Hisse senedi yatırımcıları bir günde 235 milyar TL kaybetti

Hisse senedi yatırımcıları bir günde 235 milyar TL kaybetti

Borsa İstanbul'da hisse senetleri TL bazında tarihindeki en büyük günlük kaybı yaşadı

A+A-

Borsa İstanbul'da hisse senedi yatırımcıları son ayların en büyük şokunu yaşadı. Hisse senedi yatırımcısının 11 milyonu geçtiği Borsa İstanbul'da işlemler gün içinde iki kez durduruldu. BIST 100 Endeksi 565.45 puanlık kayıpla 7.245 puandan kapanırken endekse dahil 100 hissenin tamamı değer yitirdi. Hisse senetlerinin ortalama günlük kaybı ise yüzde 7.08 oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın partisinin grup toplantısında yaptığı "Hamas bir terör örgütü değildir, Hamas kendi topraklarını korumaya çalışan mücahitlerdir" açıklamaları sonrası piyasalar karıştı, borsada satışlar hızla arttı. Ardından Blommberg'de yer alan Türkiye'nin İsrail ile enerji başta olmak üzere anlaşmaları askıya aldığı haberi satışların daha da artmasına neden oldu.

Bu gelişmelere bağlı olarak borsada kaybın yüzde 5'i geçmesi üzerine 16:49'da ilk kez devre kesici çalıştı. 17.19'da yeniden başlayan işlemlerde satışlar devam edip kayıp yüzde 7'yi geçince işlemler ikinci kez durduruldu ve sadece kapanış seansı işşlemleri yapılacağı duyuruldu.

24 Ekim kapanış fiyatları ile 13.35 trilyon lira olan Borsa İstanbul'daki şirketlerin piyasa değeri yüzde 7'lik kayıp sonrası 12.40 Trilyon TL'ye geriledi. Borsaya kote şirketlerin halka açık kısmı, yani yatırımcıların elindeki hisse senetleri de sadece bugün 235 milyar TL'lik değer kaybı yaşadı. Günlük kayıp miktarı Borsa İstanbul tarihinde TL bazında günlük en yüksek kayıp olarak tarihe geçti. 

Öte yandan son kapanış ile hisse senedi yatırımcılarının 2023 yılı içinde dolar bazındaki kayıpları da yüzde 10'u geçti.

 

İlgili Haberler