HSYK Yasası yeniden TBMM'de

HSYK Yasası yeniden TBMM'de

Anayasa Mahkemesi'nin bazı maddeleri iptalinin ardından HSYK'nın yapısını değiştiren yasa TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı

A+A-

 Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) HSYK'nın yapısında yapılan bazı değişiklikleri iptal etmesinin ardından, AYM'nin görüşleri doğrultusunda HSYK Kanunu'nda değişiklikler öngören beşinci yargı paketi, TBMM Adalet Komisyonu'nda görüşülmeye başlandı.

Hükümet tarafından 72 madde olarak TBMM'ye sunulan tasarı, kadın ve çocuklara uygulanan şiddete verilen cezaların ağırlaştırılmasını da içeriyor.

Hükümetin Gülen Cemaati ile mücadelesi ve 17 Aralık yolsuzluk operasyonunun ardından adalet bakanına geniş yetkiler veren HSYK Kanunu, TBMM'de büyük tartışmalarla kabul edilmiş ancak CHP, kanunun bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle AYM'ye başvurmuştu.

AYM, kanunun adalet bakanına verilen yetkileri düzenleyen hükümlerinin yanı sıra, HSYK'nın seçimle gelen üyelerinin görevleriyle ilgili suçları ile kişisel suçları hakkındaki soruşturma izni işlemlerinin başkan, kovuşturma izni işlemlerinin genel kurul tarafından, kovuşturma açılması kararı ve kovuşturma mercilerinin belirlenmesinin ise gösterilen yetkili mercilerce yapılmasına ilişkin düzenlemeyi anayasaya aykırı bularak iptal etmişti.

Hükümet, "Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Birleştirilmiş Kanun Tasarısında" AYM'nin iptal ettiği maddeleri değişiklik öncesi eski haline getirecek.

HSYK'nın yapısını iptal kararından önceki haline döndürmeyi amaçlayan düzenlemeler çerçevesinde HSYK Teftiş Kurulu Başkan ve başkan yardımcılarını HSYK Genel Kurulu'nun ataması, HSYK üyelerinin hangi dairede asıl ve tamamlayıcı üye olarak görev yapacağına Genel Kurul'un karar vermesi, Genel Kurul'un daire başkanını dairenin üyeleri arasından seçmesi konularında tasarıya yeni maddeler eklendi.

AYM'nin iptal ettiği maddelerden biri de Teftiş Kurulu Başkanı'nın HSYK Başkanı olan adalet bakanına karşı sorumlu olması ve Teftiş Kurulu'nun Başkan'ın verdiği görevleri yapmasıydı.

AYM'nin iptal kararı üzerine tasarıya eklenen düzenlemeyle, Teftiş Kurulu Başkanı'nın bakana değil kurula karşı sorumlu olması ve Teftiş Kurulu'nun kurulun verdiği görevleri yapması hükmü getiriliyor.

Ayrıca HSYK Teftiş Kurulu Başkanı ve başkan yardımcılarının HSYK Genel Kurulu tarafından atanmasına ilişkin değişiklik de tasarıya eklendi.

HSYK'ya üye seçiminde de AYM'nin iptal ettiği değişiklikten önceki esaslar uygulanacak.

HSYK Başkanı, gereken hallerde Genel Kurulu olağanüstü toplantıya çağırabilecek. HSYK üyeleri hakkındaki disiplin soruşturması ve kovuşturması da eskiden olduğu gibi HSYK Genel Kurulu tarafından yapılacak.

Ancak AYM'nin yasayı iptal kararından önce HSYK'daki bazı hakimlerin görev yerleri değiştirilmişti.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.