İngiltere'den Rusya'ya lüks ürün ihracatı yasağı

İngiltere'den Rusya'ya lüks ürün ihracatı yasağı

İngiltere Rusya'ya lüks ürün ihracatının yasaklandığını ve bu ülkeden ithal edilen ürünlerde yüzde 35'e varan ek vergi uygulanacağını açıkladı

A+A-

İngiltere hükümeti Ukrayna işgali sonrası Rusya’ya yönelik açıkladığı son yaptırım paketinde ülkeye lüks ürün ihracatını yasakladı ve Rusya’dan ithal edilecek ürünlere ek vergi koyma kararı aldı.

İngiltere Uluslararası Ticaret Bakanlığı ve Hazine’nin Salı günü yaptığı ortak açıklamada votka, gübre, çelik ve alüminyum gibi ürünlerin de içinde olduğu Rusya’dan ithal edilen ürünlere yüzde 35 ek vergi getirildiği duyuruldu. Hedef alınan ürünlerin 900 milyon sterlin (1,2 milyar dolar) değerinde olduğu belirtildi.

“Artırılan vergi oranları Rus ekonomisinin küresel ticaretten daha fazla soyutlanmasına yardımcı olacak” diyen Maliye Bakanı Rishi Sunak, “Bu vergi tarifeleri İngiltere’nin şu anda uygulanan Rusya’nın uluslararası finans kaynaklarına erişimini kesme, Putin’in dostlarına yaptırım getirme ve inşa ettiği rejime azami baskıyı kurma çalışmalarımıza üstüne uygulanacak” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği’inin de benzer bir yaptırım açıklama hazırlığında olduğu ve İngiltere’nin gün içinde daha fazla Rus kişi ve kurum için yaptırımlar açıklayacağı belirtiliyor.

Ukrayna’da yaşanan savaş nedeniyle Chelsea futbol klübünün sahibi Roman Abramovich’in de içinde bulunduğu çok sayıda oligark için yaptırım açıklayan İngiltere Rus petrol ithatlatını da aşamalı olarak sonlandırıyor. Ada ülkesi aynı zamanda Avrupa Birliği ve ABD tarafından alınan yaptırım kararlarını uygulamasına izin veren yasa tasarısını da hızla onayladı.

Ülkenin aldığı ihraç yasağı kararının lüks segmentte yer alan giyim, otomotiv ve sanat eserlerini barındıracağını kaydeden Uluslararası Ticaret Bakanlığı alınan kararların kısa zaman içinde uygulanacağını öngördüklerini belirtti.

İlgili Haberler