ฤฐngiltere Dฤฑลiลleri Bakanlฤฑฤฤฑndan yapฤฑlan yazฤฑlฤฑ aรงฤฑklamada, Belarus’ta Cumhurbaลkanฤฑ Aleksandr Lukaลenko rejimi tarafฤฑndan devam eden demokrasi ve insan haklarฤฑ ihlallerinin altฤฑnฤฑ oyulmasฤฑna yanฤฑt olarak ticaret, finans ve havacฤฑlฤฑฤa yรถnelik yaptฤฑrฤฑm paketi kararฤฑ alฤฑndฤฑฤฤฑ belirtildi.
Aรงฤฑklamada, sรถz konusu yaptฤฑrฤฑm paketinin, Belarus hava yolu ลirketlerinin ฤฐngiltere’de aลฤฑrฤฑ uรงmasฤฑnฤฑ veya inmesini รถnlemek iรงin havacฤฑlฤฑk รถnlemleri ve Lukaลenko’nun lรผks uรงak filosuna teknik yardฤฑm saฤlanmasฤฑnฤฑn yasaklanmasฤฑnฤฑ iรงerdiฤine iลaret edildi.
Bunun yanฤฑ sฤฑra Lukaลenko rejimine giden gelir miktarฤฑnฤฑ azaltmak amacฤฑyla potasyum hidrat, petrol รผrรผnleri, mal ve teknolojilerin durdurulmasฤฑ ve izlenmesi, sigara รผretiminde kullanฤฑlan รผrรผnler ile teknolojiye iliลkin ticari รถnlemlerin pakette yer aldฤฑฤฤฑ kaydedildi.
Yaptฤฑrฤฑmlarฤฑn ayrฤฑca Belarus devleti tarafฤฑndan ihraรง edilen devredilebilir menkul kฤฑymetler ve para piyasasฤฑ araรงlarฤฑnฤฑn satฤฑn alฤฑnmasฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra devlet bankalarฤฑ tarafฤฑndan ihraรง edilenlerin satฤฑn alฤฑnmasฤฑ ve kredi saฤlanmasฤฑnฤฑ yasaklayan mali รถnlemleri iรงerdiฤine iลaret edildi.
Aรงฤฑklamada, alฤฑnan kararlarฤฑn, Lukaลenko rejimine baskฤฑ uygulamak iรงin รถnemli bir ek adฤฑmฤฑ temsil ettiฤinin altฤฑ รงizildi.
“ฤฐngiltere Lukaลenko’nun eylemlerini kabul etmeyecek”
ฤฐngiltere Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Dominic Raab, yaptฤฑrฤฑm kararฤฑna iliลkin ลu ifadeleri kullandฤฑ:
“Lukaลenko rejimi Belarus’ta demokrasiyi รงiฤnemeye ve insan haklarฤฑnฤฑ ihlal etmeye devam ediyor. Bu yaptฤฑrฤฑmlar, ฤฐngiltere’nin (Belarus’taki) hileli seรงimden bu yana Lukaลenko’nun eylemlerini kabul etmeyeceฤini gรถsteriyor. Lukaลenko’nun devlete ait endรผstri รผrรผnleri ฤฐngiltere’de satฤฑlmayacak ve havacฤฑlฤฑk ลirketlerimiz onun lรผks uรงak filosuna dokunmayacak.”
ฤฐngiltere Baลbakanฤฑ Boris Johnson ile Dฤฑลiลleri Bakanฤฑ Raab, 3 Aฤustos’ta Londra’da Belaruslu muhalif lider Svetlana Tikhanovskaya ile bir araya gelmiลti.
Belarus’ta 1994’ten bu yana 5 kez art arda Cumhurbaลkanฤฑ seรงilen Aleksandr Lukaลenko, 9 Aฤustos 2020’de yapฤฑlan cumhurbaลkanlฤฑฤฤฑ seรงimlerini yรผzde 80,1 oyla yeniden kazanmฤฑล, en yakฤฑn rakibi Tikhanovskaya yรผzde 10,12 oy alabilmiลti.
Tikhanovskaya’nฤฑn รถnderliฤindeki muhalefet seรงim sonuรงlarฤฑna karลฤฑ รงฤฑkmฤฑล, “seรงimlere hile karฤฑลtฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑ” iddiasฤฑyla protestolar baลlamฤฑลtฤฑ.







