Herkesin bildiği, kürsüde yasak

Herkesin bildiği, kürsüde yasak

CHP'nin internete de sızan 4 eski bakan hakkındaki fezlekelerin okunması için olağanüstü toplantıya çağırdığı TBMM'de fezlekelerin "gizlilik" nedeniyle okunmaması kararı çıktı

A+A-

CHP'nin dört eski bakan hakkındaki fezlekelerin okunması için olağanüstü toplantıya çağırdığı TBMM Genel Kurulu'nda AKP'nin gizlilik gerekçesiyle yaptığı itirazların ardından AKP'li TBMM Başkan vekili Sadık Yakut fezlekelerin okunmamasına karar verdi.

İktidar ve muhalefet partileri milletvekilleri arasındaki tartışma sürerken Genel Kurul'da oturum halen devam ediyor.

Yakut tarafından yönetilen oturumda, muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri fezlekelerin okunmasını talep ederken, AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli bu aşamada fezlekelerin okunmaması gerektiğini dile getirdi.

Yakut, grup başkanvekilleri ile yaptığı uzun değerlendirmenin ardından daha önceki uygulamalar ve mevzuatı da dikkate alarak fezlekelerin okunmamasına karar verdiğini belirtti ve, "Gizlilik gereği fezlekelerin içeriği okunmayacak" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da, CHP'nin genel görüşme açılması önergesi ile ilgili hükümet adına yaptığı konuşmada, Bakanlarla ilgili işlem yapmanın yolunun Anayasa'nın 100. maddesi olduğunu belirtti.

Soruşturmanın savcıların yazısı ile değil ancak 55 milletvekillinin vereceği önergesi ile mümkün olabileceğini aktaran Bozdağ, CHP'nin bakanlarla ilgili soruşturma önergesini 3 aydır vermemesini eleştirdi.

Bozdağ, bakanlar hakkındaki dosyalar üzerinde savcıların sahip olduğu yetkileri ancak kurulması durumunda Soruşturma Komisyonu'nun kullanabileceğini söyleyerek, soruşturmanın gizliliği ilkesinin idarenin tasarrufundan değil yasadan kaynaklandığını, gizliliğin ihlalinin herkes için suç teşkil edeceğini belirtti.

Bozdağ, "Hiçbir zaman suç olanın, yanlışın üstünü örtmedik bundan sonra da örtmeyiz. Bizim isteğimiz gerçeğin ortaya çıkması, yoksa sizin gibi seçimin arifesinde Meclisi olağanüstü toplantıya çağırıp sizin gibi bu konuyu kullanmak değil" diye konuştu.

CHP, Ekonomi eski Bakanı Zafer Çağlayan, Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, AB eski Bakanı Egemen Bağış ile İçişleri eski Bakanı Muammer Güler hakkında hazırlanan fezlekelerin TBMM'ye ara tatilinin hemen öncesinde 28 Şubat'ta gelmesinin ardından, "Meclis'e intikal etmiş olan bakanlar ile ilgili fezlekelerin okunarak Genel Kurul'un bilgisine sunulması" amacıyla olağanüstü toplantı çağrısı yapmış, TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Meclis Genel Kurulu'nu bugün 1500'te toplanmaya çağırmıştı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.