HSBC, takip ettiฤi Tรผrk ลirketlerinin 2024 dรถrdรผncรผ รงeyrek mali sonuรงlarฤฑna yรถnelik tahminlerini yayฤฑnladฤฑ.
HSBC, banka dฤฑลฤฑ toplam kรขrฤฑn yฤฑllฤฑk bazda %25, รงeyreklik bazda ise %27 azalmasฤฑnฤฑ beklediklerini belirtti. Bankalarฤฑn karlarฤฑnฤฑn bir รถnceki รงeyreฤe gรถre yรผzde 12 arttฤฑฤฤฑnฤฑ tahmin ederken, yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 45 dรผลรผล yaลandฤฑฤฤฑnฤฑ รถngรถrdรผ.
HSBC, “Banka dฤฑลฤฑ sektรถrlerde toplam kรขrฤฑn, yavaลlayan iรง talep ve birรงok sektรถr iรงin 3ร24 sonuรงlarฤฑnฤฑn sinyalini verdiฤi zorlu fiyatlama ortamฤฑ nedeniyle yฤฑllฤฑk bazda %25, รงeyreklik bazda ise %27 azalmasฤฑnฤฑ bekliyoruz. Ayrฤฑca, TL’deki deฤer kaybฤฑna kฤฑyasla daha yรผksek enflasyon ve EUR/USD paritesindeki zayฤฑflama, sabit marjlฤฑ kontratlarฤฑ olmayan ihracatรงฤฑlar รผzerinde daha fazla baskฤฑ oluลturdu” dedi.
“4. รงeyrek, hem sektรถr hem de ลirket dรผzeyinde finansal performans aรงฤฑsฤฑndan karฤฑลฤฑk bir รงeyrek olmuล gibi gรถrรผnรผyor” diyen HSBC, rekor kฤฑran araรง satฤฑลlarฤฑna raฤmen, dayanฤฑklฤฑ tรผketim mallarฤฑnda olduฤu gibi otomobillerde de zayฤฑf marj eฤiliminin 4. รงeyrekte de devam etmesini beklediklerini vurguladฤฑ.
HSBC, mevsimsellik etkisinin yanฤฑ sฤฑra 4ร23’te enflasyon muhasebesi standardฤฑna geรงiลin tek seferlik vergi etkisi hariรง tutulduฤunda, havacฤฑlฤฑk sektรถrรผnรผn gรผรงlรผ bir kฤฑล sezonu ve olumlu bir 4. รงeyrek finansal performansฤฑ geรงirdiฤini dรผลรผndรผklerini de ifade etti.
Tรผketici ลirketleri arasฤฑnda, Migros’un 4ร24’te bรถlgedeki diฤer gฤฑda perakendecilerine kฤฑyasla daha yรผksek satฤฑล bรผyรผmesi ve biraz daha iyi marj profili ile รถne รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ dรผลรผnen HSBC, “Diฤer bazฤฑ perakendeci ve gฤฑda ลirketleri iรงin, fiyatlandฤฑrma zorluklarฤฑ ve รผcretlerle ilgili faaliyet giderleri baskฤฑsฤฑ nedeniyle FAVรK marjฤฑ baskฤฑsฤฑnฤฑn 4. รงeyrekte (enflasyondan arฤฑndฤฑrฤฑlmamฤฑล bazda) yรผksek kaldฤฑฤฤฑnฤฑ dรผลรผnรผyoruz” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.
“Sektรถr bazฤฑnda 4. รงeyrekte รถne รงฤฑkan diฤer sektรถrler ise telekomรผnikasyon, savunma ve sigorta (hem elementer hem de hayat ve emeklilik) oldu” diyen HSBC, bankalar iรงin, mevsimsel olarak artan karลฤฑlฤฑk ve faaliyet giderlerinin NIM’deki sฤฑnฤฑrlฤฑ iyileลmeyi azaltmasฤฑnฤฑ beklediklerini vurdguladฤฑ.
“Garanti, ฤฐล Bankasฤฑ, YKB ve Akbank’ฤฑn toplamฤฑndan daha yรผksek 4ร24 NI ile benzerleri arasฤฑnda en yรผksek karlฤฑlฤฑk ve รถzkaynak karlฤฑlฤฑฤฤฑnฤฑ รผretmeye devam ediyor” ifadelerini kullanan HSBC,bankalarฤฑn aรงฤฑklayacaฤฤฑ 2025 mali yฤฑl bรผtรงelerine odaklanฤฑlacaฤฤฑnฤฑ belirtti







