ฤฐngiliz Ulusal ฤฐstatistik Ofisi (ONS) verilerine gรถre, รผlkede bu yฤฑlฤฑn mart ayฤฑnda enflasyon artฤฑลฤฑ yรผzde 10,4โten 10,1โe gerilerken gฤฑda fiyatlarฤฑ geรงen ay yรผzde 19,2 artฤฑล kaydederek 1977 yฤฑlฤฑndan bu yana en sert yรผkseliลi kaydetti.
ฤฐngiltere‘de bir รถnceki ayda (ลubat) gฤฑda ve alkolsรผz iรงecek fiyatlarฤฑ yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 18,2 artmฤฑลtฤฑ.
Enflasyon verilerine iliลkin deฤerlendirmede bulunan ONS Baลekonomisti Grant Fitzner mart ayฤฑnda enflasyonun hฤฑz kesmesinde akaryakฤฑt fiyatlarฤฑndaki dรผลรผลรผn katkฤฑsฤฑnฤฑn olduฤunu belirtti. Fitzner, gฤฑda fiyatlarฤฑnฤฑn artฤฑลฤฑnฤฑ sรผrdรผrmesiyle bu katkฤฑnฤฑn bรผyรผk oranda ortadan kalktฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Fitzner, kรผresel gฤฑda fiyatlarฤฑnฤฑn dรผลรผล eฤiliminde olduฤunu hatฤฑrlatarak henรผz bu dรผลรผลรผn ฤฐngiltereโdeki sรผpermarket zincirlerinin fiyatlarฤฑna yansฤฑmadฤฑฤฤฑnฤฑ belirtti.
Araลtฤฑrma ลirketi Kantarโฤฑn verilerine gรถre รผlkenin รถnde gelen sรผpermarket zincirlerinden Lidlโฤฑn mart ayฤฑnda fiyatlarฤฑnฤฑn yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 25,2, Aldiโnin 23,7, Morrissonsโฤฑn yรผzde 18, Asdaโnฤฑn yรผzde 17,5, Sainsburryโnin yรผzde 15, Tescoโnun yรผzde 14,4 artฤฑล kaydettiฤi bildirildi.
รlkenin รถnde gelen diฤer sรผpermarket zincirlerinden Waitroseโnin fiyatlarฤฑnฤฑn ise bu yฤฑlฤฑn mart ayฤฑnda yฤฑllฤฑk bazda yรผzde 14,1 ve Ocadoโnun yรผzde 10,7 yรผkseldiฤi bildirildi.
ลirketin verilerine gรถre, รผlkede sรผpermarket zincirlerindeki fiyatlar bu yฤฑlฤฑn mart ayฤฑnda yรผzde 17,2 artฤฑล kaydetti.
Kantarโฤฑn verilerine gรถre, รผlkede bu yฤฑlฤฑn mart ayฤฑnda sรผpermarket zincirlerinden Asdaโda Dragon markalฤฑ รงedar peynirinin fiyatฤฑ yรผzde 80 ve 800 gramlฤฑk beyaz tost ekmeฤinin fiyatฤฑ ise yรผzde 67 artฤฑล kaydetti.
Ocadoโda ise Quaker marka kahvaltฤฑlฤฑk yulaf lapasฤฑnฤฑn yรผzde 65,5, Asdaโda 800 gramlฤฑk beyaz tost ekmeฤinin fiyatฤฑnฤฑn ise yรผzde 67 artฤฑล gรถsterdi.
Gฤฑda fiyatlarฤฑndaki artฤฑล รผlkede halkฤฑn harcamalarฤฑnฤฑ kฤฑsmasฤฑna neden olurken, sรผpermarket zincirleri ise dar gelirli kesime uygun รผrรผnlere yer verebilmek iรงin รงaba gรถsteriyor.
Artan gฤฑda fiyatlarฤฑna iliลkin Asdaโdan yapฤฑlan aรงฤฑklamada, “Kรผresel enflasyonist baskฤฑlara raฤmen fiyatlar mรผลteriler iรงin kontrol altฤฑnda tutmak iรงin รงok รงalฤฑลฤฑyoruz ve en dรผลรผk fiyatlฤฑ bรผyรผk sรผpermarket olmaya devam ediyoruz.โ deฤerlendirilmesine yer verildi.
Bir diฤer sรผpermarket zinciri olan Sainsburyโsโten yapฤฑlan aรงฤฑklamada, โSon iki yฤฑlda fiyatlarฤฑmฤฑzฤฑ dรผลรผrebilmek iรงin 500 milyon sterlinlik yatฤฑrฤฑm yaptฤฑk.โ ifadesi yer buldu.
Waitrose ise รผrรผnlerinin tedarikinde รผreticilere adil bir รถdemenin yapฤฑlmasฤฑna รถzen gรถsterdiklerinin altฤฑnฤฑ รงizerek, fiyatlarฤฑn dรผลรผk tutmaya รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ kaydetti.







