(IMF) Baลkanฤฑ Kristalina Georgieva, hizmetlere yรถnelik gรผรงlรผ talebin ve enflasyonla mรผcadelede kaydedilen ilerlemenin, kรผresel ekonomide “yumuลak iniล” ลansฤฑnฤฑ artฤฑrdฤฑฤฤฑnฤฑ ancak mali aรงฤฑdan รถnemli risklerle karลฤฑ karลฤฑya olunduฤunu belirtti.
Georgieva, 9-15 Ekim’de Fas’ฤฑn Marakeล kentinde dรผzenlenecek “IMF-Dรผnya Bankasฤฑ Yฤฑllฤฑk Toplantฤฑlarฤฑ” รถncesi Fildiลi Sahili’nin Abidjan kentinde yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, kรผresel ekonomik gรถrรผnรผme iliลkin deฤerlendirmelerde bulundu.
Son yฤฑllardaki ลoklar karลฤฑsฤฑnda kรผresel ekonomideki toparlanmanฤฑn devam etmesine raฤmen “yavaล ve engebeli” olduฤunu belirten Georgieva, “Dรผnya ekonomisi, kayda deฤer bir dayanฤฑklฤฑlฤฑk gรถsterdi ve 2023’รผn ilk yarฤฑsฤฑ bรผyรผk รถlรงรผde hizmetlere yรถnelik talebin beklenenden gรผรงlรผ olmasฤฑ ve enflasyonla mรผcadelede elde edilen somut ilerleme nedeniyle bazฤฑ iyi haberler getirdi. Bu da yumuลak iniล ลansฤฑnฤฑ artฤฑrฤฑyor ama gardฤฑmฤฑzฤฑ dรผลรผremeyiz.” ifadesini kullandฤฑ.
Kรผresel ekonomik bรผyรผme hฤฑzฤฑ zayฤฑf kalmaya devam ediyor
Georgieva, gelecek hafta aรงฤฑklanacak ve kรผresel ekonomik bรผyรผme tahminlerine yรถnelik gรผncellemelerin yer alacaฤฤฑ Dรผnya Ekonomik Gรถrรผnรผm Raporu’na iลaret ederek, kรผresel ekonomik bรผyรผmenin mevcut hฤฑzฤฑnฤฑn oldukรงa zayฤฑf kalmaya devam ettiฤini, Kovid-19 salgฤฑnฤฑndan รถnceki 20 yฤฑlฤฑn ortalamasฤฑ olan yรผzde 3,8’in altฤฑnda olduฤunu, orta vadede ise bรผyรผme beklentilerinin daha da zayฤฑfladฤฑฤฤฑnฤฑn gรถrรผldรผฤรผnรผ aktardฤฑ.
Bรผyรผme dinamikleri arasฤฑnda keskin farklฤฑlฤฑklar olduฤuna dikkati รงeken Georgieva, ABD’den daha gรผรงlรผ bir ivme geldiฤini kaydetti.
Georgieva, Hindistan ve Fildiลi Sahili de dahil olmak รผzere bazฤฑ geliลmekte olan ekonomilerin “parlak noktalar” olduฤunu ancak geliลmiล ekonomilerin รงoฤunun yavaลladฤฑฤฤฑnฤฑ dile getirdi.
รin’de ise ekonomik faaliyetin beklentilerin altฤฑnda seyrettiฤine iลaret eden Georgieva, birรงok รผlkenin “sรถnรผk” bรผyรผmeyle mรผcadele ettiฤini aktardฤฑ.
2020’den bu yana kรผresel รผretim kaybฤฑnฤฑn 3,7 trilyon dolarฤฑ bulmasฤฑ bekleniyor
Georgieva, ekonomik ayrฤฑลmanฤฑn รถzellikle Afrika’dakiler dahil olmak รผzere yรผkselen ve geliลmekte olan ekonomiler iรงin bรผyรผme beklentilerini daha da zayฤฑflatma tehlikesi taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, “2020’den bu yana birbirini takip eden ลoklardan kaynaklanan kรผmรผlatif kรผresel รผretim kaybฤฑnฤฑn 2023 itibarฤฑyla 3,7 trilyon dolarฤฑ bulacaฤฤฑnฤฑ tahmin ediyoruz.” dedi.
ABD’nin รผretimin salgฤฑn รถncesi seyrine dรถndรผฤรผ tek bรผyรผk ekonomi olduฤuna iลaret eden Georgieva, dรผnyanฤฑn geri kalanฤฑnฤฑn hala trendin altฤฑnda, en รงok etkilenenlerin ise dรผลรผk gelirli รผlkeler olduฤunu kaydetti.
Georgieva, ekonomik ve finansal istikrarฤฑn gรผรงlendirilmesi gerektiฤini vurgulayarak, enflasyonla mรผcadelenin bir numaralฤฑ รถncelik olduฤunu dile getirdi.
Enflasyon, bazฤฑ รผlkelerde 2025’e kadar hedefin รผzerinde kalabilir
Merkez bankalarฤฑnฤฑn kararlฤฑ adฤฑmlarฤฑ ve sorumlu maliye politikalarฤฑ sayesinde enflasyonun รงoฤu รผlkede dรผลtรผฤรผnรผ belirten Georgieva, ancak bazฤฑ รผlkelerde 2025’e kadar hedefin รผzerinde kalmasฤฑnฤฑn muhtemel olduฤunu aktardฤฑ.
Georgieva, “Enflasyonla mรผcadelenin kazanฤฑlmasฤฑ, faiz oranlarฤฑnฤฑn daha uzun sรผre yรผksek kalmasฤฑnฤฑ gerektiriyor.” dedi.
Ekonomide “yumuลak iniล” beklentilerinin รงeลitli varlฤฑk fiyatlarฤฑnฤฑn artmasฤฑna yardฤฑmcฤฑ olduฤunu aktaran Georgieva, ancak enflasyonun hฤฑzlฤฑ bir ลekilde yeniden yรผkselmesinin finansal koลullarฤฑn keskin ลekilde sฤฑkฤฑlaลmasฤฑna yol aรงabileceฤini kaydetti.
Georgieva, bankalarฤฑn da baskฤฑlarla ve mali aรงฤฑdan da รถnemli risklerle karลฤฑ karลฤฑya olduklarฤฑna dikkati รงekti.
“รye รผlkelere daha fazla destek” รงaฤrฤฑsฤฑ
Uluslararasฤฑ iลbirliฤi yoluyla kolektif dayanฤฑklฤฑlฤฑฤฤฑn artฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn รถnemine iลaret eden Georgieva, “En รงok ihtiyaรง duyduฤumuz dรถnemde iลbirliฤi zayฤฑflฤฑyor. Ticaret ve yatฤฑrฤฑm engelleri arttฤฑkรงa, รผlkeleri birbirine baฤlayan kรถprรผler aลฤฑnฤฑyor.” deฤerlendirmesinde bulundu.
Georgieva, iklim deฤiลikliฤi tehdidine karลฤฑ uluslararasฤฑ iลbirliฤine duyulan ihtiyaca dikkati รงekerek, dรผnyanฤฑn, kendilerinin neden olmadฤฑฤฤฑ ลoklarla mรผcadele eden savunmasฤฑz รผlkelerin yanฤฑnda durmasฤฑ gerektiฤini ifade etti.
รlkelerin borรง sorunlarฤฑyla baลa รงฤฑkmalarฤฑna yardฤฑmcฤฑ olmak iรงin de birlikte รงalฤฑลฤฑlmasฤฑ gerektiฤini vurgulayan Georgieva, geliลmekte olan ekonomilerin 5’te 1’inin ve dรผลรผk gelirli รผlkelerin yarฤฑsฤฑndan fazlasฤฑnฤฑn yรผksek borรง riskiyle karลฤฑ karลฤฑya olduฤunu belirtti.
Georgieva, yรผkselen ve geliลmekte olan รผlkeleri desteklemek iรงin daha fazla ลey yapฤฑlmasฤฑ gerektiฤinin altฤฑnฤฑ รงizerek, “Bu nedenle kรผresel finansal gรผvenlik aฤฤฑnฤฑ acilen gรผรงlendirmemiz gerekiyor.” dedi.
IMF’nin borรง verme kapasitesinin mali piyasalar geniลledikรงe son yฤฑllarda azaldฤฑฤฤฑnฤฑ ve borรง alฤฑnan kaynaklarฤฑn payฤฑnฤฑn giderek arttฤฑฤฤฑnฤฑ belirten Georgieva, bu aรงฤฑฤฤฑ gรผรงlendirmek iรงin รผye รผlkeleri, IMF’nin kota kaynaklarฤฑnฤฑ desteklemeye ve daha gรผรงlรผ รผyeleri Fon’un dรผลรผk gelirli รผlkelere faizsiz kredi saฤlama kapasitesine daha fazla destek vermeye รงaฤฤฑrdฤฑ.







