IMF Baลkanฤฑ Kristalina Georgieva, Avrupa Departmanฤฑ Direktรถrรผ Alfred Kammer ve Avrupa Departmanฤฑ Direktรถr Yardฤฑmcฤฑsฤฑ Oya Celasun, arz sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑ ve ekonomik toparlanmaya iliลkin ortak bir blog yazฤฑsฤฑ kaleme aldฤฑ.
IMF yetkilileri, sรถz konusu yazฤฑda, arz kesintilerinin enflasyonu hฤฑzlandฤฑrdฤฑฤฤฑna ve Avrupa’da toparlanmayฤฑ zayฤฑflattฤฑฤฤฑna dikkati รงekti.
Yazฤฑda, arz kฤฑsฤฑtlarฤฑnฤฑn sรผrmesinin muhtemel olduฤu belirtilerek, politika yapฤฑcฤฑlarฤฑn รถnรผndeki zorluฤun, yรผksek enflasyonun kalฤฑcฤฑ hale gelmesine izin vermeden toparlanmayฤฑ desteklemek olduฤu aktarฤฑldฤฑ.
Yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑnda Omicron varyantฤฑnฤฑn yeni bir belirsizliฤe neden olduฤuna iลaret edilen yazฤฑda, arz kesintilerinin 2023’e kadar sรผrmesinin olasฤฑ olduฤu kaydedildi.
Yazฤฑda, arz dar boฤazlarฤฑnฤฑ mรผmkรผn olan her yerde dรผzenleyici รถnlemlerle doฤrudan ele alฤฑnmasฤฑ gerektiฤi belirtilerek, dar boฤazlarฤฑ hafifletmek ve potansiyel รงฤฑktฤฑda kalฤฑcฤฑ hasarฤฑ รถnlemek iรงin mali รถnlemlerin de aktif olarak uygulanmasฤฑ gerektiฤi vurgulandฤฑ.
Avro Bรถlgesi’nde hฤฑzla sฤฑkฤฑlaลan iล gรผcรผ piyasasฤฑna raฤmen son veriler ile tarihsel emsallerin รผcretlerin yalnฤฑzca ฤฑlฤฑmlฤฑ bir ลekilde artacaฤฤฑnฤฑ gรถsterdiฤine iลaret edilen yazฤฑda, salgฤฑn geรงtikten sonra enflasyonun Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) hedefinin biraz altฤฑna dรผลmesinin beklendiฤi kaydedildi.
Yazฤฑda, “ECB, temeldeki yรผksek enflasyonun beklenenden daha kalฤฑcฤฑ olduฤu ortaya รงฤฑkarsa rotayฤฑ ayarlama esnekliฤini korurken, orta vadeli enflasyon hedefine ulaลฤฑlana kadar destekleyici parasal duruลunu sรผrdรผrmeye uygun bir ลekilde karar verdi.” denildi.
IMF Baลkanฤฑ Kristalina Georgieva, dรผn paylaลฤฑlan blog yazฤฑsฤฑnda da, enflasyon okumalarฤฑn birรงok ekonomide beklenenden yรผksek olduฤuna dikkati รงekmiลti.
Fon’un G20 Maliye Bakanlarฤฑ ve Merkez Bankasฤฑ Baลkanlarฤฑ Toplantฤฑsฤฑ รถncesi yayฤฑmladฤฑฤฤฑ “G20 Gรถzlem Notu” raporunda da manลet enflasyonun daha zayฤฑf bรผyรผme ivmesine raฤmen G20 ekonomilerin รงoฤunda merkez bankasฤฑ hedeflerinin รผzerine รงฤฑktฤฑฤฤฑ ve รถnemli bir risk olmaya devam ettiฤi belirtilmiลti. Raporda, yรผkselen fiyatlarฤฑn bu yฤฑl รงoฤu ekonomide kademeli olarak ฤฑlฤฑmlฤฑ hale gelebileceฤi kaydedilmiลti.







