HSK'dan 'torpilli terfi' için açıklama

HSK'dan 'torpilli terfi' için açıklama

HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Danıştay başkanının kızının hakim olarak atandıktan 1 gün sonra Yargıtay'a terfi ettirilmesiyle ilgili açıklama yaptı.

A+A-

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Danıştay başkanının kızının hakim olarak atandıktan 1 gün sonra Yargıtay'a terfi ettirilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Torpil iddiaları için 'çok büyük haksızlık' ifadesini kullanan Yılmaz, "Kimseye ayrıcalık yapılmadı" dedi.

Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkanvekili Mehmet Yılmaz, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün kızının ataması konusunun olağanüstü ve tartışılacak bir konu olmadığını belirterek, "Konu çok abartıldı. Haksızlıkla karşı karşıyız. Olağanüstü hiçbir durum, dikkat çekici bir durum yok.

Annesinin üzerinden bir kişiye yapılan büyük haksızlık bu. 27 kişiyi değerlendirdik, hiçbir ayrıcalıklı bir ölçü kullanmadık. İsmi geçen kimseye ne özel davranıldı ne konumundan dolayı ayrıcalık yapıldı ne de yasaya, yönetmeliğe aykırı bir durum söz konusu." dedi. 

'HİÇBİR AVUKATIN SİYASİ DÜŞÜNCESİNE BAKILMADI'

Avukatlıktan hakimliğe ataması yapılan 1236 hakim ve savcının AK Partili oldukları yönündeki eleştirilere yanıt veren HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, şunları söyledi: "Mehmet Yılmaz sözü olarak söylüyorum; hiçbir avukatın geçmişlerine, siyasi düşüncesine, bölgesine bakılmamıştır. Her anlayıştan, her düşünceden, her bölgeden kişi var."

Avukatlıktan hakimliğe geçen bin 236 kişinin kura sürecinin titizlikle yürütüldüğünü anlatan Yılmaz, kura çekenler içinde mazeret bildiren 179 kişinin mazeretini kabul ettiklerini kaydetti.

Yılmaz, mazeret bildirenler arasında eşi hakim savcı olan 88 kişinin eş durumundan kaynaklanan nedenlerle görev yerlerinin birleştirildiğini, kalan 91 kişinin 27'sinin Yargıtay tetkik hakimi olarak görevlendirildiğini, 64'ünü de yine mazeret nedeniyle kura çektiği il dışında başka ilde görevlendirdiklerini ifade etti.

'ÇAKILI KADRO AİLE BÜTÜNLÜĞÜNÜN SAĞLANMASI İÇİN YARGITAY'A ATANDI'

Yargıtay tetkik hakimliğinin kürsü hakimliğine göre üst bir görev olmadığını, bu nedenle adı geçen kişiyle ilgili bir terfinin söz konusu olamayacağını ifade eden Yılmaz, şöyle konuştu: "Yargıtay tetkik hakimliği, ilk derece hakimlerinin görev yaptığı yerlerden birisi. Atama ilk defa yapılıyor değil. Eskiden 5 yıllık kıdem ve Yargıtayın muvafakatı aranıyordu. Darbe girişiminin ardından yaşanan ihraçlar sonrası doğan boşluk sebebiyle bu süre indirilmiş ve Yargıtayın muvafakat şartı kaldırılmıştı. Kimseye ayrıcalık yapılmış değil. Eşinin başka ilde çalışma imkanı bulunmayan, taşrada çalışamayanların, özel veya devlet memuru ayrımı yapmadan mazeretlerini ele aldık. Mesela çakılı kadro var, taşraya gidemiyor. Aile bütünlüğünü sağlamak için Yargıtay tetkik hakimliğine atandı bu kişiler. Gonca hanım da bunlardan birisi, bu şekilde 27 kişi var."

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.