Otomotiv Sanayii Derneฤi (OSD), 2022 yฤฑlฤฑ Ocak-Mart dรถnemine ait รผretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini aรงฤฑkladฤฑ. Bu kapsamda ilk รงeyrekte toplam taลฤฑt araรงlarฤฑ รผretimi, bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 12,4 azalarak 302 bin 730 adet, otomobil รผretimi ise yรผzde 21,5 azalarak 166 bin 363 adet oldu. Traktรถr รผretimiyle birlikte ise toplam รผretim 315 bin 406 adet olarak gerรงekleลti.
Ocak-Mart dรถneminde otomotiv sanayisinin toplam kapasite kullanฤฑm oranฤฑ yรผzde 63 oldu. Araรง grubu bazฤฑnda ise hafif araรงlarda (otomobil + hafif ticari araรง) yรผzde 62, kamyon grubunda yรผzde 91, otobรผs-midibรผs grubunda yรผzde 12 ve traktรถrde de yรผzde 63 seviyesinde kapasite kullanฤฑmฤฑ gerรงekleลti.
Aylฤฑk bazda verilere bakฤฑldฤฑฤฤฑnda, otomotiv sanayisinin Mart ayฤฑ รผretimi geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ ayฤฑna gรถre yรผzde 13,7 azalarak 106 bin 575 adet olurken, aynฤฑ dรถnemde otomobil รผretimi yรผzde 23,9 azalarak 57 bin 41 adede geriledi.
Aฤฤฑr ticari รผretiminde artฤฑล
2022 yฤฑlฤฑ Ocak-Mart dรถneminde ticari araรง รผretimi, bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 2 seviyesinde arttฤฑ. Bu oran aฤฤฑr ticari araรงlarda yรผzde 28 oldu, hafif ticari araรง รผretiminde ise yรผzde 0,3 oranฤฑnda dรผลรผล yaลandฤฑ.
Bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde bir รถnceki senenin aynฤฑ dรถnemine gรถre aฤฤฑr ticari araรง pazarฤฑ yรผzde 1, kamyon pazarฤฑ yรผzde 2, otobรผs pazarฤฑ da yรผzde 14 oranฤฑnda azaldฤฑ. Midibรผs pazarฤฑ ise yรผzde 52 oranฤฑnda artฤฑล gรถsterdi.
Toplam pazar 160 bin adet oldu
Tรผrkiye otomotiv pazarฤฑ, 2022 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk รงeyreฤinde geรงtiฤimiz yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 23 oranฤฑnda daraldฤฑ ve pazar 160 bin 16 adet olarak gerรงekleลti. Bu dรถnemde, otomobil pazarฤฑ ise yรผzde 25 oranฤฑnda azaldฤฑ ve 116 bin 834 adet seviyesine ulaลtฤฑ. Son 10 yฤฑllฤฑk ortalamalar dikkate alฤฑndฤฑฤฤฑnda, Ocak-Mart dรถneminde toplam pazar yรผzde 4, otomobil pazarฤฑ ise yรผzde 4, aฤฤฑr ticari araรง pazarฤฑ yรผzde 9 oranlarฤฑnda artarken, hafif ticari araรง pazarฤฑ paralel seviyede gerรงekleลti.
ฤฐรง pazarda yerli araรง paylarฤฑna bakฤฑldฤฑฤฤฑnda 2022 yฤฑlฤฑ Ocak-Mart dรถneminde geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre otomobil pazarฤฑnda yerli araรง payฤฑ yรผzde 36 olarak gerรงekleลirken, hafif ticari araรง pazarฤฑnda yerli araรง payฤฑ yรผzde 60 oldu.
Sadece Mart ayฤฑndaki toplam pazar ise bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 32’lik dรผลรผลle 68 bin 245 olarak gerรงekleลti.
Traktรถr ihracatฤฑ yรผzde 30 arttฤฑ
Yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤinde, toplam taลฤฑt araรงlarฤฑ ihracatฤฑ bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre adet bazฤฑnda yรผzde 14 azalarak, 225 bin 550 adet olarak gerรงekleลti. Bu dรถnemde, otomobil ihracatฤฑ yรผzde 20 oranฤฑnda azalarak 124 bin 599 adet olurken, ticari araรง ihracatฤฑ ise yรผzde 4 oranฤฑnda azaldฤฑ. Traktรถr ihracatฤฑ ise 2021 yฤฑlฤฑna gรถre yรผzde 30 artarak, 4 bin 694 adet olarak gerรงekleลti.
ฤฐlk รงeyrekte 7,6 milyar dolarlฤฑk ihracat
2022 yฤฑlฤฑ Ocak-Mart dรถneminde bir รถnceki yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre, toplam otomotiv ihracatฤฑ Dolar bazฤฑnda yรผzde 3 azaldฤฑ, Euro bazฤฑnda ise geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine gรถre yรผzde 4 oranฤฑnda artฤฑล gรถsterdi. Bu dรถnemde, toplam otomotiv ihracatฤฑ 7,6 milyar Dolar olarak gerรงekleลirken, otomobil ihracatฤฑ yรผzde 21 azalarak 2,1 milyar Dolar oldu. Euro bazฤฑnda otomobil ihracatฤฑ ise yรผzde 16 azaldฤฑ ve 1,9 milyar Euro seviyesinde gerรงekleลti.







