Uluslararasฤฑ Para Fonu (IMF), ฤฐngiltereโnin herhangi bir anlaลma olmaksฤฑzฤฑn Avrupa Birliฤiโnden ayrฤฑlmasฤฑnฤฑn รผlke ekonomisine รถnemli seviyede bir maliyet yaratabileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
IMFโnin ฤฐngiliz ekonomisine iliลkin yayฤฑmladฤฑฤฤฑ deฤerlendirme raporunda, ฤฐngiltereโnin ABโden ayrฤฑlmasฤฑna (Brexit) iliลkin mevcut tรผm senaryolarฤฑn รผlke ekonomisi iรงin ek maliyet yaratacaฤฤฑ, fakat bunlarฤฑn iรงerisinde en yรผksek maliyeti yaratacak seรงeneฤin โdรผzensiz bir รงฤฑkฤฑลโ olduฤu belirtildi.
Raporda, โBrexitโin รถtesinde, ฤฐngiltereโnin bir dizi ekonomik zorluklarฤฑ var. Bunlar, verimlilik artฤฑลฤฑnฤฑn sรผrekli ลekilde cฤฑlฤฑz olmasฤฑnฤฑ, yรผksek seviyedeki kamu borcunu ve yรผksek cari aรงฤฑฤฤฑ iรงeriyor. ฤฐngiltereโnin saฤlam makroekonomik รงerรงevesi, denetimsel ortamฤฑ ve derin sermaye yapฤฑsฤฑ, esnek istihdam piyasasฤฑ, bu alanlarda yapฤฑlacak reformlarฤฑn uygulanmasฤฑnda avantaj saฤlayacaktฤฑr.โ ifadeleri yer aldฤฑ.
IMF raporunda, AB ile geniล ve kapsamlฤฑ bir Brexit anlaลmasฤฑna varฤฑlabilmesi durumunda, ฤฐngiliz ekonomisinin 2019 yฤฑlฤฑnda yรผzde 1,5 seviyesinde bรผyรผmesinin beklendiฤi kaydedildi. IMFโnin bu yฤฑl sonunda ฤฐngiltere iรงin bรผyรผme tahmini de yรผzde 1,5 seviyesinde bulunuyor.
“Bรผyรผme projeksiyonlarฤฑ AB ile kapsamlฤฑ bir serbest ticaret anlaลmasฤฑnฤฑ iรงeriyor”
Londraโda Hazine Bakanlฤฑฤฤฑโnda bir konuลma yapan IMF Baลkanฤฑ Christine Lagarde, rapora iliลkin olarak, โBu (bรผyรผme) projeksiyonlarฤฑ AB ile zamanฤฑnda yapฤฑlmฤฑล kapsamlฤฑ bir serbest ticaret anlaลmasฤฑ ve devamฤฑnda dรผzenli bir Brexit sรผrecini varsayฤฑyor.โ dedi.
Lagarde, ฤฐngiltere ve AB arasฤฑnda olasฤฑ bir anlaลmanฤฑn karลฤฑlฤฑklฤฑ sorunsuz ve engelsiz ticari ve ekonomik aktivitenin devamฤฑnฤฑ esas almasฤฑ gerektiฤini vurguladฤฑ.
ฤฐngiltereโnin ABโden dรผzensiz bir ลekilde รงฤฑkmasฤฑ durumunda, bunun รผlke ekonomisi รผzerinde dikkat deฤer olumsuz etkilerini olacaฤฤฑnฤฑ belirten Lagarde, ekonomik bรผyรผmenin azalabileceฤi, bรผtรงe aรงฤฑฤฤฑnฤฑn artabileceฤi, sterlinin deฤer kaybedebileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Lagarde, โBu yeni iliลkide ticari engeller ne kadar bรผyรผkse, o kadar da maliyet oluลacaktฤฑr.โ ifadesini kullandฤฑ.







