ฤฐstanbul Bรผyรผkลehir Belediye (ฤฐBB) Baลkanฤฑ Ekrem ฤฐmamoฤlu, ฤฐBB Afet Koordinasyon Merkezi’nden (AKOM)ย Fox TV’deki ฤฐlker Karagรถz ileย รalar Saat programฤฑna baฤlanarak gรผndeme yรถnelik aรงฤฑklamalarda bulundu.
Maraล’ฤฑn Pazarcฤฑk ve Elbistan ilรงelerinde 6 ลubat’ta medyana gelen ve 10 ilde yฤฑkฤฑma neden olan depremlerde hayatฤฑnฤฑ kaybedenlere baล saฤlฤฑฤฤฑ dileyen ฤฐmamoฤlu, “Biz kendimize bina yapmadฤฑk, ev yapmadฤฑk, iล yeri yapmadฤฑk, tabut yaptฤฑk” dedi.
ฤฐmamoฤlu‘nun aรงฤฑklamalarฤฑndan รถne รงฤฑkanlar ลรถyle:
Haiti’de deprem oluyor, 200 bin kiลi รถlรผyor 7,8 bรผyรผklรผฤรผnde bir depremde. Ama ลili’de, 8 ve รผzeri depremlerle boฤuลan bir รผlkede, 8,8 ลiddetinde deprem oluyor 2010’da. 3 dakika 30 saniye sรผrรผyor. รlรผmlerin bรผyรผk รงoฤunluฤu tsunamiden, betondan deฤil. Asrฤฑn felaketi diye bir tarif yapar, sรผreci baลka bir yere koyarsak buradan bir รงรถzรผm รงฤฑkmaz. Bรถyle bir ลey kabul edilemez artฤฑk, 21’inci yรผzyฤฑldayฤฑz. Biz yรถneticilerin sorumluluk duygusu baลka bir boyutta olmalฤฑ. Bu iลin tarafฤฑ yok, hรผkรผmeti muhalefeti, belediyesi AFAD’ฤฑ yok, bรผrokratฤฑ seรงilmiลi yok. Hepimiz aynฤฑ masadayฤฑz, ne demek el sฤฑkmamak, selam vermemek. Asrฤฑn felaketini deฤil, asrฤฑn ihmallerini yapmฤฑล mฤฑyฤฑz onu konuลmalฤฑyฤฑz.
ฤฐki ลey รถnemli, bir tanesi ฤฐstanbul’un yapฤฑ envanteri. Biz gรถrevi devraldฤฑฤฤฑmฤฑzda ฤฐBB’nin bizden รถnceki dรถneminin bitirdiฤi envanterde 40 bin ila 50 bin riskli yapฤฑdan bahsediyordu. Bizim yaptฤฑฤฤฑmฤฑz รงalฤฑลmada ลu an itibariyle aฤฤฑr ya da รงok hasarlฤฑ, yani yฤฑkฤฑlma tehdidiyle karลฤฑ karลฤฑya olan 90 bin yapฤฑ olduฤunu dรผลรผnรผyoruz. ฤฐล yeri olan da var konut olan da var. รok hฤฑzlฤฑ hareket etmemiz gerektiฤinin farkฤฑndayฤฑz. ฤฐBB ya da hรผkรผmet 1999’dan sonra birรงok ลey yapmฤฑล ฤฐstanbul’da ama hepsini topladฤฑฤฤฑmฤฑzda 80 sene daha รงalฤฑลmamฤฑz gerekiyor ki yapฤฑ stoฤunu gรผรงlรผ hale getirelim. Bรถyle olmaz.
Bu mesele ฤฐstanbul’un can meselesi. Merkezi bir mekanizmayla yรถnetilmeli. Bu teklifi getirirken hรผkรผmete, bakanlฤฑฤa ‘Tabii ki bu iลin baลฤฑnda siz olacaksฤฑnฤฑz’ dedim. Ama tek baลฤฑnฤฑza yapamazsฤฑnฤฑz. Bunun iรงin bir kurul oluลmalฤฑ. Bu ฤฑsrarฤฑmฤฑzฤฑ devam ettiriyoruz. Bakanlฤฑฤฤฑn, valiliฤin, bรผyรผkลehirin, ilรงe belediyesinin, inลaat sektรถrรผnรผn, yapฤฑ sektรถrรผnรผn, finans sektรถrรผnรผn, sigorta sektรถrรผnรผn, mahalle temsilcilerinin iรงinde olduฤu bir mekanizmadan bahsediyorum. Taslaฤฤฑmฤฑzฤฑ da sunduk. Bu acil bir meseledir, akลamฤฑ sabahฤฑ bile yok. Bu sistemin ฤฐstanbul iรงin elzem olduฤunu defalarca niteledik. Sadece kurul boyutu da yok. ฤฐnsanlarฤฑmฤฑz… Ben รถyle binalar biliyorum ki bina รงรผrรผk. รok yakฤฑnlarฤฑm var, taลฤฑnmฤฑล oradan, binayฤฑ boลaltmasฤฑ 3 yฤฑl sรผrdรผ. Bina รงรผrรผkse orayฤฑ boลaltmak zorunda.
ฤฐstanbul’da imar barฤฑลฤฑ uygulamalarฤฑnda yapฤฑ kayฤฑt belgesi verilen yapฤฑ adedi 317 bin. Reklam filmini gรถsterdiler tekrar hatฤฑrladฤฑk. Birisi kaรงak bir yapฤฑ yaptฤฑฤฤฑnฤฑ anlatฤฑyor, ne zaman yaptฤฑฤฤฑnฤฑ bile bilmiyor, nasฤฑl yaptฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlamฤฑyor. Ona da belge alacaฤฤฑnฤฑ sรถylรผyorlar, seviniyor vatandaล. Devlet bunu yapmamalฤฑydฤฑ. Bina sakat, yanlฤฑล yerde, baลฤฑna รงรถkecek. Bรถyle bir anlayฤฑลla ฤฐstanbul’da hareket edilemez. ฤฐstanbul odaklฤฑ, bu ayฤฑn sonunda kurumlardan, kurullardan, bakanlฤฑktan beklentilerimizi ve รงaฤrฤฑlarฤฑmฤฑzฤฑ yapacak bir toplantฤฑyฤฑ da hazฤฑrlฤฑyoruz. Keลke ฤฐstanbullulara ‘Huzurla evinizde yatฤฑn, uyuyun’ diyebilsem.







