İnfo Yatırım %63 prim beklediği hisseyi açıkladı

İnfo Yatırım %63 prim beklediği hisseyi açıkladı

İnfo Yatırım, %63 getiri potansiyeli ile Turkcell hisselerini model portföyüne eklediğini açıkladı

A+A-

İnfo Yatırım, iştirak satışı ile gündeme gelen Turkcel  yayınladığı notta, hisseyi %63 getiri potansiyeli ile model portföyüne eklediğini açıkladı.

İnfo Yatırım'ın Turkcell değerlendirmesi şöyle:

Turkcell için 113,80 TL hedef fiyat ve %63 getiri potansiyeli ile öneri listemize ekliyoruz. Değerlememizde %60 indirgenmiş nakit akımı analizi, %20 benzer şirket çarpanları ve %20 tarihsel şirket çarpanı kullandık. 

Telekomünikasyon şirketlerinde kullanıcı başı gelir büyümesi enflasyonun üzerinde büyümeyi başardı. Ağırlıkla taahhüt bazlı gelir modeliyle çalışan telekomünikasyon şirketlerinin kazançları, enflasyonun yüksek seyrettiği 2021 ve 2022 yıllarında enflasyonun altında kalmıştı. Buna karşılık değişken seyreden maliyetler sebebiyle karlılık bu süreçte
baskılanmış oldu. 2023’ün ikinci yarısında dezenflasyon sürecinin başlamasıyla Turkcell’in kullanıcı başı ortalama gelirleri (ARPU) özellikle mobil segmentte enflasyonun üzerinde büyümeye başladı.

Sektörde mobil kanalda pazar lideri olan Turkcell, fiyat belirleme gücü ve mobil kanal ağırlıklı olan gelirler sebebiyle sektörde öne çıkıyor. Ana olarak mobil hat ve sabit genişbant internet servislerinde Türk Telekom ve Vodafone ile rekabet eden Turkcell, ayrıca dijital servislerde Lifebox ve TV+, fintech alanında da Paycell ve Financell markalarıyla hizmet vermektedir. Lifecell markasıyla Ukrayna’da, BeSt markasıyla Belarus’ta ve Kuzey Kıbrıs Turkcell markasıyla KKTC’de operatörlük faaliyetleri de yer almaktadır. 2023 9 aylık finansallar itibarıyla yurt içi mobil ve sabit hat hizmetleri konsolide gelirlerin yaklaşık %80’ini oluşturuyor.

Maliyet kalemleri stabil hale gelirken, gecikmeli etkiyle artan ARPU kar marjlarına pozitif yansıyor. Sıkı para politika sürecinde enflasyonun azalma eğilimine girmesini ve döviz kurunun öngörülebilir ve dengeli bir şekilde artmasını bekliyoruz. Telekomünikasyon iş modelinin CAPEX yoğunluklu olduğunu göz önünde bulundurursak, en çok ağırlık taşıyan maliyet kalemleri olan amortisman, enerji ve personel giderlerinin de bu koşullar altında stabil kalmasını bekliyoruz (2022 itibarıyla, amortisman giderinin finansal sektör dışı gelirlere oranı yaklaşık %20).

Yüksek enflasyon sürecinde taahhütler sebebiyle geride kalan gelir büyümesinin ise, geçmişi telafi etmek üzere enflasyonun üzerindeki fiyat artışlarının devam etmesini bekliyoruz. Taahhüt sürelerinde 24 aylık periyottan 12 aylık periyot düzenine geçilmesini daha erken fiyat güncellemesi yapabilme anlamında avantajlı bir durum olarak  değerlendiriyoruz.

Yapılan fiyat artış mobil kanalda 12 ay civarı bir vade sonunda gelir kalemine yansıyabiliyor. Sabit kanalda ise 12 ay üzeri olan bu vade git gide kısalmakta. Gelir kalemindeki artıştaki gecikmeli etki sebebiyle, kar marjlarının genişleme seyrinin devamını bekliyoruz. Buna ek olarak veri tüketim talebinin esnekliğinin günümüzde iyiden iyiye düşmesi sebebiyle, parasal sıkılaşma sürecinde daralan iç talep durumundan etkilenmesinin sınırlı olmasını bekliyoruz.

Yenilenebilir enerji yatırımları ile enerji maliyetlerinin düşürülmesi planlanıyor. Turkcell’in enerji maliyetlerinin hasılata oranı %5 seviyesinde seyrediyor. 2026 hedefleri doğrultusunda enerji maliyetlerinin %65’inin güneş ve rüzgar enerjisinden sağlanması bekleniyor. Güneş enerjisinde 2024 yıl ortası itibarıyla 54 MW, 2025 yıl sonu itibarıyla 300 MW kurulu güç elde edilmesi hedefler arasında. Rüzgar enerjisinde ise 18 MW’lık kurulu güce ilave 9,6 MW kurulu
güç yatırımı proje dahilinde. 2022 enerji krizinden beri, enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar hemen hemen tüm sektörleri etkiliyor. Özellikle maliyet düşürme güdümlü yeşil dönüşüm trendine uyum sağlama girişimleri şirket için katalizör faktörler arasında.

Ukrayna’daki bağlı ortaklıklar Lifecell, Global Bilgi ve Ukrtower hisselerinin NJJ Capital’a satışından tek seferlik kar elde edilecek. Ukrayna’daki bağlı ortaklıkların hisselerin tamamının satışı için hisse devir sözleşmesi imzalandığı 29 Aralık’ta bildirildi. Şirket değerinin 525 milyon ABD Doları olarak esas alındığı ve nihai satış bedelinin daha sonra belirleneceği bildirildiği işlem için Rekabet Kurulu onayı ve kapanış süreci önümüzde yer alıyor

İlgili Haberler