IMF: Küresel ekonomide iyileşme hızlanacak

IMF: Küresel ekonomide iyileşme hızlanacak

IMF, global ekonomik aktivitenin 2013'ün ikinci yarısında toparlandığını ve 2014-2015 döneminde daha da iyileşme beklendiğini bildirdi.

A+A-

IMF, global ekonomik aktivitenin 2013'ün ikinci yarısında toparlandığını ve 2014-2015 döneminde daha da iyileşme beklendiğini bildirdi.

Büyümede iyileşmenin esas olarak gelişmiş ekonomilerden geldiğini belirten IMF, bununla birlikte bu ülkelerde toparlanmanın inişli olaya devam ettiğini vurguladı. ABD'de ekonomik büyümenin destekleyici parasal şartlar, mali konsolidasyonun daha az fren koymasına bağlı olarak trendin üzerinde olmasını beklediğini ifade eden IMF, Euro Bölgesi çekirdek ekonomilerinde ise büyümenin trende yakın olacağını öngördü.

IMF, yüksek borç ve finansal kırılganlığın iç talebi dizginlediği ortamda, sorunlu Euro Bölgesi ekonomilerinde büyümenin zayıf ve kırılgan kalmaya devam etmesinin beklendiğini de belirtti. IMF, global ekonomi için 2014 ve 2015 büyüme tahminlerini Ekim ayında yayınlanan rapora göre 0,1'er puan indirerek yüzde 3,6 ve 3,9 olarak belirlerken, ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 ve gelecek yıl yüzde 3,0 büyüyeceği tahminini değiştirmedi. Euro Bölgesi için 2014 ve 2015 tahminlerini 0,1'er puan artırarak yüzde 1,2 ve 1,57e yükselten IMF, Euro Bölgesi'nde büyümenin motorunun yine Almanya olacağını öngördü.

IMF, Alman ekonomisi için 2014 büyüme tahminini 0,2 puan artırarak yüzde 1,7'ye 2015 tahminini 0,1 puan yükselterek yüzde 1,6'ya revize etti. IMF, İngiltere için 2014 büyüme tahminini 0,4, 2015 büyüme tahminini 0,3 puan artırarak yüzde 2,9 ve 2,5 olarak belirlerken, Japonya'da ise büyümenin satış vergisinde yapılan artırımın etkisi ile yavaşlayacağını öngördü. IMF, Japonya için 2014 büyüme tahminini yüzde 1,7'den 1,47e indirirken, 2015 tahminini yüzde 1 olarak korudu.

Gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin sadece ılımlı şekilde toparlandığını belirten IMF, bazı gelişmiş ekonomilerdeki daha iyi büyüme ve para politikası normalleşmesi görünümü dikkate alındığında uluslararası yatırımcıların politika zayıflıklarına ve kırılganlıklarına daha hassas hale geldiklerine işaret etti. Bunun sonucu olarak gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde finansal şartların Ekim 2013'de Dünya Ekonomik Görünüm raporu ile karşılaştırıldığında daha da sıkılaştığını belirten IMF, gelişmiş ekonomilerde ise finansal şartların genel olarak istikrarlı olduğuna vurgu yaptı.

Aşağı yönlü risklerin global büyüme görünümünü domine etmeye devam ettiğini ifade eden IMF, gelişmiş ekonomilerde en büyük endişelerin düşük enflasyon, kalıcı şekilde düşük büyüme, özellikle Euro Bölgesi ve Japonya'da, olasılığını içerdiklerini belirtti. Üretim açığının genel olarak büyük olmaya devam ettiği ortamda para politikasının genişlemeci olmaya devam etmesi gerektiğini dile getiren IMF, gelişmekte olan piyasa ekonomilerinde kırılganlıkların büyük ölçüde lokalize edildiğini savundu.

Bununla birlikte bu ekonomilerde genel yavaşlamanın, sermaye girişlerinin yavaşlayacak veya duracak olması nedeniyle, bir risk olmaya devam ettiğini belirten IMF, gelişmekte olan piyasa ve gelişmiş ekonomilerin piyasa kargaşalarına karşı koymaya ve dış kırılganlıkları azaltmaya hazır olmaları gerektiğini vurguladı. 

Bu haber toplam 1326 defa okunmuştur

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.