Ekonomi yรถnetimi ihtiyaรง kredilerinde son dรถnemdeki yaลanan hฤฑzlฤฑ artฤฑลa fren koymak isterken, konu hakkฤฑnda Bankacฤฑlฤฑk Dรผzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Baลkanฤฑ Mehmet Ali Akben ile Tรผrkiye Bankalar
Birliฤi (TBB) รผyesi banka temsilcilerinin 2 Eylรผl Perลembe gรผnรผ bir araya geldiฤi รถฤrenildi.
Bloomberg HT’nin รผst dรผzey 3 bankacฤฑdan edindiฤi bilgilere gรถre, toplantฤฑda alฤฑnacak รถnlemlere iliลkin nihai bir karara varฤฑlmazken, bankalar gรถrรผลlerini BDDK tarafฤฑna iletti. BDDK yetkililerinin ihtiyaรง kredilerindeki artฤฑลฤฑn enflasyon ve cari aรงฤฑk tarafฤฑndaki olumsuz yansฤฑmalarฤฑnฤฑn altฤฑnฤฑ รงizdiฤi, toplantฤฑya katฤฑlan bankalarฤฑn ise geรงen yฤฑlฤฑn aฤustos ayฤฑ ile bu yฤฑlฤฑn aฤustos ayฤฑ kฤฑyaslandฤฑฤฤฑnda ihtiyaรง kredilerindeki artฤฑลฤฑn yรผzde 15 olduฤunu ve aynฤฑ dรถnemde enflasyonun yรผzde 19 olduฤunun altฤฑnฤฑ รงizdikleri รถฤrenildi.
Bankacฤฑlarฤฑn, toplam ihtiyaรง kredilerinin 425 milyar TL civarฤฑnda olduฤunu, ortalama kullanฤฑmฤฑn 20 bin TL civarฤฑnda olduฤunu, ihtiyaรง sahiplerine verildiฤini ve batฤฑk riski taลฤฑmadฤฑฤฤฑnฤฑ vurguladฤฑklarฤฑ ifade edildi.
BDDK’nฤฑn iki hafta iรงinde konuyla ilgili alacaฤฤฑ รถnlemi aรงฤฑklamasฤฑnฤฑ bekleyen bankacฤฑlar, illa ki bir รถnlem alฤฑnacaksa geรงmiล dรถnemlerde olduฤu gibi tutarda รผst limit 80-100 bin TL gibi bir limit belirlenebileceฤini ve vadede รผst sฤฑnฤฑr getirilmesinin sektรถrรผ zorlamayacak, daha doฤru bir adฤฑm olacaฤฤฑnฤฑ belirtiyor.
รte yandan toplantฤฑda bankacฤฑlarฤฑn ana fikir olarak da bireysel kredilerde her hangi bir รถnleme gerek yok yรถnรผnde konuลtuklarฤฑ ifade edildi.







