ trendi
Artฤฑk โstaycationsโ diye adlandฤฑrฤฑlan yerel tatiller tercih ediliyor. Gerekli gรผvenlik ve hijyen kurallarฤฑ saฤlanฤฑrsa tรผketiciler yurt iรงi seyahatleri sรผrdรผrmeye eฤilimli. Tรผketicilerin yรผzde 22โsi Covid-19 vaka durumunu dikkate alarak yurt iรงi tatile รงฤฑkabileceฤini sรถylรผyor. Bu trend, gรผven saฤlayan iลletmelerle yurt iรงi turizmi hareketlendirebilir.
Katฤฑlฤฑmcฤฑlar araรง kiralama ve trenle yolculuฤu tercih ediyor. Uรงakla seyahat hala soru iลaretleri taลฤฑyor. Katฤฑlฤฑmcฤฑlarฤฑn yรผzde 23โรผ uรงak yolculuฤunu gรผvenli bulmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtiyor. Uรงak seyahatinde tรผketicileri en รงok endiลelendiren ilk รผรง konu; โuรงakta geรงirilen sรผreโ (yรผzde 52), โgรผvenlikโ (yรผzde 37), โuรงaฤฤฑn kalkฤฑลฤฑnฤฑ beklemeโ (yรผzde 32).
Tรผketicilerin yรผzde 55โi uรงak yolculuklarฤฑnda kapasitenin sฤฑnฤฑrlandฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑ bekliyor. Yรผzde 49โu ise havaalanlarฤฑnda sosyal mesafe kurallarฤฑnฤฑn uygulanmasฤฑnฤฑ istiyor.
Araลtฤฑrmayฤฑ yorumlayan KPMG Tรผrkiye Turizm Sektรถr Lideri Uluรง รzcan, ลunlarฤฑ sรถyledi: โDรผnya genelinde olduฤu gibi Tรผrkiyeโde de turizm pandemiden en รงok etkilenen sektรถrler arasฤฑnda รผst sฤฑralarda yer alฤฑyor. 2020 yฤฑlฤฑ Ocak-Aฤustos dรถnemine baktฤฑฤฤฑmฤฑzda, Tรผrkiyeโye gelen ziyaretรงilerin sayฤฑsฤฑnฤฑn, 2019โun aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla yaklaลฤฑk yรผzde 74โlรผk ciddi bir dรผลรผล kaydettiฤi gรถze รงarpฤฑyor. TรฤฐKโin verilerine gรถre, Covid-19โun etkilerinin en yoฤun hissedildiฤi ikinci รงeyrekte, yerli turist sayฤฑsฤฑnda ve yurtiรงi seyahat harcamalarฤฑnda yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 70โe yakฤฑn bir azalma sรถz konusu oldu. Ancak Tรผrkiye turizm sektรถrรผnรผn kriz yรถnetimi konusunda diฤer รผlkelere kฤฑyasla daha fazla tecrรผbe sahibi olmasฤฑ, bir avantaj olarak dรผลรผnรผlebilir. Aynฤฑ zamanda sektรถrde pandeminin etkilerinin azaltฤฑlmasฤฑ ve istihdamฤฑn korunmasฤฑ amacฤฑyla destekler de sรถz konusu. Tรผrkiye Bankalar Birliฤi, Turizm Destek Paketi Uygulamasฤฑ kapsamฤฑnda Hazine ve Maliye Bakanlฤฑฤฤฑ garantisi ve Kredi Garanti Fonu kefaleti ile toplam 10 milyar TL deฤerinde kredi saฤlayacak. 1 Kasฤฑm 2021 tarihine kadar 12 aya varan รถdemesiz bir dรถnem olacak, bu da turizm sektรถrรผnรผn kฤฑsa ve orta vadede nefes almasฤฑnฤฑ saฤlayacaktฤฑr.โ







