ฤฐstanbul Sanayi Odasฤฑ Tรผrkiye ฤฐmalat PMI (Satฤฑn Alma Yรถneticileri Endeksi), Temmuz ayฤฑndaki 46.7โden, Aฤustos ayฤฑnda 48 dรผzeyine yรผkselerek son 13 ayฤฑn en yรผksek dรผzeyinde aรงฤฑklandฤฑ.
ฤฐstanbul Sanayi Odasฤฑ ve IHS Markit verileri, Tรผrk imalat sektรถrรผndeki faaliyet koลullarฤฑnฤฑn Aฤustosโta talebin gรผรงlendiฤine iลaret eden verilere baฤlฤฑ olarak 2018 yฤฑlฤฑnฤฑn Temmuz ayฤฑndan bu yana en yรผksek dรผzeye ulaลtฤฑ.
Manลet gรถsterge; yeni sipariลler, fabrika รงฤฑkฤฑลlarฤฑ, istihdam, tedarikรงilerin teslim sรผresi ve satฤฑn alma stoklarฤฑ gibi gรถstergelerden elde edilmektedir. 50,0 deฤerinin รผzerinde รถlรงรผlen tรผm rakamlar sektรถrde genel anlamda iyileลmeye iลaret etmektedir.
ฤฐstanbul Sanayi Odasฤฑ Tรผrkiye ฤฐmalat PMI anket verileri hakkฤฑnda deฤerlendirmede bulunan IHS Markit Direktรถr Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Andrew Harker, ลunlarฤฑ sรถyledi:
“Yeni sipariลlerde son bir buรงuk yฤฑlฤฑ aลkฤฑn dรถnemde gรถzlenen en ฤฑlฤฑmlฤฑ yavaลlamanฤฑn gerรงekleลmesi, Tรผrk firmalarฤฑnda bรผyรผmeye dรถnรผลรผn yakฤฑn olduฤu yรถnรผnde iyimserliฤi destekliyor. Bu iyimserliฤin iลe alฤฑm planlarฤฑnฤฑ da etkilediฤi ve รผretimin รถnรผmรผzdeki aylarda artacaฤฤฑna yรถnelik beklentilerin yansฤฑmasฤฑ olarak imalatรงฤฑlarฤฑn istihdam dรผzeyini koruduฤu gรถrรผlรผyor. รte yandan, imalat sektรถrรผnรผn kรผresel รถlรงekte yaลadฤฑฤฤฑ sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑn etkisiyle yeni sipariล almak konusunda zorluklarฤฑn devam etmesi muhtemel.”
Hem Tรผrkiyeโde hem de uluslararasฤฑ alanda devam eden zorlu piyasa koลullarฤฑ, hem toplam yeni sipariลlerde hem de yeni ihracat sipariลlerinde ฤฑlฤฑmlฤฑ yavaลlamaya yol aรงtฤฑ. Benzer ลekilde รผretim de Aฤustos ayฤฑnda hฤฑz kaybetti.
Firmalarฤฑn girdi maliyetleri enflasyonu belirgin bir dรผลรผล gรถsterirken, girdi maliyetlerindeki artฤฑล hฤฑzฤฑ Eylรผl 2016โdan beri en sฤฑnฤฑrlฤฑ dรผzeyde kaldฤฑ. Maliyet baskฤฑlarฤฑndaki azalฤฑล kimi รถrneklerde satฤฑล fiyatlarฤฑnฤฑn da dรผลmesini saฤladฤฑ. Genel olarak, nihai รผrรผn fiyatlarฤฑ enflasyonu ฤฑlฤฑmlฤฑ dรผzeyde kaydedildi ve รผst รผste รผรงรผncรผ ayda yavaลladฤฑ.
Yeni sipariลlerdeki eฤilime paralel olarak, satฤฑn alma faaliyetlerinin yanฤฑ sฤฑra girdi ve nihai รผrรผn stoklarฤฑ da gerilerken, stoklardaki dรผลรผล Temmuz ayฤฑna gรถre daha ฤฑlฤฑmlฤฑ dรผzeyde kaldฤฑ.







