İçeriden bilgi kapsamında değişiklik

İçeriden bilgi kapsamında değişiklik

SPK, finansal tabloları hazırlayanlar ile yakınlarının işlem yapmalarınını düzenleyen maddede değişiklik yaptı. Hesap dönemi ifadesi 6 ve 9 aylık dönemler olarak değiştirildi

A+A-

Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nin "İçsel bilgi veya sürekli bilgilere ilişkin piyasa bozucu eylemler" başlıklı 4. maddesinin 3. fıkrasındaki "hesap dönemi" ifadesinin, "6 aylık ve 12 aylık dönemler" olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı.

SPK'nın, finansal tabloların yayınlanma sürecindeki işlemlere ilişkin ilke kararı hakkındaki basın duyurusunda, Sermaye Piyasası Kanunu'nun 104. maddesine dayanılarak hazırlanan Piyasa Bozucu Eylemler Tebliği'nin, 21 Ocak 2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği hatırlatıldı. 

Duyuruya göre, söz konusu tebliğin "İçsel bilgi veya sürekli bilgilere ilişkin piyasa bozucu eylemler" başlıklı 4. maddesinin 3. fıkrasında yer alan "hesap dönemi" ifadesinin, "6 aylık ve 12 aylık dönemler" olarak kabul edilmesine karar verildi.

Bu kapsamda, içsel bilgi veya sürekli bilgilere sahip kişilerin veya söz konusu kişilerin eşleri, çocukları ya da aynı evde yaşadıkları kişilerin, ilgili sermaye piyasası araçlarında, 6 aylık ve 12 aylık (yıllık) finansal tablo ve raporların hazırlandığı dönemin bitimini izleyen günden söz konusu tabloların yayınlanmasına kadar geçen süre içerisinde işlem yapmaları, piyasa bozucu eylem olarak değerlendirilecek.

Karara ilişkin bir örneğe de yer verilen duyuruda, 2014 yılı için, BIST 100 endeksinde yer alan banka dışı halka açık bir anonim ortaklığın Kurulumuzun Sermaye Piyasasında Finansal Raporlamaya İlişkin Esaslar Tebliği’nde yer alan son bildirim tarihlerinde finansal tablolarını kamuya açıkladığı varsayımı altında, belirtilen kişiler tarafından ilgili sermaye piyasası araçlarında işlem yapılabilecek ve yapılamayacak dönemleri gösterir tabloya yer verildi.

Duyuruda, "Söz konusu finansal tabloların belirtilen süreden daha erken yayınlanması halinde, işlem yapılamayacak dönem sona ermiş sayılacak ve ilgili sermaye piyasası araçlarında işlem yapılabilecektir" bilgisi de paylaşıldı.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.