IMF ve Dรผnya Bankasฤฑnฤฑn yฤฑllฤฑk toplantฤฑlarฤฑ kapsamฤฑnda Avrupa bรถlgesi ekonomilerine iliลkin basฤฑn toplantฤฑsฤฑ dรผzenlendi. Tรผrkiye ekonomisine iliลkin soru รผzerine IMF Avrupa Departmanฤฑ Direktรถrรผ Alfred Kammer, “Geรงen yฤฑldan bu yana Tรผrkiye’deki politika deฤiลiminden oldukรงa olumlu etkilendik” dedi.
Politika deฤiลiminin sonucunda kriz riskine yรถnelik kฤฑrฤฑlganlฤฑฤฤฑn bu sรผrede bรผyรผk รถlรงรผde azaldฤฑฤฤฑna iลaret eden Kammer, enflasyonun da artฤฑk dรผลรผล eฤiliminde olduฤunu kaydetti. Kammer, bunlarฤฑn politika deฤiลiminde elde edilen iki bรผyรผk baลarฤฑ olduฤunu sรถyledi.
Enflasyonla mรผcadelenin “henรผz kazanฤฑlmadฤฑฤฤฑnฤฑ” belirten Kammer, “Bu, sฤฑkฤฑ para politikasฤฑnฤฑn sรผrdรผrรผlmesi gerektiฤi ve para politikasฤฑndaki kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑlฤฑฤฤฑ azaltmak iรงin erken olacaฤฤฑ anlamฤฑna geliyor” diye konuลtu.
Kammer, gelir politikalarฤฑna odaklanฤฑlmasฤฑnฤฑ tavsiye etmeye devam ettiklerini kaydederek, Tรผrkiye’de enflasyonla baฤlantฤฑlฤฑ sorunlardan birinin geรงmiล enflasyon geliลmelerine dayalฤฑ asgari รผcret artฤฑลlarฤฑ olduฤunu ifade etti.
Asgari รผcret
Asgari รผcret anlaลmalarฤฑnฤฑn artฤฑk yฤฑlda bir kez yapฤฑlmasฤฑ ve ileriye dรถnรผk bir yaklaลฤฑmla ele alฤฑnmasฤฑ gerektiฤini belirten Kammer, bรถylece bu รถnlemlerin ikinci tur etkisinin รถnlenebileceฤini aktardฤฑ.
Kammer, daha fazla mali ayarlama yapฤฑlabileceฤini de belirterek, “Mali ayarlama, enflasyon konusunda yardฤฑmcฤฑ olacaktฤฑr ve ayarlama รงabasฤฑnฤฑn kredibilitesini her zaman artฤฑrฤฑr” dedi.
Alfred Kammer, “Genel olarak, Tรผrkiye’deki ekonomi ekibine iyi iล รงฤฑkardฤฑklarฤฑnฤฑ sรถylemeliyim. Bu รงalฤฑลmanฤฑn devam etmesi ve bu politikalarฤฑn sรผrdรผrรผlmesi gerekiyor. Tรผrkiye halkฤฑ iรงin sancฤฑlฤฑ bir dรถnem ve politika yapฤฑcฤฑlar iรงin zor bir dรถnem ancak kriz riskini azaltmak ve enflasyonu dรผลรผrmek iรงin bu gerekli” ifadelerini kullandฤฑ.







