Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

ฤฐhracatta iyimserlik son 5 yฤฑlฤฑn zirvesinde

Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi'nin (TฤฐM) ฤฐhracatรงฤฑ EฤŸilim AraลŸtฤฑrmasฤฑ'na katฤฑlan firmalarฤฑn yรผzde 77,2'si bu yฤฑl ihracatlarฤฑnฤฑn 2017'ye kฤฑyasla artacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถrรผrken, bu oran son 5 yฤฑlฤฑn zirvesinde gerรงekleลŸti.
ฤฐhracatta iyimserlik son 5 yฤฑlฤฑn zirvesinde Borsatek

Tรผrkiye ฤฐhracatรงฤฑlar Meclisi’nin (TฤฐM) ฤฐhracatรงฤฑ EฤŸilim AraลŸtฤฑrmasฤฑ’na katฤฑlan firmalarฤฑn yรผzde 77,2’si bu yฤฑl ihracatlarฤฑnฤฑn 2017’ye kฤฑyasla artacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถrรผrken, bu oran son 5 yฤฑlฤฑn zirvesinde gerรงekleลŸti.

TฤฐM tarafฤฑndan, 394 firmanฤฑn 2017’nin son รงeyreฤŸine yรถnelik gerรงekleลŸmeleri ile 2018’in ilk รงeyreฤŸinden beklentilerini iรงeren “ฤฐhracatรงฤฑ EฤŸilim AraลŸtฤฑrmasฤฑ”nฤฑn sonuรงlarฤฑ aรงฤฑklandฤฑ.

Anket sonuรงlarฤฑna gรถre, firmalarฤฑn yรผzde 63,3’รผ geรงen yฤฑl daha รถnce yapmadฤฑฤŸฤฑ รผlkelere ihracat gerรงekleลŸtirirken yarฤฑdan fazlasฤฑ birden fazla yeni pazara girdi. 

Firmalarฤฑn รผรงte birinden fazlasฤฑ 2018’de istihdam sayฤฑlarฤฑnda artฤฑลŸa kesin gรถzรผyle bakฤฑyor. Otomotiv sektรถrรผ AB pazarฤฑnda yakaladฤฑฤŸฤฑ baลŸarฤฑyฤฑ Amerika kฤฑtasฤฑna taลŸฤฑmayฤฑ planlarken, gฤฑdaya dayalฤฑ sektรถrler de Asya ve Uzak DoฤŸu’yu radarฤฑna aldฤฑ.

ฤฐhracatรงฤฑlar yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤŸinde, bรผyรผmenin yรผzde 3,7, dolar/TL’nin 3,87 ve avro/TL’nin ise yรผzde 4,73 dรผzeyinde gerรงekleลŸeceฤŸi รถngรถrรผsรผnde bulundu. Bu yฤฑlฤฑn tamamฤฑnda ise bรผyรผmenin yรผzde 6,2 olacaฤŸฤฑ tahmin edildi.

“ฤฐhraรง pazarlarฤฑnฤฑ รงeลŸitlendirme รงalฤฑลŸmalarฤฑmฤฑz meyvelerini veriyor”

Aรงฤฑklamada gรถrรผลŸlerine yer verilen TฤฐM BaลŸkanฤฑ Mehmet BรผyรผkekลŸi, araลŸtฤฑrmaya katฤฑlan firmalarฤฑn yรผzde 77,2’sinin bu yฤฑl ihracatlarฤฑnฤฑn 2017’ye kฤฑyasla artacaฤŸฤฑnฤฑ รถngรถrdรผฤŸรผnรผ belirterek, bunun neredeyse her 4 firmadan 3’รผne denk geldiฤŸini kaydetti.

ฤฐhracatรงฤฑ EฤŸilim AraลŸtฤฑrmasฤฑnฤฑ 2013’ten bu yana yรผrรผttรผklerine iลŸaret eden BรผyรผkekลŸi, ihracat artฤฑลŸฤฑ bekleyen firmalarฤฑn oranฤฑnฤฑn hiรงbir araลŸtฤฑrmada bu denli yรผksek olmadฤฑฤŸฤฑnฤฑ vurguladฤฑ.

BรผyรผkekลŸi, geรงen yฤฑlฤฑn son รงeyreฤŸi iรงin gerรงekleลŸtirdikleri araลŸtฤฑrmada, son รงeyrekte artฤฑลŸ bekleyenlerin oranฤฑnฤฑn yรผzde 49’da kaldฤฑฤŸฤฑnฤฑ anฤฑmsatarak, “Yฤฑl baลŸฤฑnda gerรงekleลŸtirdiฤŸimiz toplantฤฑda, ‘2018’de sadece yฤฑl genelinde deฤŸil, aylar bazฤฑnda da rekorlar kฤฑrฤฑlacak, artฤฑลŸlar kalฤฑcฤฑ ve sรผrekli olacak’ diye belirtmiลŸtik. Ocak ayฤฑnda aรงฤฑkladฤฑฤŸฤฑmฤฑz yรผzde 16,3’lรผk artฤฑลŸ bu zincirin ilk halkasฤฑ. ลžubat ayฤฑnda daha yรผksek oranda bir artฤฑลŸ gelebilir.” ifadelerini kullandฤฑ.

BaลŸarฤฑlฤฑ geรงen 2017’nin ardฤฑndan, bu yฤฑl da firmalarฤฑn hedef pazarlarda รงeลŸitlenmeye gideceฤŸini aktaran BรผyรผkekลŸi, ลŸu deฤŸerlendirmelerde bulundu:

“Bazฤฑ sektรถrlerimiz, artฤฑk baลŸarฤฑlฤฑ olduklarฤฑ pazarlarda derinleลŸmenin yanฤฑnda, yeni pazarlara da aรงฤฑlฤฑyor. Otomotiv sektรถrรผmรผz AB pazarฤฑnda yakaladฤฑฤŸฤฑ baลŸarฤฑyฤฑ Amerika kฤฑtasฤฑna taลŸฤฑmaya kararlฤฑ, รงelik sektรถrรผmรผz ABD’ye gรถzรผnรผ dikti. Gฤฑdaya dayalฤฑ sektรถrlerimiz ise Orta DoฤŸu ve Rusya’nฤฑn ardฤฑndan Asya รผlkelerini, Uzak DoฤŸu’yu radarlarฤฑna aldฤฑ. ฤฐhraรง pazarlarฤฑnฤฑ รงeลŸitlendirme รงalฤฑลŸmalarฤฑmฤฑz nihayet meyvelerini veriyor. 

Tek bir pazara, tek bir รผlkeye, tek bir bรถlgeye baฤŸlฤฑ olmadan ihracat yapabilen firmalarฤฑmฤฑz sayesinde, ihracatฤฑmฤฑza sรผrekliliฤŸi daha kolay yakalayacaฤŸฤฑz. Bu hedefe ulaลŸabilmek iรงin ticaret heyetlerine ve Tรผrkiye Ticaret Merkezi (TTM) aรงฤฑlฤฑลŸlarฤฑna hฤฑz verdik. Geรงen yฤฑl 28 รผlkeye gittik. Bu yฤฑl en az 30 รผlkeye gitmeyi hedefliyoruz. Tahran, New York, Chicago ve Dubai’nin ardฤฑndan bu yฤฑl da TTM aรงฤฑlฤฑลŸlarฤฑmฤฑz olacak. DiฤŸer taraftan, ฤฐhracat Pusulasฤฑ etkinliฤŸimize son hฤฑz devam ediyoruz.”

“Bu yฤฑl enflasyonda tek haneye geรงeceฤŸimize inanฤฑyoruz”

Mehmet BรผyรผkekลŸi, ihracatรงฤฑlarฤฑn 3’te 2’sinin 2017’de yeni pazarlara girdiฤŸini aktararak, firmalarฤฑn yรผzde 63,3’รผnรผn geรงen yฤฑl daha รถnce ihracat yapmadฤฑฤŸฤฑ รผlkelere dฤฑลŸ satฤฑm gerรงekleลŸtirdiฤŸini, daha รถnceki dรถnemlerde bu oranฤฑn yรผzde 50’nin altฤฑnda kaldฤฑฤŸฤฑnฤฑ dile getirdi.

ฤฐhracatรงฤฑlarฤฑn 2018’in 1. รงeyreฤŸinde ilk 5 hedef รผlkesinin, sฤฑrasฤฑyla ABD, Rusya, Almanya, Fransa ve ฤฐngiltere olduฤŸunu belirten BรผyรผkekลŸi, “Rusya, iliลŸkilerin dรผzelmesi sonrasฤฑnda hedef รผlkeler arasฤฑnda sรผrekli olarak ilk รผรงte yer alฤฑyor. Rusya’ya ihracatฤฑmฤฑzdaki artฤฑลŸ da bu durumu destekler nitelikte. Geรงen yฤฑl Rusya’ya ihracatฤฑmฤฑz yรผzde 58 arttฤฑ. ABD’ye ihracatฤฑmฤฑz da benzer ลŸekilde yรผzde 30 arttฤฑ. Bu trendin 2018’de de devam etmesini bekliyoruz.” ifadelerini kullandฤฑ.

Firmalarฤฑn kur, bรผyรผme ve enflasyon beklentilerine deฤŸinen BรผyรผkekลŸi, ลŸunlarฤฑ kaydetti:

“Geรงen yฤฑlฤฑn 9 ayฤฑnda yรผzde 7,4 bรผyรผdรผk. Bunun 1,45 puanฤฑ net dฤฑลŸ ticaretten, 2,31 puanฤฑ ise yatฤฑrฤฑmlardan geldi. Bu yฤฑl ihracatฤฑmฤฑz, kรผresel ticaretteki olumlu geliลŸmelerden beslenerek hรผkรผmetimizin destekleriyle ataฤŸa kalkarken, bรผyรผme ve yatฤฑrฤฑmlara vereceฤŸimiz katkฤฑ inลŸallah daha yรผksek olacak. Yฤฑl sonu enflasyon beklentisi ise yรผzde 11,7 oldu. Bizim hesaplamalarฤฑmฤฑz bu oranฤฑn daha dรผลŸรผk olacaฤŸฤฑ yรถnรผnde. Bu yฤฑl enflasyonda tek haneye geรงeceฤŸimize inanฤฑyoruz.”

“En bรผyรผk problem hedef รผlkelerle yaลŸanan sorunlar”

TฤฐM BaลŸkanฤฑ BรผyรผkekลŸi, araลŸtฤฑrmaya katฤฑlan firmalarฤฑn ihracatta karลŸฤฑlaลŸtฤฑklarฤฑ en bรผyรผk problemin hedef รผlkelerle yaลŸanan sorunlar olduฤŸunu vurgulayarak, firmalarฤฑn yรผzde 37,7’si bu sorunun ihracatlarฤฑnฤฑ etkilediฤŸini belirttiฤŸini bildirdi.

Bu sorunun ardฤฑndan yรผzde 37,4 ile ham madde ve ara malฤฑ fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸฤฑn geldiฤŸini kaydeden BรผyรผkekลŸi, “ร–zellikle petrol ve emtia fiyatlarฤฑnda son dรถnemde gรถzlenen artฤฑลŸlar bu sorunun ana sebebi olarak karลŸฤฑmฤฑza รงฤฑkฤฑyor.” ifadesini kullandฤฑ.

BรผyรผkekลŸi, dรถviz kurlarฤฑnฤฑn firmalarฤฑn 2017’de en รงok karลŸฤฑlaลŸtฤฑklarฤฑ รผรงรผncรผ sorun olduฤŸunu aktararak, ลŸu gรถrรผลŸleri dile getirdi:

“Firmalarฤฑn รผรงte birinden fazlasฤฑ kurlardaki oynaklฤฑktan ลŸikayetรงi. Kurlarda yaลŸanan oynaklฤฑk da kar marjlarฤฑ รผzerinde ciddi bir baskฤฑ yaratฤฑyor. Firmalarฤฑmฤฑza her fฤฑrsatta kur riskinden korunmalarฤฑ gerektiฤŸini belirtiyoruz. Bununla birlikte firmalarฤฑn ihracatta sorunla karลŸฤฑlaลŸma oranฤฑ azaldฤฑ. Sorunlar listesinde รผst sฤฑrada yer alan maddelerle artฤฑk geรงmiลŸe gรถre daha az karลŸฤฑlaลŸฤฑyoruz. ฤฐlk sฤฑrada yer alan hedef รผlkelerle yaลŸanan sorunlar bir รถnceki dรถnemde ihracatรงฤฑlarฤฑmฤฑzฤฑn yรผzde 40’ฤฑnฤฑ etkilerken, ลŸimdi yรผzde 37’sini etkiliyor.

Aynฤฑ ลŸekilde dรถviz kurlarฤฑna iliลŸkin sorunlarla karลŸฤฑlaลŸma oranฤฑ da yรผzde 43’ten yรผzde 36’ya geriledi. Aรงฤฑkรงa gรถrรผyoruz ki hรผkรผmetimizce alฤฑnan tedbirler, yeni teลŸvikler, ilave destekler ve TฤฐM’in yรผrรผttรผฤŸรผ รงalฤฑลŸmalar bu alanda da meyvelerini veriyor. Bu vesileyle hรผkรผmetimize ihracata verdikleri รถnemden รถtรผrรผ teลŸekkรผr etmek istiyorum. ฤฐnanฤฑyorum ki bu alandaki iyileลŸme 2018’de daha da hฤฑzlanarak devam edecek.”

Mehmet BรผyรผkekลŸi, araลŸtฤฑrmaya katฤฑlan firmalarฤฑn yรผzde 40’a yakฤฑnฤฑn 2018’in her รงeyreฤŸinde yeni istihdam yaratmayฤฑ planladฤฑฤŸฤฑna deฤŸinerek, “ฤฐลŸsizlik Ekim 2017 itibarฤฑya yรผzde 10,3 oldu ancak bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre รงalฤฑลŸan sayฤฑsฤฑ 1 milyon 378 bin kiลŸi arttฤฑ. Firmalarฤฑmฤฑzฤฑn verdikleri yanฤฑtlar istihdamฤฑn 2018’de daha fazla artacaฤŸฤฑnฤฑ, iลŸsizliฤŸin de tekrar tek haneli rakamlara dรผลŸeceฤŸini gรถsteriyor.” deฤŸerlendirmesini yaptฤฑ.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.473546.48520.03%
EURO 52.925952.9377-0.4%
JAPON YENฤฐ 3.473.478-0.06%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.350557.392-0.16%
STERLฤฐN 61.325661.3565-0.44%
ร‡ฤฐN YUANI 6.83656.8389-0.26%
RUS RUBLESฤฐ 0.62160.62390.55%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

AdSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
ALTIN/ONS ($)4129.17-1.5%
SPOT ALTIN GRAM (TL)6173.07-1.42%
GRAM ALTIN SERBEST P.6244.90-1.34%
SPOT GรœMรœลž GRAM (TL)92.63-4.77%
KรœLร‡E ALTIN (DOLAR)133800.00-1.4%
HAS ALTIN GRAM (TL)6142.20-1.42%
SPOT ALTIN KG (TL)132157.00-1.45%
CUMHURฤฐYET ALTINI (TL)41841.00-1.79%
GรœMรœลž/ONS ($)61.87-4.96%

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 62420.52 -3.1384%
Ethereum 1656.93 -4.5353%
Tether USDt 1.00 -0.0086%
BNB 573.53 -3.414%
Solana 68.81 -5.7605%
USDC 1.00 0.0004%
XRP 1.10 -3.2358%
Dogecoin 0.08 -5.3963%
Toncoin 1.58 -6.1386%
Cardano 0.15 -5.6337%
Shiba Inu 0.00 -3.0688%
Avalanche 6.29 -0.0558%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam