Uluslararasฤฑ Para Fonu (IMF), 2021 yฤฑl sonuna kadar dรผnya nรผfusun yรผzde 40โฤฑnฤฑ, 2022 sonuna kadar da geriye kalan yรผzde 60โฤฑnฤฑ aลฤฑlamak iรงin 50 milyar dolarlฤฑk bir COVID-19 yardฤฑm paketi teklifi aรงฤฑkladฤฑ. IMFโnin bu yolla 2025 yฤฑlฤฑna kadar dรผnya ekonomisine 9 trilyon dolar enjekte etmiล olacak.
Salgฤฑnฤฑn ลu ana kadar dรผnyada 3,5 milyon insanฤฑ รถldรผrdรผฤรผne iลaret eden IMF, eลit olmayan saฤlฤฑk gรถrรผnรผmรผnรผn dรผnya iรงin ciddi bir risk olduฤunu sรถyledi.
IMF Direktรถrรผ Kristalina Georgieva, Avrupa Komisyonu ve G20 รผlkelerinin ev sahipliฤinde gerรงekleลen saฤlฤฑk zirvesinde yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, salgฤฑnฤฑn รถnรผne geรงmek iรงin zengin รผlkelerin yardฤฑm hibelerini artฤฑrmalarฤฑ gerektiฤini sรถyledi.
Georgieva, โBu pakete en fazla desteฤi vermesi talep edilen geliลmiล รผlkeler, kamu yatฤฑrฤฑmlarฤฑndan modern tarihteki en yรผksek getiriyi saฤlayacak. Bu GSYHโlerinin yรผzde 40โฤฑna ve 1 trilyon dolarlฤฑk ek bir vergi gelirine denk ediyorโ dedi.
50 milyar dolar civarฤฑnda bir maliyeti olmasฤฑ beklenen paketin 35 milyar dolarฤฑnฤฑ zengin รผlkelerin hibelerinin, 15 milyon dolarฤฑnฤฑ ise ulusal hรผkรผmetlerin dรผลรผk ya da sฤฑfฤฑr faizli kredilerinin oluลturmasฤฑ รถngรถrรผlรผyor.
G20 รผlkeleri halihazฤฑrda 22 milyar dolarlฤฑk bir hibe vermeyi kabul ederken geriye 13 milyar dolarlฤฑk ek bir hibe ihtiyacฤฑ kalฤฑyor.
IMFโnin รถngรถrรผlerine gรถre, bu yฤฑl 1 milyar doz aลฤฑ yardฤฑmฤฑ yapฤฑlabilecek ve 2022 yฤฑlฤฑnda fazladan 1 milyar dozluk bir รผretim gerekecek.







