İlk 'Global Sukuk Fon' İstanbul'dan yönetilecek

İlk 'Global Sukuk Fon' İstanbul'dan yönetilecek

AZ Global,Türkiye ve Avrupa'nın ilk ''Global Sukuk Fonu''nu Türkiye'den yönetecek.

A+A-

 

Avrupa’nın önde gelen varlık yönetim şirketlerinden Azimut Grup tarafından Eylül 2013’te Lüksemburg’da kurulan Global Sukuk Fonu, UCITS (Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities) standartlarına uygunluğuyla tüm Avrupa Birliği pasaportuna sahip ilk sukuk fonu olacak. Bu sayede Global Sukuk Fonu hem İstanbul Finans Merkezi Projesi kapsamında yönetilen bir fon olacak hem de Avrupa Birliği ülkelerinde yalnızca kurumsal yatırımcılara değil bireysel yatırımcılara da satılabilecek.

Avrupa’da bugüne kadar kurulan en büyük sukuk fonu olma özelliğini taşıyan Global Sukuk Fonu ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de kurulan Global Sukuk Fonu'nun her ikisi de Global Yatırım Holding ve Azimut Grup'un güçlerini birleştirmesiyle kurulan AZ Global Portföy Yönetimi tarafından İstanbul'dan yönetilecek.

AZ Global İcra Kurulu Başkanı Giorgio Medda, düzenlenen basın toplantısında, Eylül 2013’te Lüksemburg'da Global Sukuk Fonu ile birlikte kurulan diğer bir fon olan Lira Plus ile birlikte AZ Global tarafından yönetilen ve yabancı yatırımcıların Türk varlıklarına yatırım yapmasını sağlayan 2 fona, kısa sürede 100 milyon avroyu aşan giriş sağlandığını belirterek, Türkiye’ye sağlanan bu sermaye girişinin artarak devam etmesini beklediklerini kaydetti. 

Medda, Azimut Holding hakkında bilgiler vererek, kuruluşun, Türkiye’de kendi portföy yönetimini yapmanın yanı sıra dağıtım ağını da kendi bünyesinde bulunduran ilk uluslararası oluşum porföy yönetim şirketi olduğunu belirtti.

Azimut Holding’in yönetilen toplam varlıklarının 31,5 milyar dolar olduğuna dikkati çeken Medda, şirketin 40’tan fazla fon yöneticisi ve dünya çapında 160 binden fazla bireysel müşteri potansiyeli bulunduğunu, bin 500'ün üzerinde finansal danışman tarafından yönetildiğini ve Milano borsasına kote olduğunu söyledi.

Şirketin piyasa değerinin 3,5 milyar doları bulduğunu aktaran Medda, şu andaki nakit pozisyonunun yaklaşık 400 milyon dolar, 2013 yılında elde etmesi beklenen karının ise 175- 200 milyon dolar arası olduğunu bildirdi.

AZ Global olarak finansal varlıkların yönetimine ve satışına Ocak 2013’te Tükiye’de başladıklarını, 6 fon kurduklarını ve 41 milyon liralık fon üretildiğini hatıratan Medda, "Lüksemburg fonlarından elde ettiğimiz toplam fon büyüklüğü 250 milyon lira. 370 milyon liraya ulaşan porföy büyüklüğümüz bizi bulunduğumuz 11. sıradan, Türkiye’deki 3. en büyük bağımsız portföy yönetim şirketi haline getirdi" diye konuştu.

Medda, şu anda hem yönetimini hem de dağıtımını yaptıkları toplamda 10 fonları olduğunu ve AZ Global'ın fon yönetimi sektörüne hatırısayılır yenilikler getirdiğini belirterek, "AZ Global, aylık kupon ödemeli ilk fonu, hisse senetleri fonu tarafında yılda 2 kere temettü ödeyen ilk hisse senedi fonunu, önceden belirlenmiş bir vadede önceden belirlenmiş getiri sağlayan ilk fonu, değerli metaller üzerine değişken stratejiler uygulayan ilk fonu ve islam hukukuna uygun ilk yatırım fonunu kurdu" ifadelerini kullandı.

2014 yılı ve sonrası için Türkiye ve fon yönetimi sektörü için yapmak istedikleri çok hedefleri olduğuna dikkati çeken Medda, Türkiye’nin varlık yönetimi alanında çok cazip bir ülke olduğunu söyledi.

Giorgio Medda, Türkiye’de portföy yönetimi alanında sektörün ihtiyaç duyduğu yasal düzenlemeler için katkıda bulunmaya hazır olduklarını ifade eden Medda, "Hedefimiz tabii ki finansal danışmanlarımız aracılığıyla Türkiye’deki fonlarımızı daha da büyütmek ve yaymak. Ancak bunun yanı sıra uluslararası bağımsız finansal danışmanlık hizmetini de geliştirmek istiyoruz" diye konuştu.

Yurt içinde Global Menkul Değerlerin, yurt dışında da Azimut Holding’in birlikteliği ve kendilerine getirdiği tecrübelerle gelecek 3-5 yıl içerisinde Türkiye’ye 1 milyar dolar getirmek gibi bir hedefleri olduğunun altını çizen Medda, 2 ayda 150 milyon dolar getirdikleri için böyle bir hedefin ulaşılabilir olduğunu düşündüklerini ifade 

 

AZ Global Genel Müdürü Barış Hocaoğlu, Lüksemburg ve İstanbul’da eş zamanlı olarak yatırımcıyla buluşan Global Sukuk Fonu’nda yatırımcıların, Türkiye’de ihraç edilmiş kira sertifikalarının yanı sıra uluslararası kira sertifikalarına da yatırım yapma imkanı bulacağını belirtti. 

Fonun yatırım süreçlerinin İslam Hukuku kriterlerine göre denetleneceğinin altını çizen Hocaoğlu, şunları kaydetti:

"Lüksemburg ve İstanbul’a eş zamanlı arz edilen iki fon da İstanbul’dan yönetilerek gerek Türkiye’deki ve gerekse de tüm dünyadaki yatırımcılara sunulacak. Global Sukuk Fonu, varlıkların paylaşılmasına veya kiralanmasına dayalı gerçek ekonomik işlemlerin getirisini dağıtan bir İslami finans ürünü. Fonun İslam Hukuna uygunluğunu sağlayan İslam Hukuku Denetleme Komitesi alanlarında dünya çapında kabul görmüş ve saygı duyulan akademisyenler olan Dr. Mohamed Ali Elgari, Dr. Muhammad Amin Ali Qattan, Dr. Mohd Daud Bakar ve Dr. Osama Al Dereai’den oluşuyor."

Barış Hocaoğlu, "AZ Global’in yılbaşındaki varlık büyüklüğü yaklaşık 8 katına ulaştı. 2013 yılında açılan hesap sayısı olarak bağımsız portföy yönetim şirketleri içerisinde birinci sıraya yerleştik" diye konuştu.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.