Gerรงek zamanlฤฑ veri takip ลirketi Vortexa’nฤฑn verilerine gรถre, muson yaฤmurlarฤฑ nedeniyle endรผstriyel faaliyet ve hareketliliฤin azalmasฤฑyla Hindistan’ฤฑn ham petrol ithalatฤฑ aฤustosta yรผzde 5 dรผลรผลle gรผnlรผk 4,35 milyon varil oldu. Hindistan, temmuzda gรผnlรผk 4,57 milyon varil petrol ithal etmiลti.
Dรผnyanฤฑn en bรผyรผk รผรงรผncรผ petrol tรผketicisi รผlke, aฤustosta Rusya’dan gรผnlรผk 1,46 milyon varil petrol tedarik etti. Geรงen ayฤฑn 450 bin varil altฤฑnda gerรงekleลen ithalat verisi, aynฤฑ zamanda รผlkenin son yedi ayda Rusya’dan yaptฤฑฤฤฑ en dรผลรผk petrol tedariki olarak kayฤฑtlara geรงti.
Hint rafinerilerin รผlkenin bir diฤer bรผyรผk tedarikรงisi Irak’tan yaptฤฑฤฤฑ ithalat da aฤustosta gรผnlรผk 891 bin varilden 866 bin varile dรผลtรผ.
Suudi Arabistan’ฤฑn Hindistan’a ham petrol tedariki ise temmuza gรถre gรผnlรผk 336 bin varil artarak 820 bin varil oldu.
Hindistan’ฤฑn Birleลik Arap Emirlikleri’nden (BAE) petrol ithalatฤฑ da temmuzda gรผnlรผk 290 bin varilken aฤustosta gรผnlรผk 273 bin varile geriledi. ABD’den yapฤฑlan alฤฑmlar temmuza gรถre gรผnlรผk 59 bin varil azalarak 160 bin varile dรผลtรผ.
Vortexa Asya-Pasifik Analiz Baลkanฤฑ Serena Huang, Hindistan’ฤฑn petrol talebindeki dรผลรผลรผn mevsimsel olduฤunu belirterek, “Bazฤฑ Hint rafinerilerin eylรผlde baลlayacak ve kasฤฑma kadar devam edecek planlฤฑ bakฤฑm รงalฤฑลmalarฤฑ, ham petrol ithalatlarฤฑnฤฑ daha da sฤฑnฤฑrlandฤฑrabilir. Ancak yฤฑlฤฑn son รงeyreฤinde iรง talebin ve genel olarak ihracat marjlarฤฑnฤฑn ve buna paralel olarak da ham petrol ithalatฤฑnฤฑn artmasฤฑ bekleniyor.” ifadelerini kullandฤฑ.
รin ve ABD’den sonra dรผnyanฤฑn รผรงรผncรผ bรผyรผk petrol ithalatรงฤฑsฤฑ olan Hindistan, ham petrol talebini Rusya, Suudi Arabistan, Irak, ABD, BAE ve bazฤฑ รผlkelerden yaptฤฑฤฤฑ ithalatla karลฤฑlฤฑyor. รlkede yakฤฑt talebi, bazฤฑ bรถlgelerin ลiddetli sellerden etkilenmesi nedeniyle genellikle haziranla baลlayan dรถrt aylฤฑk muson mevsiminde dรผลรผyor.
Rusya’nฤฑn 24 ลubat 2022’de Ukrayna’da baลlattฤฑฤฤฑ savaล sonrasฤฑ Batฤฑlฤฑ รผlkeler yรผksek seviyede baฤฤฑmlฤฑ olduklarฤฑ Rus ham petrolรผ ve petrol รผrรผnlerine ambargo ve tavan fiyat uygulayarak รผlkenin ihracat gelirlerini hedef aldฤฑ.
Batฤฑlฤฑ รผlkelerin ambargolarฤฑyla pazar kaybeden Rusya ise yรผksek navlun maliyetleri nedeniyle รถnceden Rus petrolรผnรผ tercih etmeyen Hint rafinerilerin en bรผyรผk tedarikรงisi haline geldi. Rusyaโnฤฑn indirimli petrol satฤฑลlarฤฑndan faydalanmak isteyen sรถz konusu rafineriler, rekor seviyede ham petrol alฤฑmฤฑ gerรงekleลtirdi.







