İlker Başbuğ tahliye edildi

İlker Başbuğ tahliye edildi

Ergenekon davasından müebbet hapse mahkum olan ancak Anayasa Mahkemesi'nin haklarının ihlal edildiğine karar verdiği Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ hakkında tahliye kararı verildi

A+A-

Ergenekon davasından müebbet hapse mahkum olan ancak Anayasa Mahkemesi'nin haklarının ihlal edildiğine karar verdiği Genelkurmay eski Başkanı İlker Başbuğ hakkında tahliye kararı verildi. Yerel mahkemenin 26 aydır hapiste bulunan Başbuğ için tahliye kararı verdi. Başbuğ'un kısa sürede tahliye olması bekleniyor.

Başbuğ, silahlı terör örgütü kurmak ve hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs suçlamasıyla açılan Ergenekon davasında geçen yıl Ağustos ayında açıklanan kararla "darbeye teşebbüs" suçundan müebbet hapis cezası almıştı.

Anayasa Mahkemesi ise dün Başbuğ'un kişi hürriyeti ve haklarının ihlal edildiğine karar vermiş, Başbuğ'un tahliye talebinin karara bağlanması amacıyla davayı yerel mahkemeye göndermişti.

Bu arada, Başbuğ'u yargılayan özel yetkili mahkemeler dün yayımlanan yasayla kaldırıldı. Başbuğ hakkındaki tahliye kararını bu nedenle yerel mahkeme verdi.

AYM daha önce bireysel başvurularının ardından Ergenekon davası sanıklarından CHP İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın kişi hürriyeti ve haklarının ihlal edildiğini belirtmiş ve ardından da Balbay yerel mahkeme tarafından serbest bırakılmıştı.

Bu kararın ardından CHP Milletvekili Mehmet Haberal, BDP'li milletvekilleri Gülser Yıldırım, İbrahim Ayhan, Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ile Van Bağımsız Milletvekili Kemal Aktaş AYM'nin aynı içerikteki kararları sonucunda, uzun tutukluluk şikayetleri yerinde görülerek yerel mahkemeler tarafından tahliye edilmişti.

Şu anda milletvekili olarak sadece MHP Milletvekili Engin Alan Balyoz davasından dolayı tutuklu bulunuyor.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.